A Jobbik és az MNA: Gyöngyösi is megszólalt

A jobbikos politikusról olyan fotó készült, amelyen a Hídfő.ru vélt szerkesztőjével beszélget.

MNO
2016. 11. 03. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszer is találkozott Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselő Szalai Gáborral, a Hídfő.ru újságírójával a Parlamenthez közeli Európa Kávéházban – írja az Index, amelynek Gyöngyösi beszélt a találkozókról, miután a Népszavában megjelent, hogy Gyöngyösi Márton lehet a kapocs a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) nevű szélsőjobboldali, hungarista szervezet és a Jobbik között.

Ismert, a Hídfő.ru nevű oroszpárti propagandaoldal a Magyar Nemzeti Arcvonalhoz köthető, melynek vezetője a bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt Győrkös István volt.

Gyöngyösi szerint a baloldali napilapban megjelentek alapján teljesen egyértelmű, hogy ez a Fidesz bosszúja, titkosszolgálati eszközök felhasználásával a szintén titkosszolgálati vonatkozású Pharaon-ügy miatt.

Gyöngyösi saját bevallása szerint tisztában volt azzal, hogy a Hídfőt az oroszokhoz lehet kötni, „azonban az nem az ő hivatása, hogy eldöntse, mindez igaz-e vagy sem”.

A jobbikos politikus szerint a Népszavában kettejükről lehozott közös fotó is az egyik találkozójuk során készült, méghozzá titkosszolgálati módszerekkel, de véleménye szerint ekkor nem őt, hanem Szalait figyelhették meg. A férfiről elmondta: ő kezdeményezte az első találkozót, nagy külpolitikai tudással bír, és mintha olyasmit is említett volna, hogy katonai múlttal is rendelkezik.

Gyöngyösi beszámolója szerint Szalainak semmiféle kapcsolata, szimpátiája a szélsőjobboldallal vagy konkrétan a Győrkös-féle Magyar Nemzeti Arcvonallal (MNA) nem merült fel a beszélgetés során – írja az Index. Ők egyébként megkeresték Szalait is, aki tagadta, hogy a Hídfőnek dolgozna, és esetleges katonai múltjáról sem volt hajlandó beszélni.

A portál rábukkant egy 2012-es belső levelezésre, amely azt bizonyítja, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal már a szakadás előtt remélt segítséget az oroszoktól. A levélben egyébként Győrkös fiát támadják, írója szerint a férfi az MNA pénzéből tartja el magát. Többek között ez is szerepet játszott abban, hogy később a szervezet kettészakadt, ekkor alapították meg Győrkösék a Hídfőt, ami később teljesen átalakult oroszpárti propagandaoldallá.

A bőnyi gyilkosság után az MNA-ról Győrkös fia azt nyilatkozta a TV2-nek, hogy az már megszűnt, de ennek ellentmondanak internetes bejegyzések a Nemzetiarcvonal.hu internetes oldalon, amely csak a tragikus esemény óta elérhetetlen. „Olyannyira létezett az oldal, hogy annak egyes tartalmait még Széles Gábor médiavállalkozó, a Magyar Hírlap és az Echo Tv tulajdonosa is előszeretettel osztotta meg” – írja az Index.

Mindenesetre a kettészakadt mozgalom tagjai a különválás óta folyamatosan vádolták egymást, sokszor a meggazdagodást vetve a másik szemére. Győrkösék nyilatkozatai pedig a tekintetben is ellentmondóak, hogy milyen szerepe lehetett az orosz titkosszolgálatoknak az MNA életében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.