Munka nélküli képviselő

Mandátumot szerzett, ezért nem lehetett közmunkás

Horváth Csaba László
2016. 08. 12. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pusztadoboson 2014 márciusától dolgozott az önkormányzat által szervezett közfoglalkoztatási programban az a férfi, akit néhány hónappal később önkormányzati képviselőnek választottak meg a településen. A frissen mandátumhoz jutó képviselő öröme azonban nem tarthatott sokáig, ugyanis a választások után a helyi jegyző arra kötelezte, hogy összeférhetetlenség miatt szüntesse meg a közfoglalkoztatási jogviszonyát. Mivel a képviselői munka után nem jár tiszteletdíj, a férfi családjának megélhetése is veszélybe került.

A pórul járt képviselő ezután először a kormányhivataltól kért állásfoglalást, ám mivel nem kapott egyértelmű tájékoztatást, Székely László ombudsman hivatalához fordult. Úgy látta ugyanis, hogy nem állt fenn az összeférhetetlenség, mivel több más önkormányzati képviselőről is tudomása volt, aki megválasztását követően továbbra is dolgozhatott közfoglalkoztatottként. Ráadásul – állítása szerint – az esetleges összeférhetetlenségről a kötelező képviselői oktatáson sem tájékoztatták.

Az alapvető jogok biztosa vizsgálatot indított az ügyben. A kormányhivatali tájékoztatás mellett előbb a belügyminisztertől, majd a tárca közfoglalkoztatásért felelős főosztályától is állásfoglalást kért. Azonban kiderült, teljes a fejetlenség. Az ombudsmani jelentésből kiviláglik, valamennyi érintett szerv eltérő módon, egymásnak ellentmondva értelmezte az összeférhetetlenségre irányadó szabályokat. Ám ez még nem minden, Székely László szerint a szervek olyan jogszabályokra is hivatkoztak, amelyek alkalmazhatósága a konkrét esetben jogilag kizárt.

A konkrét esetről Székely László vizsgálata megállapította, hogy a jogszabályok nem rendelkeznek a közfoglalkoztatásban részt vevő képviselő összeférhetetlenségéről. Tehát a pusztadobosi férfinak nem kellett volna megszüntetnie közfoglalkoztatási jogviszonyát, vagyis feleslegesen veszélyeztették családja megélhetését. Emellett – mint írta – az ügyben nem is állt fenn olyan gazdasági összeférhetetlenségi helyzet, „(köz)érdek”, amely indokolná az összeférhetetlenségi szabályok kiterjesztését.

Az alapvető jogok biztosa az eset miatt kezdeményezte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternél, hogy gondoskodjon arról, hogy a jövőben a megyei kormányhivatalok a képviselői összeférhetetlenségre vonatkozó szabályokat egységesen értelmezzék és alkalmazzák. Székely László ezenkívül kezdeményezte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetőjénél, hogy felügyeleti jogánál fogva vizsgálja felül a területén működő települési önkormányzatok összeférhetetlenséggel kapcsolatos jogalkalmazási gyakorlatát, és tegye meg a szükséges intézkedéseket a törvényesség mielőbbi helyreállítása érdekében. Az ombudsman egyúttal felkérte Pusztadobos jegyzőjét, hogy a jövőben a szabályokat tartsa meg, ugyanis állásfoglalása szerint az összeférhetetlenség megállapítása nem jegyzői, hanem képviselő-testületi hatáskör.

A képviselő ma is közfoglalkoztatottként dolgozik, ám nem az önkormányzat szervezte programban – mondta lapunknak Dani Attila polgármester. Közölte, az önkormányzat segítségével sikerült a férfinak munkát szerezni a Magyar Közút által működtetett közfoglalkoztatásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.