Kovács Zoltán megmagyarázta, miért volt szükség a Tudta? kampányra

Ha eddig nem tudta, miért, most megtudja!

MTI
2016. 08. 11. 17:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán tájékoztatása szerint a kampányt folytatják, és abból minden kormánytag kiveszi a részét, hogy az emberek egyértelmű nemmel tudjanak felelni a feltett kérdésre. Kiemelte, hogy október 2-án Magyarország lakói elsőként nyilváníthatnak véleményt az unióban arról, hogy elképzelhetőnek tartják-e, hogy a brüsszeli bürokrácia a nemzeti parlamentet megkerülve határozzon a kényszerbetelepítésről.

Az eddig megjelenített 5-6 fő üzenetre szükség volt, mert a nyugat-európai média erősen megosztott, illetve részben elfedi a helyzetet – indokolt, hozzátéve: látható, hogy az illegális bevándorlás komoly közbiztonsági kihívást jelent, és drasztikusan megemelkedett a nőket érő atrocitások száma, emellett bizonyítható az egyértelmű kapcsolat a terrorizmussal gyanúsíthatók és elkövetők, illetve az illegális migráció között.

A kormányszóvivő értékelése szerint a nyári események arról tanúskodnak, amiről tavaly: „az illegális migráció okozta kihívások és feladatok velünk vannak”. Szavai szerint nem sok jót ígér az az évről évre ismétlődő tendencia, hogy az első 7-8 hónapban érkezett migránsok száma év végére megduplázódik. A Frontex, illetve az Eurostat adatai szerint csak a Földközi-tengeren keresztül több mint 260 ezren érkeztek Európába, és majdnem ugyanennyien érkeztek szárazföldi úton – ismertette.

Az elhúzódó nyomás miatt a kormány intézkedni fog a szeptember 9-én lejáró, a tömeges bevándorlás okozta országos válsághelyzet meghosszabbításáról – jelezte, és közölte azt is, a kormány amellett, hogy döntött arról, hogy háromezerrel növeli a rendőrség létszámát és megerősíti a határvadász századokat, más technikai eszközök megteremtéséről, továbbfejlesztéséről is gondoskodik.

Arra a kérdésre, hogy a referendumnak lesz-e befolyása a brüsszeli döntésre, azt felelte, hogy sem idehaza, sem az unióban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az EU egy soha át nem ruházott hatáskörben készül a tagállamokra kötelező döntést hozni. A népszavazás megkerülhetetlen – szögezte le.

A külföldön élők levélben szavazására vonatkozóan közölte: egy gyors módosítás veszélyeztetné a lebonyolítást, s aki akarja, az rendezett, szabályozott körülmények között most is le tudja adni a voksát. Az ellenzéki pártok ezzel kapcsolatos tevékenységét pótcselekvésnek ítélte, rámutatva: ők egyszerre buzdítanak arra, hogy az emberek ne vegyenek részt a népszavazáson és „vitézkednek” olyan mellett, amiben nincs mozgástér.

A kormányszóvivő a Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselőt ért vádakra vonatkozó kérdésre közölte: a kormány részéről nincs érintettség az ügyben, zéró toleranciát képviselnek a korrupcióval kapcsolatban. Mindenkinek magának kell vállalnia a felelősséget – folytatta, vitatva ugyanakkor a sajtóinformációk megbízhatóságát.

Kovács Zoltánt kérdezték a Magyar Nemzeti Bank alapítványainál betöltött pozíciókról is, amire válaszul leszögezte: a jegybank a kormánytól független, így nem lehet álláspontja erről.

Arra pedig, hogy az Uber panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál Magyarországgal szemben, azt emelte ki: a fuvarmegosztó működését senki nem tiltotta be, a szolgáltató maga döntött a kivonulásról. A kormány csak annyit kért, hogy feleljenek meg az adózási és egyéb szabályoknak, furcsa, hogy ők tesznek panaszt – jegyezte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.