Sárga lámpát kapnak a bevándorlók

A külföldieknek mostantól nehezebb lesz Magyarországon egészségügyi ellátáshoz jutniuk.

Kuslits Szonja
2016. 08. 11. 9:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy új, sárga lámpaszínt vezetett be az OEP a jogviszony-ellenőrző rendszerbe augusztus 1-jétől, amely azt jelzi az ellátóknak, hogy érvényes a taj, de a beteg csupán korlátozott egészségügyi szolgáltatásokra jogosult. A szigorítás főként a hazánkban élő, állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkező, nem EU-s állampolgárokat érinti. Azoknak a külföldieknek, akik megállapodást kötöttek az OEP-pel, korábban fél éven át a mindenkori minimálbér felét kellett havonta a járulékokra befizetniük azért, hogy közfinanszírozott sürgősségi ellátást kaphassanak. Ám egy augusztus 1-jén életbe lépett törvényi változás következtében már két évig kell fizetni a havi legalább 55 ezer forintot ahhoz, hogy sürgős esetben térítésmentesen kezeljék őket. A két év türelmi időt követően, ha tovább fizetik a járulékokat, a sürgősségi mellett már egyéb ellátásra is jogosulttá válnak. Ezután sem kerülhetnek fel azonban a transzplantációs listákra, ahogy külföldi gyógykezelésben és bizonyos fogászati ellátásokban sem részesülhettek.

Felvetődik a kérdés, hogy ezzel a lépéssel nem épp a hazánkba érkező migránsokat igyekszik-e kirekeszteni a közfinanszírozott ellátásból a döntéshozó. Az OEP ugyanis arról tájékoztatta lapunkat: nem ők nyújtottak be javaslatot arról, hogy a fél évet két évre változtassák.

Az egészségbiztosító azt is közölte, tavaly 671 külföldi állampolgár volt jogosult a már említett feltételek alapján az egészségügyi ellátásra. Arra a kérdésre azonban, hogy erre az elmúlt évben mekkora összeget fordítottak, a válaszadási határidő rövidségére hivatkozva nem tudtak felelni.

Eddig négy szín jelezte a kórházaknak, szakellátóknak és rendelőknek, hogy az adott beteg jogosult-e az ellátásra, és milyen a jogviszonya az OEP-pel. A zöld lámpa azt jelenti, hogy minden rendben. Piros jelzés érkezik, ha a tb-szám érvényes, de senki sem fizette a társadalombiztosítási járulékot a beteg számára. Kék lámpa, ha az illető társadalombiztosítási azonosító jele átmenetileg érvénytelen, mert külföldön tartózkodik, és ott van biztosítva. A barna szín pedig azt jelenti: valamilyen egyéb okból érvénytelen a taj. A megállapodást kötött külföldiek esetében két évig barna lámpa jelzi az ellátóknak, hogy csak a sürgősségi ellátásra jogosultak. Ehhez a színskálához csatlakozott most a sárga szín. Az új lámpa a kórházaknak azért is fontos, mert ha probléma van a taj-számmal, az OEP nem mindig fizeti ki az ellátást a kórháznak, azt az intézménynek kell kigazdálkodnia.

Kincses Gyula egykori szakállamtitkár, egészségügyi szakértő a téma kapcsán úgy nyilatkozott lapunknak: valószínűleg a döntéshozók azt nem akarták, hogy az érintetteknek fél év után járjon például egy több millió forintos csípőprotézis-beültetés. Ennek ugyanis külföldön elképesztő költségei vannak, míg nálunk így akár térítésmentesen is hozzájuthatnak a külföldiek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.