időjárás 23°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Így mutyizik a közvagyonnal a kispesti önkormányzat

Bácskai Balázs
2020.09.30. 05:52
Így mutyizik a közvagyonnal a kispesti önkormányzat

Dódity Gabriella, a Fidesz–KDNP XIX. kerületi önkormányzati képviselője egy Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet egy mutyigyanús ügyre. Az eset jól mutatja, hogy a kispesti önkormányzat hogyan gazdálkodik a rá bízott közvagyonnal.

A képviselőnő által nyilvánosságra hozott ügylet szerint a városvezetés arról határozott 2019-ben, hogy két kertvárosi, bontásra ítélt házzal rendelkező ingatlant eladjon egy magánbefektetőnek, cserébe a Határ úti csomópont 50-es villamos végállomásánál lévő, közterületként funkcionáló ingatlanért. Dódity szerint az önkormányzat a Vas Gereben utca 109. szám alatti ingatlanját 13,3 millió, míg az Ady Endre úti, Nótafa étterem melletti sarokingatlanját húszmillió forint értékben számította be a cserébe. A képviselő megjegyezte, hogy véleménye szerint az egyik ingatlan áron alul kelt el, ám az igazi érdekességek ezután kezdődtek, amikor az ügyletet követő néhány héten belül mindkét ingatlan gazdát cserélt. A telkeknek egy olyan magányszemély lett a tulajdonosa, akinek a cége több önkormányzati közbeszerzésen is indult, de ez a hölgy hamar túladott az ingatlanokon. Az új tulajdonos a Vas Gereben utcai, 13,3 millióért beszámolt telket szinte azonnal közel háromszorosáért, 39,5 millióért kezdte el hirdetni az interneten.

Dódity Gabriella, a Fidesz kispesti önkormányzati képviselője.

– 2020 márciusában az Ady Endre úti telket is értékesítették, amelynek vételáráról nincsen tudomásunk – közölte Dódity Gabriella, hozzátéve, hogy a terület új gazdájáról azonban van információjuk. A hölgyet L-né M. Erikának hívják, és a kispesti Pemárk Kft. egyik tulajdonosa. A Pemárk rendszeresen indul a kispesti önkormányzat közbeszerzésein, és rendszeresen nyernek is: eddig több kispesti önkormányzati lakást, valamint közintézményeket is felújítottak – megkérdőjelezhető minőségben, ugyanakkor hétszázmillió forint értékben. A Pemárk Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Lakatos József pedig Kránitz Krisztiánnak, a kerületi vagyonkezelő igazgatójának a spanyolországi szomszédja.

A Fidesz–KDNP képviselője emlékeztetett: a telekcsere tárgyalásakor figyelmeztették a városvezetést az alacsony eladási árra, valamint arra, hogy Kispest egy per alatt lévő, közterületként funkcionáló ingatlant kap cserébe. Gajda Péter ugyanakkor azzal indokolta a cserét, hogy így végre lehetősége lesz az önkormányzatnak rendbe tenni az ott található pavilonokat és azok környezetét is. A munka azóta sem kezdődött el.

Lapunk kérdésére Dódity Gabriella kifejtette: – Nem ez az első kétes telekügylet Kispesten, elég csak Guzmics Zsombornak, az építéshatósági iroda egykori vezetőjének ügyére vagy arra a rekreációs területből időközben építési területté alakított, így többszörösét érő ingatlanra gondolnunk, amelyet Kránitz Krisztián ügyvédje vett meg. De az önkormányzati választást megelőzően láthattuk azt is, hogy a Jobbik volt szakértője 15,5 millió forintért megvásárolta az önkormányzattól azt a lakást, amelyet azután 28 millió forintért hirdetett meg eladásra az interneten. Mindezek vizsgálata a hatóságok feladata – összegzett a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselője.

Kispesti korrupciós botrány

Burány Sándor szerint bűncselekmény gyanúja is felmerülhet Kispesten

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.