Kiállt a sajtószakma a 444.hu meghurcolt tudósítója mellett

Nem válhat normává az újságírók bántalmazása – figyelmeztet közleményében négy országos szervezet. Jogi védelmet ígérnek az áldozatoknak.

MN
2017. 05. 07. 8:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményben vállalt szolidaritást négy országos sajtószakmai szervezet a 444. hu vegzált tudósítójával.

Halász Júliát csütörtökön fideszes szervezők rángatták ki egy nyilvános kormányzati fórumról, Szabó László, az újbudai önkormányzat fideszes frakcióvezető-helyettese karjánál fogva cipelte ki Halászt az eseményről, az utcán elvette a nő telefonját, és kitörölte a fórumon készült fényképeket.

Szombaton szerkesztőségünk is jelezte: szolidaritást vállalunk a meghurcolt tudósítóval.

Ami Halász Júliával történt, korábban nem volt elképzelhető, mára ez a hozzáállás mégis egy sorozat része lett. A sajtó munkatársai elleni erőszak nemcsak az egyéni újságírónak fáj, hanem minden polgárnak. Ugyan nem minket lökdöstek le tegnap a lépcsőn, de mindannyiunknak rosszabb lesz attól, ha a sajtó nem végezheti a feladatát szabadon és félelemmentesen” – figyelmeztet közös levelében a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Főszerkesztők Fóruma, a Magyar Lapkiadók Egyesülete és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete.

A hazai sajtószakmai szervezetek felháborítónak és jogsértőnek tartják az atrocitást, azt, hogy az újságírókat rendszeresen kizárják nyilvános eseményekről, kérdéseiket pedig állami intézmények bojkottálják.

„Ez elfogadhatatlan. Az erőszak ugyanakkor az egyénen és az újságírószakmán keresztül a széles körű, hiteles tájékoztatás és tájékozódás lehetőségét veszélyezteti, a társadalom működését támadja. Az alaptörvény és a médiatörvény különleges védelemben részesíti a munkáját végző újságírót, a közhatalom képviselőit pedig együttműködésre kötelezi a sajtó képviselőivel” – olvasható a közleményben. Az aláírók emlékeztetnek rá:

nyilvános eseményen a kiküldött újságírónak joga van jelen lenni, kép- és hangfelvételt készíteni. Ebben őt jogszerűen nem lehet megakadályozni mindaddig, amíg ő maga jogszerűen végzi a munkáját. A hatályos polgári törvénykönyv szerint nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez, ahogy azt is szabadon megválaszthatja az újságíró, hogy a közlésnek milyen formáját, a tudósításnak milyen technikáját preferálja.

A szervezetek jelezték, a továbbiakban minden hasonló esetben a jog eszközeivel fognak fellépni a jogsértést elkövető személyek ellen. Az újságíróknak pedig képzést szerveznek az ilyen helyzetekben követendő viselkedésről és a lehetőségekről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.