időjárás 21°C Klotild 2023. június 3.
logo

Százmilliárdos forrástöbbletet kap jövőre a köznevelés

Csókás Adrienn
2021.06.27. 06:50
Százmilliárdos forrástöbbletet kap jövőre a köznevelés

Jelentős többletforrással gazdálkodhat jövőre az oktatási ágazat, Rétvári Bence államtitkár közlése szerint 108 milliárd forinttal jut több a köznevelésre, mint az idén. Iskolafelújítások sora mellett új taneszközökre, ingyenes tankönyvekre és a járvány idején megemelt tanárbérek fedezésére is bőven jut pénz.

Köszönetet mondott a pedagógusoknak az elmúlt tanévben rendkívüli körülmények között végzett munkájukért Rétvári Bence. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a tanárok gyorsan és eredményesen alkalmazkodtak a változó körülményekhez, nagy találékonysággal helyettesítették a személyes jelenléten alapuló oktatást, és példamutató munkát végeztek a vírus elleni küzdelemmel járó kényelmetlenségek és veszélyek ellenére is.

Rétvári Bence a jobbikos Ander Balázsnak adott írásbeli válaszában azt is hangsúlyozta, hogy

jövőre összesen 108 milliárd forinttal emelkednek a köznevelési források, 2010 óta pedig már 72 százalékos a növekedés ezen a területen.

– A költségvetés biztosítja a fedezetet a mindenki számára ingyenes tankönyvekre, a béremelésekre, az iskola felújításokra és új taneszközökre – húzta alá a politikus, aki szerint a kormány célja, hogy értékálló, a minőségi teljesítményt elismerő bérezési rendszer működjön az oktatásban. Éppen ezért – folytatta – 2013 és 2017 között négy lépcsőben ötven százalékkal emelték meg a pedagógusfizetéseket, ebben az időszakban az OECD-adatok szerint hazánkban történt a legnagyobb mértékű emelés.

2020 júliusában, a pandémia kellős közepén újabb tíz százalékkal sikerült tovább emelni a pedagógus béreket a koronavírus-járvány miatti nehéz gazdasági helyzet ellenére is.

A döntés csaknem 170 ezer főt érintett. A legnagyobb mértékben az intézményvezetők és helyetteseik juttatása emelkedett – ők összesen 15 ezren vannak – akik új vezetői pótlékban is részesültek.

Rétvári Bence példaként említette, hogy egy legalább 400 fős iskola 35 éves tapasztalattal rendelkező igazgatója több mint 182 ezer forintos emelést könyvelhetett el, így ma már bruttó 688 ezer forintot kereshet havonta. Egy ezerfős diáklétszámot irányító mesterpedagógus besorolású, egyetemi végzettségű igazgató, ugyancsak 35 éves munkatapasztalattal pedig csaknem 230 ezer forintos emelést kapott, aminek köszönhetően a bruttó bére jelenleg meghaladja a 858 ezer forintot.

Az elmúlt tanévben rendkívüli körülmények között álltak helyt a pedagógusok
Fotó: Havran Zoltán

Vélhetően a kedvezőbb anyagi kilátásoknak köszönhető, hogy

a tavalyi jelentős visszaesést követően ismét felkeltették a továbbtanulók figyelmét a pedagógiai szakok: a tanítóképzést harmadával, az óvodapedagógiát pedig negyedével választották többen az idei egyetemi felvételin, mint 2020-ban.

A kormány mindent elkövet a jövőben is, hogy a pedagógusok munkájának megbecsültsége tovább növekedjen – hangsúlyozta az államtitkár, aki felidézte azt is, hogy mindehhez képest Gyurcsány Ferenc idején százmilliárdokat vontak el az oktatásból, 381 településen zártak be iskolát, 15 ezer tanárt pedig elbocsájtottak.

A jelenleg zajló oktatási fejlesztésekről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is beszélt a napokban, aki elmondta, hogy ebben a tanévben 350 milliárd forint értékben, 900 helyszínen zajlanak köznevelési beruházások. A szigetszentmiklósi Temesvár utcai iskola alapkőletételi ünnepségén a politikus kifejtette, az országban folyamatosak a fejlesztések, tornatermek, tanuszodák, tantermek létesülnek.

Az idei egyetemi felvételin ismét többen választották a tanári pályát, sokan mennének alsós tanítónak
Fotó: MTI/Komka Péter

Emlékeztetett arra is, hogy 2019-ben az agglomerációban tizenhat iskolát érintő beruházásról született kormányzati döntés: Veresegyházán, Őrbottyánban, Dunaharasztiban 24 osztályos, Kistarcsán, Gyömrőn, Csömörön, Szigethalmon és Kismaroson 16 osztályos, Inárcson, Dunavarsányban, Délegyházán, Sződön, Vácdukán, Tahitótfaluban, Nagykovácsiban és Diósdon pedig nyolcosztályos iskolák építését támogatják. Szigetszentmiklóson egy 450 diákot befogadó 16 osztályos iskola épül a szükséges kiszolgáló épületekkel együtt – ismertette.

Mindeközben komoly bérrendezés történt a szakképzésben is,

ahol ugyancsak a járványos időszakban, átlagosan harminc százalékkal növelték meg az oktatói fizetéseket.

A sorban pedig az egyetemi oktatók következnek, akiknek Stumpf István kormánybiztos ígérete szerint két lépcsőben, 15-15 százalékkal emelik meg a bérüket. Az első részlet idén szeptemberben lesz esedékes.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.