Nem kérnek a kormány kegyelméből a pedagógusok

Azon nyugdíj előtt álló tanárok többségéről van szó, akiket kihagytak az életpályabeli felminősítésből.

Hutter Marianna
2016. 12. 10. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kért a kormány által ajánlott segítségből azoknak a nyugdíj előtt álló tanároknak a döntő többsége, akiket kihagytak a pedagógusi életpályabeli felminősítésből – tudta meg a Magyar Nemzet az Oktatási Hivataltól. Összesen 1376, legfeljebb hét évvel a nyugdíj előtt álló pedagógus volt, aki nem léphetett át automatikusan a magasabb fizetéssel járó pedagógus II. kategóriába, mert korábban sikertelenül vettek részt a minősítési eljárásban. Ez nagy szakmai felháborodást szült, hiszen azok, akik ebből a korosztályból meg sem próbáltak minősítésre jelentkezni, januártól már magasabb fizetést kapnak.

A kihagyott tanárok számára a kormány azt ajánlotta, ha még idén jelentkeznek egy gyorsított minősítési eljárásra, akkor március végéig túleshetnek a folyamaton, és 2017 januárjáig visszamenőleg megkapják a magasabb fizetést. Ráadásul az újbóli minősítési eljáráson való részvételért – ami egyébként díjköteles lenne – fizetniük sem kell. Ám a gyorsított minősítési eljárásra mindössze 285 pedagógus jelentkezett a megadott november 20-i határidőig, tehát az érintettek alig több mint ötöde. A portfólió feltöltésére 45 nap áll a pedagógusok rendelkezésére, amely határidő január 3-án éjfélkor jár le.

Miután pótlólag jelentkezni nem lehet, a felminősítésből kimaradt pedagógusokra azok a szabályok vonatkoznak, mint bármelyik másik tanárra, aki korábban nem teljesítette az eljárás feltételeit. Vagyis csak a sikertelen minősítést követő két év elteltével jelentkezhetnek újból. Ráadásul a megismételt általános eljárásban való részvétel már eljárásidíj-köteles, ennek összege 71 050 forint. A gyorsított minősítési eljárásnak – az általános minősítési eljárás megismétlésével egyetemben – nagy a tétje, ugyanis akinek másodszorra sem sikerül magasabb fokozatba lépnie, azt elbocsáthatják.

– Olyan sokat változtak a minősítést meghatározó jogszabályok 2013 óta, hogy gyakorlatilag lehetetlen kibogozni, mikor milyen feltételeket kellett volna a pedagógusoknak teljesíteniük – mondta lapunknak Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) oktatási szakértője. Erre jó példa, hogy még az Oktatási Hivatal a pedagógus I–II. fokozatba történő lépéshez segítséget nyújtó útmutatóját is már negyedszerre dolgozták át a 2017. évi minősítéshez. Szüdi János szerint eredetileg nem voltak rendezve a minősítési eljárás jogorvoslatának pontos feltételei, és a portfólió feltöltése sem volt egyértelműen szabályozva. Úgy vélte, azért sem jelentkezhettek sokan a gyorsított minősítési eljárásra, mert az erről szóló kormányrendelet az őszi szünetben jelent meg, amikor nem valószínű, hogy a pedagógusok a Magyar Közlönyt böngészték. Ráadásul a rendelet csak 15 napot biztosított a jelentkezésre. Arról is beszélt, a pedagógusok között biztosan voltak olyanok is, akik azért nem jelentkeztek, mert úgy érezték, az állam nem ismeri el 30-40 éves pályafutásukat és „ugráltatja” őket.

A PSZ az Alkotmánybírósághoz fordult a felminősítésből kimaradt tanárok jogorvoslata ügyében, erre már több mint 70 pedagógus hatalmazta fel őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.