időjárás 3°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

FBI-ügynökök segítségével gyűltek a bizonyítékok a VV Fanni-ügyben

Szemán László János
2021.01.08. 07:07
FBI-ügynökök segítségével gyűltek a bizonyítékok a VV Fanni-ügyben

Amerikai profilalkotók és elemzők vezették vissza a vádlott mozgását VV Fanni eltűnése napján a lány bérlakásától a szalkszentmártoni tavakhoz. B. László cipőjén a tavaknál lévő földszennyezést találtak. Az FBI ügynökei szerint ott áshatták el Fanni testét.

Az Amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) két speciális ügynöke segítette a valóságshow-szereplő Novozánszki Fanni eltűnése, vád szerinti meggyilkolása ügyében indult nyomozást. Az ügynökök a prostituáltként dolgozó VV Fanniként elhíresült nő bérlakásától a szalkszentmártoni tavakig vezették végig a lány megölésével vádolt B. László mozgását. Lapunk egy, az FBI módszereit, nyomozati eljárásait gyakorlatból ismerő szakembertől úgy tudja, az egyik ügynök profilalkotó (viselkedéselemző) kriminálpszichológus, társa informatikus volt.

A profilalkotó az akkor még gyanúsított B. László személyiségét és a motivációját mérte fel. Mit tett a vád szerinti gyilkosság előtt, milyen volt a pszichológiai állapota akkor és a gyanúsítás után. Az ügynök úgynevezett környezettanulmányt is készített. B. László iskolázottságát, lakhelyét, életkorát, megélhetési forrásait, sőt világnézetét éppúgy számba vette, mint szociológiai, családi hátterét. (B. kacérkodott a politikai pályával, az MSZP önkormányzati képviselőjelöltje volt korábban Dunaújvárosban.) Mindezek alapján az ügynök meghatározta az akkor még gyanúsított B. Lászlótól feszült helyzetekben elvárható magatartást. Arra is választ keresett és adott, hogy milyen volt a B. Lászlótól elvárható magatartás akkor, amikor azzal szembesül, hogy van egy holttest, amit el kellene tüntetnie.

A profilozó ügynök arra az eredményre jutott, hogy B. elszállította a lány lakásáról VV Fannit, akit megölhetett és a szalkszentmártoni tavaknál elrejtette a holttestet.

A tavakhoz az informatikus ügynök jutott el a B. László mobiltelefonján használt wifi jelek elemzésével. Pontosan végigkövette, hogy B. melyik úton ment oda. A magyar igazságügyi informatikus szakértők egyébként ugyancsak a szalkszentmártoni tavakat jelölték meg B. László autójának GPS-forgalmazását és mobiltelefonjának forgalmazását elemezve. B. László cipőjén pedig a tavaknál lévő föld nyomait találták meg.

B. László a fővárosi törvényszéken, tárgylásának előkészítő ülésén
Fotó: Havran Zoltán

B. László a per során eddig mindig csak annyit ismert be, amennyit kétségtelenül rábizonyít a vádhatóság. Így azt sem tagadhatta, hogy az alélt VV Fannit ölben cipelte ki a teremgarázsban álló autójához. Az autó alatt megtalálták a helyszínelők a lány vérét. B. azt állítja: VV Fanni elájult és „problémamegoldókhoz” vitte el, a vér pedig azért volt az autó alatt, mert vérzett a lány orra. Előbb azt állította: Dunavecséig ment a lánnyal, majd onnan visszafordult. Az FBI-ügynökök bizonyítása után már arról beszélt, sokat jár a szalkszentmártoni tavakhoz, lehet, aznap is addig ment. A lány testét egyébként sem a tavakban, sem a környéken nem találták meg a rendőrök.

Az FBI és a magyar hatóságok között 1992 óta van kapcsolat, amely 1994-től munkakapcsolat. Ekkor alapította a két állam Budapesten az ILEA-akadémiát, ahol FBI-módszerekkel, FBI különleges ügynökök bevonásával folyik nemzetközi igazságügyi-rendvédelmi oktatás és kiképzés. Az FBI 2000-ben tíz ügynökkel nyitotta meg budapesti irodáját, elsősorban a szláv anyanyelvű maffiák elleni nemzetközi fellépés érdekében; konkrétan Szemjon Mogiljevics (Szeva bácsi) és a hozzá hasonlók keltették fel az FBI érdeklődését.

Az együttműködés legutóbbi, emlékezetes akciója 2019 októberében zajlott. Több mint egymilliárd forintot csalt el egy számlagyárat működtető dunántúli céghálózat, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hazai és külföldi társhatóságokkal közös akcióban számolt fel. A bűnszervezet magyar vezetőjét az FBI közreműködésével Amerikában fogták el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.