Időzített vegyi bombák Magyarországon

Nincs átfogó kép arról, hol találhatók veszélyes anyagok hazánkban – állítja a Greenpeace. Akcióba lépett.

Velkei Tamás
2016. 12. 13. 12:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olajoshordókon doboló környezetvédő aktivisták akcióztak kedd délelőtt a Kossuth téren. Mögöttük egy kifeszített molinón a Teljes kártalanítást! felirat volt olvasható. A Greenpeace figyelemfelhívó akciójával a most elkészült Mérgezett örökségünk – szennyezett területek, időzített vegyi bombák Magyarországon című jelentését vezette fel.

A tanulmány arra fókuszál, hogy nincs jelenleg Magyarországon átfogó kép arról, hol találhatók a környezetre és/vagy az emberi életre veszélyes anyagok a természetben. Ezért a performance során egy-egy aktivista állt a hordók mellé kezében táblákkal, amelyeken olyan helységnevek szerepeltek, ahol környezetszennyezést fedezett fel a civil szervezet.

A Greenpeace úgy döntött, pótolja a hiányt, és összegyűjti a fenyegetett helyszíneket. Első körben tizenötöt mutatott be a jelentésben, később továbbiakat is a nyilvánosság elé tár. A helyszínek között akad olyan, amelyre a zöldek már korábban is ráirányították a figyelmet, de vannak közöttük eddig kevésbé ismert helyszínek is. Ilyen például Balassagyarmat, ahol a talajvízben a határérték 460-szorosának megfelelő rákkeltő anyag található. A Heves megyei Felsőtárkány melletti Berva-völgyben szénhidrogénekkel szennyezett a talajvíz, a Békéscsabához közeli Fényes tanyán pedig klórozott oldószerekkel átitatott a talaj.

Simon Gergely, a szervezet vegyi szakértője rámutatott: olyan lassúak a környezetmentesítési programok, hogy még be sem fejeződik egy, máris új helyszínen bukkannak környezetkárosítás nyomára. Példaként említette, hogy bár az Illatos útról vagy a Hortobágyról elszállították a méreggel teli hordókat, ugyanakkor nemrég Kiskunhalason fedeztek fel egy szennyezett területet.

Ezért a szervezet sürgette, hogy az állam gyorsítsa fel a mentesítési programokat, különben egyre nagyobb lesz a kár, a mentesítés mind többe kerül az adófizetőknek. A Greenpeace üdvözli a közelmúltban bejelentett, 26 milliárdos kármentesítési keretet, ám Simon Gergely rávilágított: ez a munkának csak egy töredékére elég.

A szennyező soha nem fizet – hangsúlyozta a vegyi szakértő, ezért a civil szervezet sürgeti, hogy azoknak a cégeknek, amelyek mérgező anyagokkal dolgoznak, valódi felelősségük legyen, és tegyék kötelezővé számukra biztosítás kötését, illetve tegyenek le pénzügyi garanciákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.