Lex ököljog: bántalmazott újságírók mellett tüntettek a Fidesz irodája előtt

Ezerötszázan tiltakoztak a médiamunkásokat ért atrocitások ellen, telematricázták a kormánypárt újbudai irodáját.

MN
2017. 05. 06. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüntetést szervezett a Nem maradunk csendben! Facebook-csoport az újbudai Fidesz-iroda épülete elé, a Csíky utcában.

A flashmobjellegű akciót azért szervezték, mert csütörtökön fizikai inzultus érte egy újbudai kormányzati fórumon a 444 tudósítóját: az operatőrnőnek először megtiltották, hogy forgasson – beszámolója szerint a karjánál fogva lerángatták a lépcsőn, és a telefonját is elvette tőle Szabó László, a XI. kerületi önkormányzat fideszes kabinetvezető-helyettese. A kerületi Fidesz visszatámadt, és rágalmazás miatt feljelentést tesz az ügyben.

A Magyar Nemzet szerkesztősége elítéli a munkájukat végző újságírók zaklatását, bántalmazását, és szolidaritást vállal a 444.hu újságírónőjével.

A délután ötre hirdetett eseményre közel 1500-an jöttek el, megtöltötték az egész utcát.

A rendezvény moderátora emlékeztetett rá, hogy egyre jobban nő a nyomás a szabad médián Magyarországon, napi szintűvé vált a vegzálás – a Fidelitas például Simicska-tablót készített, érettségizőként tüntetve fel Simicska Lajos képe alatt az összes indexes újságírót. A szervező emlékeztetett arra is, hogy néhány napja a Hír TV egyik munkatársát is lefogták a egy kórházi sajtótájékoztatón. 

Első felszólalóként Urbán Ágnes, a Mérték Médiaműhely szakértője felszólalásában összefoglalja az elmúlt hét év, médiapiacot is érintő eseményeit, amelyek fokozatosan szűkítették be a szabad sajtó mozgásterét: bevezették az első körben főként az RTL Klubot sújtó reklámadót, heves harcot vívtak a Klubrádió beszántásáért, az Origo főszerkesztőjének távoznia kellett, amiért a portál írni mert Lázár János közpénzből fizetett londoni magánútjáról – Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor jobbkezeként pedig megszerezte a megyei lapok többségét.

Ehhez társul a lassan nemcsak verbális, hanem tettleges agresszió is, melyet most már az újságírók is megtapasztaltak – mondja Urbán, aki szerint nem szabad hasonló agresszióval válaszolni, meg támadni a kormányoldal propagandistáit – újságírónak ugyanis nem nevezné ezeket az embereket.

A felszólaló szerint minden ember környezetében van olyan személy, akit elsodort a habonyizmus, de velük is beszélni kell, hogy megértsék, az Origón, köztévén túl is van élet, és az nem csak a propagandáról szól.

A tömeg pfujolt és fütyült, amikor Urbán Mészáros nevét említette vagy a közmédia került szóba. Füttyszó fogadta azt is, amikor a moderátor a Fidelitas újabb lejárató akcióiról beszélt. 

Ezután a Kettős Mérce újságírója beszélt: Diószegi Nóra szerint a magyar független médiát kivéreztetik: az Index ellen hecckampány zajlik, a Hír TV tudósítóját is inzultus éri, a kormánypárti  politikusok pedig értetlenséget színlelve vagy éppen arrogánsan rázzák le az újságírói kérdéseket. 

Az újságíró azt kívánta, hogy Mészáros Lőrinc mind a 192 lapjának dolgozói békében, cenzúra és kontroll nélkül végezhessék munkájukat – megjegyzését fütty és tapsvihar követte. A felszólaló szerint a sajtó csak részben szabad, és minden alkalommal, amikor kitiltanak egy tudósítót a Parlamentből, nyilvános eseményekről, tovább sérül a sajtószabadság. 

Diószegi emlékeztetett: tűrhetetlen, hogy a 444 tudósítóját, Halász Júliát csak azért bántalmazták, mert a munkáját végezte, a szabad sajtó ugyanis nem úri luxus, hanem a jogállamiság alappillére. A tudósítónő megrángatásának megemlítése feldühítette a hallgatóságot, zúgott a Nem hagyjuk! az utcában.

Az újságíró hozzátette: ha kidobják őket az ajtón, visszamásznak az ablakon, mindent megtesznek, hogy az igazságról tájékoztassák a közvéleményt „Veletek vagyunk!” – skandálták válaszként a demonstrálók. Ezután elkezdték körberagasztani, dekorálni a Fidesz-iroda épületét – aki végzett, a szervezők kérése szerint a Gellért tér irányába hagyhatja el a helyszínt.

A tömeg várhatóan a Szabadság hídra megy – ezt mintegy jelszóként skandálja is a tüntetők vezetője – majd a Blaha Lujza tér és az Oktogon érintésével a Nyugati térre tartanak. Többen ugyanakkor még mindig az iroda kidekorálásával vannak elfoglalva.

A tiltakozók között sok az ellenzéki politikus: cetlin üzent a Fidesznek Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke is, aki a Hír TV tudósítójának elmondta, nem optimista, tart tőle, hogy egyre durvábbakká válnak majd a kormányközeli erők. „Nagy a tét, és félnek, úgyhogy egyre erősebb eszközökhöz nyúlnak majd – amit korábban kopaszokkal intéztek el a Nemzeti Választási Iroda előtt, azt most már maguk is megoldják” – mondta Kunhalmi.

A Hír TV-nek nyilatkozott Juhász Péter, az Együtt elnöke is: mint mondta, vérlázító, hogy ezek a bántalmazások egyáltalán megtörténhettek – látszik, hogy nemcsak az orosz politikát, de a megfélemlítő oroszos módit is átveszik a kormányzat képviselői. „Van bennük egy frusztráltság, tudják, hogy rossz rendszert szolgálnak – el kellene menniük pszichiáterhez a düh feldolgozásához”. Az ellenzéki politikus azt is döbbenetesnek tartja, hogy a rendőrség semmit sem tett egy ilyen, nyilvánosságra kerülő atrocitás után.

Szigetvári Viktor, az Együtt politikusa pedig sommásan üzent a történtek kapcsán: az erőszak nem megoldás, nőt nem bántunk, a szabad sajtót meg kell védeni. A Hír TV kérdésére elismerte, őt is húzta fel már újságíró, de eszébe sem jutott, hogy emiatt ki kellene küldeni őt egy eseményről.

„Amikor a tévében láttam, mi történt a 444 tudósítójával, azt gondoltam, ilyen nincs. Nagyon gyávának kell lenni ahhoz, hogy valaki újságíróktól féljen” – mondta a tudósító kérdésére Karácsony Gergely, Zugló polgármestere. Hozzátette, ő képviselőként nem matricázza tele egy másik párt irodáját, de üzenné a Fidesznek, hogy ne rettegjenek 40 kilós újságírónőktől, és ha nem hisznek abban, amit tesznek, fejezzék be.

A volt LMP-s Vágó Gábor is feltűnt a tüntetésen: a Hír TV tudósítójának arról beszélt, hogy volt már pisztolyos merénylet is a parlamenti ülésteremben, és nem kellene újra idáig eljutnia a Habonyék gerjesztette hideg polgárháborúnak. „A Fidesz a társadalmi kiegyezés lehetősége helyett az ellentétekre mutat rá, és feszültséget kelt, az pedig, hogy tagjai a fizikai erőszakra is hajlandóak, elfogadhatatlan” – mondta Vágó. Hozzátette, a parlamentet egyébként üres színháznak tartja, az érdemi döntések nem ott születnek – épp ezért az állampolgárok véleményét kell megismerni az országos horderejű ügyekről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.