Memóriazavar több fideszes politikusnál?

Az elmúlt években több mint tizenöt képviselő felejtett el nyilatkozni az állami támogatásról, amelyhez hozzájutott.

MNO
2016. 08. 24. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vagyonnyilatkozatokat szabályzó törvény külön nem részletezi, de a törvény mellékletében egyértelműen szerepel, hogy a képviselőknek bármilyen tevékenységük után járó állami és uniós támogatást nyilvánosságra kell hozniuk. Sokan voltak azonban, akik ezt kihagyták – olvasható a 444-en.

Mint írják, a legnagyobb összeget a Fidesz hatvani képviselője, Szabó Zsolt mulasztotta el feltüntetni, bár ő maga azt állítja, hogy ennek egy félreértés az oka. A „fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős” államtitkár több mint 12 millió forint területalapú támogatást kapott 2011 és 2015 között, amelyből semmi nem szerepel a vagyonnyilatkozatában a támogatások között, csak a jövedelmeknél tüntetett fel évi 4,5-6,8 milliót.

Hanó Miklós korábbi fideszes képviselő négymillió forintos támogatást nem vallott be vagyonnyilatkozataiban. Bár többször is megismételte, hogy a támogatás nem minősül jövedelemnek, végül elismerte: lehet, hogy nem kellően volt figyelmes. A KDNP-s Földi László több címletben összesen 1,7 millió forint támogatást kapott az MVH-tól, amelyből semmit nem vallott be.

Sajátos eset a fideszes Czerván Györgyé, aki 2011 óta több mint hétmillió forintot kapott. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár a támogatásokról vallott a vagyonnyilatkozataiban, a pontos összeg helyett azonban mindössze azt írta, hogy „jogszabály szerint”. Czerván a Direkt36-nak ezt azzal indokolta, hogy a kis rubrikákba nem férnek el az összegek, és így áttekinthetetlen az egész rendszer.

A Földművelésügyi Minisztérium a cikk megjelenése után közleményt adott ki. Ők máshogy indokolták Czerván vagyonnyilatkozatát. Mint írták: „a közös agrárpolitika (KAP) az EU mezőgazdasági támogatási rendszerén belül őstermelőként, normatív támogatásként kapja Czerván György államtitkár ezt az összeget, így az nem összeférhetetlen sem az Országgyűlésben sem pedig a minisztériumban betöltött feladataival. A támogatás összege teljes mértékben nyilvános, azt az MVH honlapján bárki megtekintheti. A vagyonbevallások határideje január 31., míg a támogatási összegekről az adott években június 31-ei határidővel születik döntés, így a döntéseket megelőzően fél évvel azok bevallására pontos összeggel nincs mód, ez indokolja a jogszabály szerinti megjelölést.”

A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Nagy István öt év alatt szűk félmillió forintnyi támogatást kapott. „Bevallom, halványlila fogalmam nem volt, hogy ezt be kell vallani. Holnapi nap be is írom, nincs mit titkolnom rajta” – mondta a Direkt36-nak az államtitkár.

Bár az érintett képviselők zömében fideszesek, egy volt jobbikos és egy volt MSZP-s képviselő is jelentős támogatást mulasztott el bevallani.  Az MSZP volt Heves megyei elnöke, Sós Tamás, aki 2002 és 2014 között volt képviselő, összesen 3,5 milliós támogatásról nem vallott. Az előző ciklusban képviselő jobbikos Kiss Sándor pedig 1,5 millió forintnyi támogatást nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozataiban.

Több olyan képviselő is van, aki feltüntette az MVH-tól kapott támogatásokat, de kevesebbet vallott be a valós összegnél, és akadnak példák arra is, hogy pár százezres támogatásokat hagytak ki vagyonnyilatkozataikból képviselők – írja cikkében a 444.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.