Nagy üzlet a kis Sorossal

Armand Arton, egy globalizációpárti világpolgár, aki jó partnere a magyar kormánynak.

Munkatársunktól
2017. 07. 01. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából 10-11 milliárd forintot kellene menekültekre költenie a magyar kormánynak vagy az ideérkező, letelepedési kötvényt vásároló külföldieknek, ha megfogadnák a kötvénybiznisz egyik legnagyobb nyertesének javaslatát. Armand Arton, a magyar leányvállalata révén az itteni letelepedési programon 8 milliárd forintnál is többet kaszáló Arton Capital elnöke ugyanis régóta szorgalmazza, hogy az ilyen konstrukciókat kínáló országok forgassák vissza bevételeik egy részét, a szegényebb bevándorlókat segítve. Egészen pontosan 2 százalékát, így jön ki a 10 milliárdot meghaladó összeg, hiszen 2013 óta minden bizonnyal 500 milliárd forintnál is többért vásároltak letelepedési kötvényeket gazdag bevándorlók (a konstrukció lényege, hogy tehetős külföldiek 250-300 ezer eurónyi államkötvény lejegyzéséért cserébe magyar letelepedési engedélyhez jutnak, amivel aztán szabadon mozoghatnak az Európai Unióban).

Az Arton név itthon valószínűleg az elmúlt napokban került igazán a köztudatba, az Arton Capital volt ugyanis az a közvetítőcég, amelynek irodájából sajtóhírek szerint még áprilisban közel 600 millió forintot vittek el egy betörés során. Az Index.hu azóta megírta, ennek az összegnek a nagy része valószínűleg nem készpénz volt, hanem illetéktelenek számára beválthatatlan váltó.

A szakmában ugyanakkor az üzletember neve már hosszú ideje jól cseng, cége ugyanis a magyar kormányon kívül nyolc további ország kabinetjével dolgozik együtt hasonló konstrukciókon. Mások mellett Cipruson, Bulgáriában és a Karib-térség több államában is bizniszelnek.

Armand Arton nem véletlenül választotta ezt a hivatást, a jelenleg Kanadában élő üzletember ugyanis saját bevallása szerint is világpolgár.

Örmény szülőktől Bulgáriában született, fiatalkorában élt Észak-Afrikában és Franciaországban is, tanulmányait viszont már Kanadában fejezte be, s itt alapította 2006-ban cégét is.

Előéletének megfelelően Arton kifejezetten globalizációpárti. Korábbi nyilatkozataiból az tűnik ki, hogy a migrációt alapvetően pozitív folyamatnak tartja, így – ha úgy tetszik – meggyőződésből kezdett letelepedési programokkal foglalkozni. Évek óta kampányol azonban amellett, hogy a külföldi letelepedés ne csak a gazdagok privilégiuma legyen. Ennek megfelelően az Arton Capital ügyfeleitől például elvárja, hogy száz és ezer dollár közötti összeget fordítsanak olyan célokra, amelyek egyeznek a társaság elképzeléseivel. Ezek pedig gyakran a menekültek megsegítéséhez kötődnek.

A saját programon kívül ráadásul határokon átívelő, egységes fellépésen is ügyködnek, amiről legutóbb egy áprilisi interjújában beszélt Arton. Akkor úgy fogalmazott: kormányokkal karöltve dolgoznak egy „világpolgáradón”, aminek lényege az lenne, hogy a letelepedési programokból befolyó pénzek 2 százalékát az európai menekültválság kezelésére felállítandó alapba fizessék be.

Arton véleménye tehát migrációs témában nem áll messze Soros Györgyétől, aki az elmúlt hónapokban a kormányzati kommunikáció központi szereplője. Míg azonban az amerikai–magyar milliárdost egyértelműen közellenségként állítja be a propaganda, addig Artonnal üzletel a kabinet, sőt fizet neki, hogy gazdag bevándorlókat hozzon az országba.

Civil aktivitás

Az Arton Capital elnöke részt vett a Global Citizen Foundation nevű szervezet alapításában, és tagja a fenntartható fejlődést zászlajára tűző Positive Planet elnökségének is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.