Részleges háziorvosi adómentesség

Szinte alig van valaki, aki igénybe tudja majd venni a támogatást.

Kuslits Szonja
2016. 12. 06. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt meggondolta magát Budapest kormánypárti vezetése, s a korábbi elzárkózás helyett azt javasolják a most szerdán ülésező Fővárosi Közgyűlésnek: a házorvosok és a védőnők is kapjanak mentességet az iparűzési adó megfizetése alól. Csakhogy Bagdy Gábor (Fidesz–KDNP) főpolgármester-helyettes előterjesztése, amely szinte szó szerint megegyezik a helyi adókról szóló 1990-es törvény szövegével, csak akkor ad ilyen mentességet, ha az érintett háziorvos, védőnő „vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg”. A városháza külön is megvizsgálta a mentesség lehetséges határát, de a törvényi kötöttségtől nem tudtak eltekinteni.

Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke ezzel kapcsolatban arról beszélt a Magyar Nemzetnek: a rendeletmódosítás úgy, ahogy van, rossz. Ennek oka az, hogy a legtöbb háziorvosnak 20 millió forint feletti az iparűzési adóalapja, vagyis szinte alig marad valaki, aki igénybe tudja majd venni a támogatást.

Úgy vélte, alapvető probléma, hogy ezzel a húszmillió forinttal a Nemzetgazdasági Minisztérium egy olyan határt húzott, amit kizárólag akkor lehet nem meghaladni, ha a háziorvos egyedül a praxisban dolgozik, és alacsony az ellátottak a száma. Azonban ha hétvégi vagy ünnepnapi ügyeletet is vállal – amit egyébként jogszabály ír elő –, és foglalkozás-egészségügyi orvos is, aki például a jogosítványhoz szükséges orvosi vizsgálatokat végzi, akkor az már jóval meghaladja a húszmillió forintos határt. Ezeket a feladatokat egyébként az elnök szerint azért vállalják, mert a praxisból nem lehet megélni.

Beszélt arról is, hogy mivel az állami költségvetésből kapják a finanszírozásuk legnagyobb részét, és közfeladatot látnak el, az lenne a megoldás, ha az egészségbiztosítótól származó bevétel után nem kellene iparűzési adót fizetni. Az elnök szerint ugyanis minden közszolgáltató iparűzésiadó-mentes, egyedül a háziorvosok azok, akik vállalkozási formában közszolgálatot látnak el, és mégsem adómentesek. Ez szerinte egyike azoknak az érveknek, ami miatt a fiatalok nem ezt a pályát választják, ezzel pedig egyre nagyobb bajba kerülnek majd a betegek.

Ahogy arról nemrégiben lapunk is beszámolt: a „kihalás” veszélye fenyegeti a házi gyermekorvosi szakmát; ahol ugyanis megszűnik egy praxis, ott nagy valószínűséggel már nem nyílik helyette új, a gyerekek a vegyes praxisba kerülnek át, ami messze nem olyan, mintha képzett gyermekorvosok kezelnék őket. Tíz éven belül így az ország nagy részében megszűnhet a gyermekgyógyászati alapellátás – erről Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke beszélt lapunknak.

Selmeczi Kamill úgy vélte, a fiatalok gyenge motivációját az is erősíti, hogy a kórházi szakorvosok jóval kedvezőbb bérekkel számolhatnak, főként a nemrégiben bejelentett béremelés után. Arról nem is szólva, hogy azok a rezidensek, akik szakvizsgára készülnek, gyakornoki fizetést kapnak, ez azonban kevesebb a háziorvos- és szakorvosjelöltek esetében.

Csordás Ágnestől, a Magyar Védőnők Egyesületének elnökétől megtudtuk: egyelőre keveseket érinthet a változtatás, ugyanis a védőnők munkáltatói 88 százalékban önkormányzatok, vagy azok intézményei, vállalkozás csupán tíz százalék, a többiek esetében pedig az egyház vagy alapítvány a munkáltató. Az egyesületi elnök úgy vélte, akár többen is vállalkozhatnak, ha eltörlik az iparűzési adót. Ez ugyanis már egy részállású védőnőnek is legalább százezer forint megtakarítást jelenthet. Kiemelte: vannak olyan kisebb települések, ahol elengedték az iparűzési adót, de ez a ritkább. Csordás Ágnes elmondta, egy hatfős vállalkozás összesen négy-ötszázezer forintot fizet be évente ilyen jogcímen, míg egy harmincfős kft. esetében az összeg meghaladja a kétmillió forintot is.

Csősz Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara védőnői tagozatának vezetője arról beszélt lapunknak: pozitívum lehet a módosítás, ám sajnos nagyon keveseket érint. Az országban közel 5500 védőnő dolgozik, tíz százalékuk vállalkozó, de nagy részük nem is a fővárosban dolgozik.

Bár a szerdán tárgyalt rendeletmódosítás némileg elmozdulás ugyan a tavalyi fővárosi állásponthoz, amikor a Magyar Orvosi Kamara megkeresésére semmilyen kedvezményt nem biztosítottak, azonban a kamarai követelésnek ez sem felel meg. Éger István, az orvosi kamara elnöke lapunknak idén februárban azt nyilatkozta: a háziorvosok teljes és alanyi iparűzésiadó-mentessége lenne a megoldás. – A háziorvosok nem iparosok, hanem igenis közszolgáltatást látnak el – hangsúlyozta akkor Éger István arra a felvetésre, hogy a megyei jogú városok zömében már évekkel ezelőtt mentesítették a háziorvosokat az iparűzési terhek alól. Ez Magyarország 23 megyei jogú városában összesen nem sokkal több mint hétszázmillió forintnyi bevételkiesést jelent. Becslések szerint Budapesten csaknem ezer vállalkozásra kényszerített házorvos dolgozik; a részleges adómentesség legfeljebb 255 millió forint bevételkiesést jelent a fővárosnak és a kerületnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.