Jogszabálysértések az állami tankönyvpiacon?

A kísérleti kiadványokból kevesebbet rendeltek az iskolák idén, mint tavaly.

Hutter Marianna
2016. 08. 23. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába tett közérdekű bejelentést az állami tankönyvek kiadásában történt jogszabálysértések kivizsgálásáért a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (Tanosz) még július 14-én az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi), azóta sem kaptak semmilyen választ – tudta meg a Magyar Nemzet. A szervezet korábban az Oktatási Hivataltól és a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-től kikért közérdekű adatok, illetve a vonatkozó törvények alapján ugyanis arra jutott, hogy több jogszabálysértés is történt az elmúlt három évben.

A szervezet szerint ugyanis az Emmi 2013 tavaszán jogszabályellenesen szüntette meg több száz tankönyvi engedély meghosszabbítási kérelmét, és ezzel nem tették lehetővé, hogy a pedagógusok azzal a tankönyvcsaláddal fejezzék be egy-egy tantárgy tanítását, amivel elkezdték. Az ügy bizonyítására annak a kiadónak a példájára emlékeztettek, amely az idézett ügyben jogerősen pert nyert a minisztérium ellen. Jogszabálysértésnek tekinthető szerintük az is, hogy 2014 tavaszán az Emmi és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ olyan tankönyvrendelési tájékoztatót küldött az iskolákba, amely szerint az állami iskolák kizárólag úgynevezett szűkített listáról választhattak. Ez viszont a hivatalos tankönyvjegyzéken szereplő tankönyvek mindössze 13 százalékát tartalmazta, így ez a Tanosz szerint korlátozta a szabad tankönyvválasztás jogát, továbbá diszkriminálta a magánkiadókat.

A Tanosz kifogásolta azt is, hogy az iskoláknak 2014. április 30-ig hatvanféle olyan kísérleti tankönyvből kellett választaniuk, amelyek a megrendelés leadásának határidejéig el sem készültek. Hasonló eset idén is történt, például – mint lapunk korábban beszámolt róla – a Történelem 12. a középiskolák számára című tankönyvet meg sem lehetett volna rendelni, ha az Emmi betartja a saját rendeletét. Ugyanis egy tavaly áprilisi módosítás szerint a rendelhető tankönyvek listájára azt a könyvet lehet csak felvenni, amelynek van a rendelési időszak kezdetén hatályos tankönyvvé nyilvánítási határozata.

A Tanosz „súlyos eljárásjogi szabálysértésnek” nevezte, hogy öt állami tankönyv esetében az azok fejlesztéséért felelős Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet azelőtt kért engedélyt arra, hogy tankönyvei a tankönyvjegyzékre kerüljenek, hogy az azokról szóló szakértői bírálatok elkészültek volna.

A Tanosz az ügyben közleményt is eljuttatott lapunkhoz, amelyben felhívják a figyelmet arra: bár a tankönyvekért felelős miniszteri biztos két éve többször nyilatkozta, hogy a következő, 2015. évi tanévre már legalább 80 százalékos lesz az állami kiadású tankönyvek aránya, és ez évente növekedni fog, a számok ezt nem igazolták. Tavaly ugyanis a megrendelt állami tankönyvek aránya az adatok szerint 74,4 százalék volt, ez 2016-ra 72,9 százalékra csökkent, tehát a magánkiadóktól vásárolt könyvek aránya enyhén nőtt. A kísérleti tankönyvek átlagos rendelési darabszáma is visszaesett 2015-höz képest, több mint 3600 példánnyal kértek kevesebbet belőlük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.