A külügyi bizottság tagjait nem védik

Törvényben lévő hiba miatt nem figyelmeztette az AH Gyöngyösi Mártont.

Katona Mariann
2016. 12. 07. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába esett át a jobbikos Gyöngyösi Márton nemzetbiztonsági átvilágításon, a vonatkozó törvényben lévő „hiba” miatt az Alkotmányvédelmi Hivatalnak (AH) nem kellett figyelmeztetnie, amikor a nyíltan orosz propagandát közlő Hídfő.ru állítólagos újságírójával találkozott. (Emlékezetes, a férfit összefüggésbe hozták a Magyar Nemzeti Arcvonallal, amelynek korábbi vezetője a bőnyi rendőrgyilkos.)

A jogi hiányosság azután derült ki, hogy Mirkóczki Ádám, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos tagja az AH főigazgatójánál érdeklődött levélben, hogy miért nem figyelmeztette képviselőtársát az elhárítás, ha a magát újságírónak kiadó férfi esetében felmerül, hogy akár az orosz hírszerzéssel is összefüggésbe hozható lehet. – Értelemszerű volt számomra, hogy miután Gyöngyösi Márton az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnökeként átesett nemzetbiztonsági átvilágításon, ugyanazok a jogosultságok illetik meg, mint például a nemzetbiztonsági bizottság tagjait, az úgynevezett nemzetbiztonsági védelem – mondta a Magyar Nemzetnek Mirkóczki Ádám. Azonban az AH vezetőjének válaszából kiderült, hogy amikor 2014-ben módosította a parlament a nemzetbiztonsági törvényt, és előírta az átvilágítást a külügyi bizottság tagjainak is, a nemzetbiztonsági védelem alá esők körét már nem egészítette ki. – Ez teljesen abszurd helyzet, de az AH jogilag igazoltan tud takarózni vele – tette hozzá a jobbikos politikus.

Éppen ezért már beadtak Gyöngyösi Mártonnal közösen egy törvénymódosító javaslatot, amely kizárólag annyit változtatna a szabályozáson, hogy a nemzetbiztonsági védelem alá esők körét kibővítené a külügyi bizottság tagjaival is. Ez valószínűleg már csak jövő tavasszal kerül először az illetékes nemzetbiztonsági bizottság elé, ott a kormánypárti képviselőkön fog múlni, hogy a plenáris ülésen is téma lehet-e.

A nemzetbiztonsági védelem egyébként nem valamely részleteiben kifejtett és leírt protokoll, de ilyen esetben működnie kellene. – Ha engem keres meg a Hídfő újságírója, az AH-nak kutya kötelessége lenne figyelmeztetni, hogy vigyázzak, mert vélelmezhetően egy idegen ország hírszerzésével való találkozás kockázata áll fenn – fogalmazott a törvény szerint is nemzetbiztonsági védelem alá eső Mirkóczki Ádám.

A kormánypártok korábban Gyöngyösi Márton találkozóira is hivatkozva támadták a Jobbikot. A KDNP-s Hollik István például arról beszélt, hogy újabb kapcsolatra derült fény a Jobbik és a bőnyi rendőrgyilkos által alapított nemzeti arcvonal között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.