Magyarország kilép egy korrupcióellenes nemzetközi szervből

A külügyminiszter szerint nincs értelme, hogy a korrupció miatt bíráljanak minket, de ne hallgassák meg a válaszunk.

MNO
2016. 12. 06. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország kilép a Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership) elnevezésű nemzetközi, korrupcióellenes kezdeményezésből – derül ki a kedd este megjelent Magyar Közlönyből.

A szervezetet 2011-ben nyolc ország – köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Norvégia és a Fülöp-szigetek – hozta létre, a szándéknyilatkozat szerint azért, hogy a kormányok még áttekinthetőbben, felelősebben és az állampolgárok felé nyíltabban működjenek. Így kiemelt célja, hogy az állami szerződéseket nyílt versenyeljárások után kössék meg, hogy a közszervek ismertessék a működési adataikat. Az alapítás óta 70 ország csatlakozott az OGP-hez, Magyarország 2012-ben lépett be. 

A szervezethez még 2015-ben fordult négy hazai civil szervezet, a K-Monitor, a Sunlight Foundation, a TASZ és a Transprency International Magyarország. Az OGP pedig idén júniusban közzétett 100 oldalas jelentésében elmarasztalta az Orbán-kormányt, mert szűkítette a civilek mozgásterét (ld. Norvég Alap civil pénzeit kezelő szervezetek vegzálása), valamint csökkentette az átláthatóságot (például az olyan törvénykísérletekkel, mint a jegybanki alapítványok költéseinek tervezett eltitkolása), valamint a sajtó függetlensége ellen is támadást indított (a jelentés még a Népszabadság beszántása előtt készült, ekkor még az Origo átvétele volt csak ismert).

Ezzel Azerbajdzsán után hazánk lett a második ország, amely ellen eljárás indult – írta júniusi cikkében a Napi.hu.

A szervezet ajánlásokat tett a magyar kormánynak: azt kérték, hogy őszig jöjjön létre egy egyeztetési fórum a hazai civilekkel, a Folyamatos Párbeszéd Mechanizmusa (PDM), aminek keretében egyenrangú félként tárgyal az érintett szervezetekkel. Az állam dolgozzon ki új kötelezettségvállalásokat – nyíltan, közérthetően és felelősséget vállalva, online és személyes konzultációk szervezésével. Emellett pedig azt javasolta az OGP, hogy az Állami Számvevőszék rendszeresen felügyelje a köztulajdonban álló cégek gazdálkodásának nyilvánosságát.

A magyar kormány időzítése sem véletlen: a Nyílt Kormányzati Együttműködés éppen a héten, szerdától péntekig tartja éves gyűlését Párizsban. A kiugrás oka lehet, hogy a javaslatokból a kormány szinte semmit nem valósított meg.

Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium az Indexnek megindokolta a döntést, eszerint a szervezet nem érte el a célját, nincs benne párbeszéd, és elferdíti a tényeket. „A jelentésekben a hazánkat folyamatosan bíráló úgynevezett civil szervezetek véleménye megjelent, a kormányzati választ azonban negligálták. Semmi értelme, hogy egy ilyen – az alapításkor kitűzött céloktól és elvektől teljesen eltért – szervezetben fenntartsuk tagságunkat” – írták a lapnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.