Szijjártó Péter tagadja a kapcsolatot

A külügyminiszter most a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. tajvani partneréről nyilatkozott másként.

Horváth Csaba László
2016. 08. 10. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínos magyarázattal állt elő a külügyminiszter azután, hogy a Jobbik és az LMP képviselője is arról a cégcsoportról kérdezte, amelyik megvásárolta a hányatott sorsú pápai húsüzemet. A vevő TANO Commerce Kft. tulajdonosa ugyanis nem más, mint egy a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett offshore hátterű cég, a Primebase Group Limited. Ezt a társaságot pedig nyilvánvalóan jól ismeri a Szijjártó Péter vezette tárca, ugyanis ez a cég hozta létre és üzemeltette a tajvani kereskedőházat a külügyminisztérium felügyelete alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. stratégiai partnereként. Szijjártó azonban írásbeli válaszában mindezt letagadta. Azt írta, hogy az MNKH Zrt.-nek nem partnere a tajvani kereskedőház, létrehozásához pedig semmilyen anyagi hozzájárulást nem nyújtott.

Ugyanakkor az MNKH Zrt. honlapján fellelhető adatok szerint a külügy cége tavaly februárban kötött stratégiai partnerségi megállapodást a Primebase Group Limiteddel a tajvani kereskedőház megalapítására és működtetésére. Azt, hogy ezért mennyi közpénzt fizettek ki, egyelőre nem tudni, ugyanis csak annyit jeleztek, hogy negyedéves díj és ügyleti jutalék fejében végezték a munkát. Ráadásul a szerződések szerint idén márciusban még biztosan partnere volt a Primebase Group Limited az MNKH Zrt.-nek, de azóta sem utal semmi arra, hogy felbontották volna a megállapodást.

A pápai húsüzemet megvásárló cég ajánlatában egyébként vállalta, hogy az 1,1 milliárd forintos vételárat a szerződéskötést követő harminc napon belül megfizeti, és folytatja a Pápai Hús csoport tevékenységét. A vevő legalább 2018. december 31-ig megtart 650 munkahelyet, vállalja továbbá a termelési volumen növelését, a nemzetközi értékesítési piacok visszaszerzését és növelését, a technológiai fejlesztést és a vertikális integráció fenntartását. A húsüzem felszámolás alatt állt, amit a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végzett. A cég egy hónapja jelezte, hogy a vevő ajánlatának elfogadása biztosítja a törvényben előírtak teljesülését, vagyis azt, hogy működő üzemként kerüljön új tulajdonba a vagyon.

Az alig több mint 1,1 milliárd forintos vételár azért figyelemre méltó, mert az állam 2008 óta mintegy 11 milliárd forint közpénzt juttatott a vállalatnak különböző támogatások és hitelek formájában, ehhez képest az eladás csak a pénz töredékét hozza vissza. Szijjártó szerint ez sem így van, szerinte a számok szembeállítása nemcsak teljesen szakszerűtlen, de manipulatív is.

A Külügyminisztériumhoz tartozó MNKH Zrt. átláthatatlan működéséről többször írtunk. A társasággal szemben a Transparency International és a 444.hu után most az Együtt is pert nyert. Az ellenzéki párt azért fordult bírósághoz, mert a cég nem adta ki a 2012–2013 közötti 400 ezer és ötmillió forint közötti szerződések adatait. A bíróság döntése értelmében erre tizenöt napja van. A párt közleménye szerint az Együtt képviselője, Ferjancsics László közel három évig húzódó perben nyert jogerősen a titkolózó kereskedőházzal szemben. Mint írták, a Kúria mostani ítélete iránymutató lehet a többi önkormányzati és állami szervhez benyújtott adatigénylés elbírálásában is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.