Recseg-ropog az előválasztási terv

Egy esetleges kompromisszum igen nehezen elképzelhető a jelenlegi helyzetben.

Katona Mariann
2016. 12. 10. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába szorgalmazott ilyen-olyan módon több baloldali párt is előválasztást, nagyon úgy tűnik, hogy a tárgyalások megrekedtek, és egy esetleges kompromisszum igen nehezen elképzelhető a jelenlegi helyzetben. Egyelőre ugyanis sokkal több az egymással ellentétes felvetés. Egyes forrásaink azt is felvetették, hogy az előválasztás napirenden tartása az egy-két százalékon mért kis pártoknak csupán azért érdekük, hogy beszéljenek róluk. Bár más forrásaink arra is felhívták a figyelmet, hogy az MSZP és a Demokratikus Koalíció sem tűnik igazán elhivatottnak a kérdésben.

A Karácsony Gergely nevével fémjelzett Párbeszéd már jóval korábban megalkotott előválasztási koncepciója egyértelműen nem aratott sikert, a tárgyalások arról meg is szakadtak a közelmúltban. De az MSZP közös jelöltekről és közös listáról szóló elképzelése ugyancsak vitákat szült.

A Magyar Nemzet információi szerint a Demokratikus Koalíció akár még el is tudná fogadni a szocialisták javaslatát, de erősen szkeptikusak, hogy az megvalósulhat-e, ráadásul jórészt éppen a kisebb pártok miatt.

Az Együtt például hiába tartja jónak, hogy az MSZP elképzeléseinek megfelelően mind a 106 egyéni körzetben legyen előválasztás, a közös listát már nem tartják elfogadhatónak. Ám ez kérdéseket vet fel, hiszen ahhoz, hogy önálló országos listát tudjanak állítani, a választási szabályok alapján összesen 27 egyéni jelölttel kell rendelkezniük. Vagyis ennyit vagy megnyernek az előválasztáson – ez egy leginkább budapestinek tartott párt esetében nehéznek tűnik – vagy pedig az előválasztás ellenére mégis elindítják saját jelöltjeiket néhány, biztos bukásra ítélt választókerületben a baloldali közös indulóval szemben. Ez utóbbi viszont azt üzenheti, hogy az adott körzetben nem is számol győzelemmel a baloldal.

A Párbeszéd pedig mindeközben önállóan elindított egy online regisztrációt azoknak, akik szeretnének részt venni egy előválasztásban. Ez is szembemegy az MSZP-s javaslattal, a szocialisták ugyanis ragaszkodnak a személyes voksoláshoz, a Párbeszéd viszont a netes szavazást is lehetővé tenné. Mindez egyébként annak tükrében is érdekes, hogy mindenki attól tart a baloldalon, az egész folyamatot „meghackelheti” a Fidesz. Az mindenesetre tény, az MSZP sem könnyíti meg a kis pártok dolgát, azzal számol például, hogy minden induló párt mind a 106 egyéni választókerületben megméreti magát. A Magyar Nemzet információi szerint az elmúlt időszakban voltak egyeztetések az esetleges előválasztási lehetőségekről, de ezek csak szakértői szinten zajlottak, az álláspontok pedig nem közelednek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.