Lett helyük a csobánkai gyerekeknek

A diákok egy részét a befogadásuk ellen tiltakozó Pomázra küldi a Klik. A megszűnő intézmény tanárairól is gondoskodnak.

Hutter Marianna
2016. 08. 23. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pomázon és Szentendrén fogják folytatni tanulmányaikat azok a gyerekek, akik a mostani tanév elején megszűnő csobánkai Petőfi Sándor Általános Iskolába jártak – közölte a Magyar Nemzet kérdésére a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Egy hónapja az Abcúg.hu írt arról, hogy a bezáró intézményt szinte már csak hátrányos helyzetű roma gyerekek látogatták, és nem volt biztos, hol folytathatják tanulmányaikat, miután szüleik csak elutasítással találkoztak a környező intézményekben. Például a Csobánkához legközelebbi településen, Pomázon petíció is született több mint 2000 ember aláírásával, amely a csobánkai iskola bezárása elleni tiltakozásra szólít fel. A város polgármesterének, Vicsi Lászlónak a kezdeményezésére pedig a képviselő-testület 9 tagja levélben fordult Balog Zoltánhoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) vezető miniszterhez, hogy ne Pomázt jelölje ki kötelező körzetnek. Ebben egyebek között arról írtak: „A gyermekek között magas a hátrányos helyzetű tanulók aránya, probléma lehet adott évfolyamon belül a korosztályi különbség.” Vicsi László – akit egyébként a Fidesz–KDNP színeiben választottak polgármesterré – Csobánka vezetőjéhez hasonlóan azt is írta: úgy gondolja, Pomáz önkormányzata vállalni fogja a konfliktust, ha a Klik és az Emmi továbbra is fenntartja azon szándékát, hogy más település gyermekei számára körzetként jelölje ki Pomáz település általános iskoláit.

Az Abcúg cikkének megjelenése után a Klik úgy nyilatkozott: nem fordulhat elő, hogy az érintett 37 tanuló bármelyike is iskola nélkül maradjon, vagy kényszerből magántanulói státusba kerüljön. Lapunk ezért megkereste az állami intézményfenntartó sajtóosztályát, hogy megtudjuk, rendeződött-e a gyerekek helyzete szűk két héttel a tanévkezdés előtt. Az intézményfenntartó válaszából kiderült: Pomáz tiltakozása elbukott, ugyanis az alsós gyerekek a legközelebbi településen, Pomázon három, a felsős tanulók Szentendrén négy iskolában folytatják tanulmányaikat, az utazásuk költségeit pedig a tankerület finanszírozza. Ugyanakkor két alsós tanuló elhelyezése még várat magára. Az ő esetükben szakvéleményezési eljárás van folyamatban, annak lezárása után lehet dönteni a számukra megfelelő intézményről.

A csobánkai gyerekekkel tanulói jogviszonyt az adott intézmények vezetői szeptember 1-jével létesítenek, ugyanis ekkor szűnik meg az eddigi intézményben a jogviszony. A szülők az új intézményektől legkésőbb ezen a héten megkapják a beíratásról szóló értesítést. Kérdésünkre a Klik arról is tájékoztatott, a megszűnő csobánkai intézmény alkalmazottainak elhelyezéséről a tankerület gondoskodik, mindenkit a végzettségének és az eddigi munkakörének megfelelő intézményben alkalmaznak.

– Álláspontom a csobánkai diákok településünkre való átirányításával kapcsolatban nem változott. Továbbra sem értem, hogy egy dinamikusan fejlődő, több mint 3000 lakosú agglomerációs településen, Csobánkán hogyan lehet bezárni egy általános iskolát – ezt Vicsi László nyilatkozta a Magyar Nemzet megkeresésére. Mint írta, ő az utóbbi gondolatnak kívánt hangot adni a Balog Zoltán miniszternek írt levelében. Elmondta, levele után személyesen találkozott Palkovics László oktatási államtitkárral, „ahol az államtitkár úr megértette a pomáziak kérését”. Felvetésünkre, hogy miután mégis Pomázra kerülnek a csobánkai gyerekek, terveznek-e további tiltakozó lépéseket, úgy válaszolt: „a törvények változásával sajnos beleszólásunk sincs az eseményekbe.” Hozzátette: továbbra is bízik abban, hogy „nem Pomáz lesz hosszú távon a csobánkai új elitiskolába be nem férő diákok gyűjtőhelye”. Utóbbival arra utalt: az ígéretek szerint egyházi fenntartású általános iskola létesülhet majd Csobánkán 2017 szeptemberében.

– Nagyon jó iskolákba sikerült elhelyezni a gyerekeket – nyilatkozta lapunk megkeresésére Winkler Sándor Józsefné, Csobánka polgármestere. Mint elmondta, kifejezetten gördülékenyen oldotta meg a helyzetet a tankerület újonnan kinevezett igazgatója, Verebélyi Ákos, aki igyekezett minden tanulót az igényei szerinti intézményben elhelyezni. Azzal kapcsolatban, hogy nem tart-e attól, hogy a Pomázra kerülő diákokat hátrány érheti, miután a város korábban tiltakozott ellenük, úgy válaszolt: ha bármilyen negatív bánásmódról hall, segítséget nyújt a gyerekeknek. Ezért a polgármester, hogy személyesen nyomon követhesse a tanulók sorsát, már el is kérte az új osztályfőnökeik nevét. Megjegyezte: a pomázi tiltakozásnak – amely a település iskoláiból történt – meg sem lett volna szabad történnie.

Kérdésünkre arról is beszélt, hogy Szentendrén nem tapasztalt ellenállást, ott szívesen fogadják a diákokat. – Ezek a gyerekek megérdemelnek egy esélyt – jelentette ki, hozzátéve, hogy a csobánkai tanulók előtt álló legnagyobb próbatétel az lesz, hogy jól teljesítsenek az új iskolákban. Ez főként a felsősöknek lesz nehéz, akiknek nem lesz könnyű behozniuk az eddigi lemaradásukat. – Egyelőre a kettesért kell megküzdeniük – tette hozzá. A polgármester pozitív példaként említette, hogy az érintett gyerekek közül volt olyan fiú, aki személyesen bement hozzá, hogy megkérje, segítsen egy jó iskolában elhelyezni őt, ahol rendesen tanulhat, ugyanis a csobánkai iskolából nem akarták máshova átvenni az elmúlt években. Most viszont neki is sikerült új intézményt találni. – Vért fog izzadni, de meg vagyok róla győződve, hogy most, hogy kapott egy esélyt, szépen fog előre menetelni – mondta a polgármester.

A pomázi Mátyás Király Általános Iskola egyike azoknak az intézményeknek, amelyekben a csobánkai gyerekek folytathatják tanulmányaikat. Ugyanakkor az érintett intézmény nem emiatt került a figyelem középpontjába az elmúlt napokban, hanem azért, mert a település egyik jobbikos képviselője, Sarkadi Attila nehezményezte, hogy az iskola kerítését szivárványszínűre festették. Közösségi oldalán arról írt, tisztában van azzal, hogy a szivárványszínnek jelentése van. Ezzel arra gondolt, hogy a szín a melegfelvonulások szimbóluma. Az ügy végül odáig jutott, hogy Vicsi László polgármester is közleményt adott ki, amelyben arról írt, szeptemberben megkérdezik az érintett szülőket, maradjon-e a mostani szivárványszín, vagy inkább fessék át. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.