Juhász: Csak a síp maradt

Mivel Orbán Viktor kizárólag a nemzeti ünnepeken áll színpadra, ilyenkor tudnak jelzést küldeni neki.

Markotay Csaba
2017. 03. 15. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredményesnek tartja a mai, Múzeumkertnél tartott, sípolással egybekötött akciójukat Juhász Péter. Az Együtt elnöke lapunknak azt mondta, hogy tavaly október 23-val ellentétben (amikor a biztonsági emberek nem engedték bejutni a kordonon belülre, a színpad közelébe) most a biztonsági szolgálat tökéletesen végezte a munkáját. „Volt nyilván kisebb lökdösődés és beszólogatás, de ezeket jól kezelték, és komoly atrocitással egyáltalán nem találkoztam.”

Arra a felvetésre, hogy miért a nemzeti ünnepen sípoltak és fütyültek, Juhász Péter azt mondta, a nemzeti ünnep olyan szempontból másodlagos, hogy az Együtt Orbán Viktor miniszterelnök nyilvános szerepléseinél fütyül, a miniszterelnök azonban a jelek szerint kizárólag a nemzeti ünnepeken áll fel a színpadra. „Március 15-e a sajtószabadság és a szólásszabadság ünnepe is. Itt kifejezetten témába vág, hogy mi visszajelzést adjunk neki. És nem maradt más eszközünk, mint a síp” – mondta. Juhász Péter jelezte, boldogan leülne Orbán Viktorral egy vitára, hogy érveljenek egymással szemben, csak sem ő, sem egy átlag állampolgár nem tud visszajelzést adni neki. – Az Együtt követelése az volt március 15-e alkalmából, hogy a kormányfő tartson nyilvános közmeghallgatást, ahol bárki felteheti a kérdéseit, vagy szembesítheti a kritikáival. „Amíg ez nem történik meg, addig fütyülni fogunk, mert nincs más eszközünk.”

Juhász Péter szerint a gyülekezés, illetve a gyülekezési jog gyakorlása mindig sérelemmel jár mások esetében (ahogy például egy futóversenynél is lezárják a fél várost), ezt épp a bíróság mondta ki, amikor tegnap hatályon kívül helyezte az Együtt akcióit tiltó rendőrségi határozatokat. Mint fogalmazott, egy nemzeti ünnepen a véleménynyilvánítás szabadsága sokkal magasabb rendű érdek, mint hogy egyébként egy politikus elmondhassa a saját beszédét. „Itt az állampolgároknak is vannak jogaik, mi ezt gyakoroltuk.” Hozzátette, 1848. március 15-én az akkori ifjak azért küzdöttek, hogy megvalósuljon például a sajtószabadság, és „ilyen értelemben nekünk kötelező ezeket az értékeket a mindennapokban képviselnünk”. Az Együtt azt képviseli, hogy az év maradék 364 napján is biztosítani kellene a sajtószabadságot, amit ma Orbán Viktor a földbe tipor – fogalmazott Juhász Péter.

Kövesse velünk a március 15-i ünnepi megemlékezés élő hírfolyamát!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.