Pofontól félt a kormány, ezért inkább elfutott

„Megelőző csapásként” léptünk ki a Nyílt Kormányzati Együttműködés nevű korrupcióellenes szervezetből.

Kósa András
2016. 12. 12. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az OGP albizottsága várhatóan – az eljárási szabályzat értelmében három hónapon belül, de a működési gyakorlat alapján valószínűleg ennél jóval később – Magyarország tagságának felfüggesztésére irányuló javaslatot tesz majd az irányító bizottságnak” – áll egy a Külgazdasági és Külügyminisztériumban készült vezetői felkészítőben. A lapunk birtokába jutott dokumentumot megkapták az érintett kormányzati szervek és nagykövetségek is.

A Magyar Közlönyben december 6-án, éppen egy nappal a Nyílt Kormányzati Együttműködés december 7-én kezdődő közgyűlése előtt jelent meg, hogy a kormány felmondja a tagságát a szervezetben.

A december 6-a előtt készült dokumentum készítői arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben az albizottság „hazánk tagságának felfüggesztése mellett dönt, úgy a felfüggesztés egy év elteltével kizárást vonhat majd maga után. Magyarország kizárására így legkorábban 2017 II. félévében kerülhet sor.” A dokumentum ezután arra is felhívja a figyelmet, hogy hasonló eljárást eddig csak Azerbajdzsánnal szemben folytattak le, amelynek „OGP-tagságát 2016 áprilisában fel függesztették” (sic).

A kormányzatot komolyan aggasztotta a nemzetközi presztízsveszteség, amelyet a kizárás okozott volna, így az a döntés született, hogy még mindig jobb, ha mi magunk lépünk ki, mert akkor mi indokolhatjuk meg, hogy miért is döntöttünk így – mondta egy az ügyre rálátó kormányzati forrásunk. Szerinte a párizsi konferencia szervezői az utolsó pillanatig próbáltak lobbizni – elsősorban a budapesti francia követségen keresztül –, hogy Pintér Sándor belügyminiszter vegyen részt a háromnapos közgyűlésen, és vele tisztázhassák a vitás ügyeket, de magyar részről erre nem volt fogadókészség. Úgy tudjuk, Orbán Viktor meghívása is felmerült, de erre végképp nem lett volna esély. Francois Hollande francia államfő egyébként ott volt a közgyűlésen.

A magyar félelmeket elsősorban az a június 22-én Washingtonban keltezett levél táplálta, amely az OGP céljaival ellentétesnek minősített egy sor kormányzati intézkedést – pontosabban „aggodalmakat” hangoztatott azzal kapcsolatban, hogy a kormányzati intézkedések megfelelnek-e a nyílt, transzparens kormányzati szellemiségnek, ahol helye van a civil szervezetek ellenőrző tevékenységének.

A levél szerint a kabinet civil szervezeteket érintő lépései – elsősorban a Norvég Civil Támogatási Alap működésének ellehetetlenítése – komoly aggodalmakat kelthetnek, így párbeszédet javasoltak. Az OGP kormánynak küldött levele itt elolvasható, az ebbe linkelt részletes jelentésből az is kitűnik, hogy nem igazak azok a kormányzati érvek, miszerint az OGP egyoldalú jelentéseket készített, a magyar álláspont figyelmen kívül hagyásával.

Az ironikus az egészben az, hogy információink szerint messze nem volt ennyire súlyos a helyzet. Úgy tudjuk, az OGP-ben nem szerepelt a magyar tagság felfüggesztését célzó eljárás megindítása. Bár az aggodalmak kétségtelenül éltek, a cél kifejezetten Magyarország benntartása volt. A szervezet vezetői abban bíztak, hogy „konstruktív párbeszéd keretében” tisztázni lehet a vitás ügyeket. „Bíztunk benne, hogy ez történik, sajnos a magyar kilépéssel ez a lehetőség megszűnt” – mondta lapunknak az OGP egyik vezetője.

„Semmi értelme”

Mint korábban megírtuk, a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium az Indexnek azzal indokolta a döntést, hogy a szervezet nem érte el a célját, nincs benne párbeszéd, és elferdíti a tényeket. „A jelentésekben a hazánkat folyamatosan bíráló úgynevezett civil szervezetek véleménye megjelent, a kormányzati választ azonban negligálták. Semmi értelme, hogy egy ilyen – az alapításkor kitűzött céloktól és elvektől teljesen eltért – szervezetben fenntartsuk tagságunkat” – írták a lapnak.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.