Quaestor-botrány: megbüntették a könyvvizsgálót

Korlátozták a Quaestor Zrt. és a volt Energol Rt. auditorának tevékenységét.

Horváth Csaba László
2016. 08. 22. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 20 évig volt könyvvizsgálója a Quaestor-birodalom egyes cégeinek Rocskai János, akitől a brókerbotrány nyomán nemrég megvonta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a befektetési vállalkozási minősítését, amit 12 évvel ezelőtt szerzett meg. A könyvvizsgáló a bíróságon támadta meg a szerinte önkényes döntést. Rocskai János a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta, több mint 18 éven keresztül vizsgálta a brókercég könyveit, ám nem vette észre a csalást. Mint kifejtette, nem felelős a csalássorozatért, ahhoz semmi köze. Nem tudott ugyanis arról a rejtett szoftverről sem, amellyel elkövették a bűncselekményt.

A szakértő beszélt arról is, hogy ellene semmilyen eljárás nem indult a Quaestor Értékpapír Zrt. csődje miatt, a hatóságok csupán bizonyos iratokat kértek be tőle. Hozzátette, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara sem indított vizsgálatot ellene, de a Magyar Nemzeti Bank sem tett a tevékenységére vonatkozó elmarasztaló megállapítást. A Varga Mihály vezette NGM-mel viszont régóta vannak szakmai nézeteltérései, a viták pedig a bíróságon folynak, amelyek során többször is a minisztériumot marasztalták el.

A Quaestor Értékpapír Zrt. volt auditora a rendszerváltás előtt a Pénzügyminisztérium államtitkára is volt. A közhiteles cégadatbázis szerint 1994 és 1997 között pedig a Prisztás-gyilkosság felbujtójaként jogerősen elítélt Portik Tamáshoz köthető Energol Rt. könyvvizsgálója is volt. Rocskai János ezzel összefüggésben közölte, valóban kapcsolatba került a céggel egy ismerősén keresztül, de csupán egyszer auditálta a társaságot. A jelentést pedig vissza is vonta, ugyanis elhallgattak előle egy 18 millió forintos vámhatározatot. A szakértő kérdésünkre közölte azt is, soha nem találkozott Portik Tamással. A szakértőtől megvont minősítés miatt megkerestük a nemzetgazdasági tárcát is, ahol kérdésünkre annyit megerősítettek, hogy az NGM-hez tartozó közfelügyeleti hatóság jogosult a minősítés megvonására. A minisztériumnál közölték, a tavaly kipattant brókerbotrányokban érintett cégek vonatkozásában öt könyvvizsgálóval szemben folytattak minőség-ellenőrzési eljárást. Ezek során többek közt azt vizsgálták, hogy az auditorok a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően jártak-e el. A tárca ugyanakkor azt nem árulta el, mely könyvvizsgálókkal szemben folytattak vizsgálatot, illetve azt sem, mi lett azoknak az eredménye.

Azonban lapunk megtudta, hogy az a könyvvizsgáló, aki a Buda-Cash Brókerház Zrt.-nek és a Hungária Értékpapír Zrt.-nek is éveken keresztül készítette a jelentéseket, mára nem található meg a könyvvizsgálói kamara nyilvántartásában. Úgy tudjuk, azért, mert kilépett a testületből, így korábbi munkáját már nem gyakorolhatja. A brókercégeket a Gyimesi & Társa Könyvvizsgálói és Tanácsadó Kft. auditálta, amelynek Kötcseiné Gyimesi Katalin volt a vezetője. De ez még nem minden: a cégadatbázisból kiderül, Kötcseiné nem sokkal a Buda-Cash-botrányt követően a nevét is megváltoztatta, és mára Zudor Katalin néven vezeti az említett társaságot. A céget egyébként nem könnyű megtalálni, honlapja ugyanis nem elérhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.