Megszólalt az újbudai fideszes: Semmiféle erőszak nem történt

Szabó László a kérdésre, hogy elvette-e a 444 újságírójának telefonját, nem válaszolt.

MN
2017. 05. 09. 16:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem, semmiféle erőszak nem történt” – jelentette ki az Index kamerája előtt az erőszakoskodással vádolt Szabó László, újbudai fideszes politikus azzal kapcsolatban, hogy inzultálta-e a 444 riporterét.

A kérdésre, hogy elvette-e Halász Júlia telefonját, az újbudai önkormányzat kabinetfőnök-helyettese a rendőrségi nyomozás lezárultáig nem kívánt válaszolni. Szabó konkrétumok említése nélkül azt mondta: az újságíró állításában több olyan kijelentés is van, amely nem igaz. A pénteki Fidesz-közleményt emlegetve a politikus egy kamera felvételére hivatkozott. Szerinte a felvételek egyértelmű választ adnak arra, mi történt valójában. Hozzátette: ő is tudja, mi történt, de részleteket nem árult el. Annak ellenére sem kívánt élni a lehetőséggel, hogy az Index stábja felajánlotta, hogy vágatlanul közli az ő verzióját.

Szabó visszautasította a 444 riporterének azon kijelentését is, miszerint a kabinetfőnök-helyettes nem várta meg a rendőrséget. Mint mondta, utolsóként hagyta el a Szent Imre Gimnáziumban tartott rendezvény helyszínét.

A politikus sajtónyilvánosnak nevezte az eseményt, de mint mondta, a 444-nek nem küldtek meghívót. Hozzátette: a lakosoknak regisztrációhoz kötötték a rendezvényen való részvételt, és szerinte Halász Júlia nem regisztrálta magát lakossági résztvevőként sem. A fideszes politikus azt is hozzátette, hogy hang- és képfelvétel csakis a szervezők jóváhagyásával készülhetett. A kérdésre, hogy miért nem készíthetett képfelvételt az újságíró, Szabó László azt mondta – ismét konkrétumok említése nélkül –, hogy a 444 szerkesztőségében már több olyan videó is készült, amely nem tükrözte a valóságot.

Korábban megírtuk, az esetet az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd is elítélte, a hétvégén a sajtó képviselői és civilek tüntetést is tartottak a szerző mellett. Elítélték a munkájukat végző újságírók mind gyakoribb vegzálását az újságírói szakmai szervezetek is, így azt is, hogy az újságírókat rendszeresen kizárják nyilvános eseményekről, kérdéseiket pedig állami intézmények bojkottálják. Az alaptörvény és a médiatörvény különleges védelemben részesíti a munkáját végző újságírót, a közhatalom képviselőit pedig együttműködésre kötelezi a sajtó képviselőivel.

A nyilvános eseményen a kiküldött újságírónak joga van jelen lenni, kép- és hangfelvételt készíteni. Ebben őt jogszerűen nem lehet megakadályozni mindaddig, amíg jogszerűen végzi a munkáját.

Lefokozták Szabót

Két nap alatt a Honvédelmi Minisztérium rendezvényszervezői hivatalának igazgatójából a tárca parlamenti államtitkári titkárságának a „munkatársa” lett Szabó László – tudta meg a Népszava. A minisztérium arról továbbra sem közölt részleteket, hogy mi indokolta a lépést. Azt ugyanakkor továbbra sem cáfolták a lap kérdésére, hogy a döntés összefüggésben áll a történtekkel.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.