A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A tanároknál már kilencven százalék feletti az átoltottság

A közneveléshez hasonlóan már az egészségügy területén sem jelentkeznek a megbetegedések, volt olyan intézmény, amelyikben már február végén kilencven százalék feletti volt az átoltottság.

Magyar Nemzet
2021. 07. 15. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pedagógusok döntő többsége már védett a koronavírussal szemben, ezt a napokban Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is megerősítette lapunknak. Mint mondta,

a pedagógusok átoltottsága már kilencven százalék feletti, ennek megfelelően a szaktárca optimistán várja a szeptemberi tanévkezdést.

Mivel a tömeges oltásnak köszönhetően egész tantestületek megfertőződésétől nem kell tartani, a minisztérium arra készül, hogy ősszel jelenléti oktatással indulhat a tanév. Mint emlékezetes, a pedagógusok körében már a kezdetektől nagy volt az oltási hajlandóság. Amikor az első vakcinák elérhetővé váltak az országban, a tanári szakszervezetek azonnal kérték, hogy vegyék előre őket az oltási rendben.

A soron kívüli immunizálás meg is történt: tavasszal, mielőtt áprilisban visszatértek az intézmények a digitális munkarendről a személyes, jelenléti oktatásra, két körben szervezte meg a kormány a pedagógusok tömeges oltását, amire az érintettek 75 százaléka azonnal regisztrált is.

A kéthetes akció keretében először a köznevelési intézmények (óvodák, általános és középiskolák) pedagógusai kapták meg a vakcinát, majd a rá következő héten a szakképzésben és bölcsődékben dolgozók kerültek sorra. Az oltás lehetősége ráadásul azon további kollégák előtt is nyitva állt, akik nem pedagógus-munkakörben (tehát például titkárként, dajkaként, konyhásként) dolgoztak az érintett intézményekben. Ez azt jelenti, hogy

összesen 200 ezer oktatásban dolgozó kapta meg a vakcinát.

Nagy erővel folyt a tanárok oltása Fotó: Havran Zoltán

Ami pedig a tanulókat illeti: Maruzsa Zoltán azt is elmondta lapunknak, hogy

a 16–18 éves korosztályban már ötven százalék feletti az átoltottság, ami nagyon fontos és örvendetes,

hiszen a diákok közül éppen ez a korosztály a legmobilabb, és körükben fordult elő a legtöbb fertőzés is a járvány előző hullámaiban. A 12–15 éves korosztály oltása még zajlik, de több ezren már a felső tagozatosok közül is felvették az oltást.

– Az egészségügyi dolgozók megfertőződése az oltakozás következtében gyakorlatilag megszűnt. Azért vettük előre őket, hogy zavartalanul és fokozatosan tudják végezni a munkájukat a betegek veszélyeztetése nélkül – nyilatkozta lapunknak áprilisban Kásler Miklós. Az emberi erőforrások miniszterének kijelentése előtt a Honvédkórház például már február végén jelezte, hogy náluk

már gyakorlatilag megszűntek a megbetegedések annak köszönhetően, hogy kilencven százalék fölé növekedett az átoltottság.

– A koronavírus miatti hiányzások száma drasztikusan csökkent, sőt szinte nulla bizonyos osztályokon – nyilatkozta akkor dr. Wikonkál Norbert Miklós, az intézmény főigazgatója.

– Azokban a magyarországi szociális intézményekben, ahol az átoltottság kilencven százalék feletti, gyakorlatilag megszűnt a koronavírus-járvány

jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára márciusban. Emlékezetes, a szociális intézményekben lakók és dolgozók egyből az egészségügyisek után átoltásra kerültek, ugyanis a vírus első hulláma egyes idősotthonokban kifejezetten nagy pusztítást végzett. Fülöp Attila akkor kérdésre válaszolva elmondta, hogy országosan csaknem hetvenszázalékos az átoltottság a szociális intézményekben, 87 ezer lakó és ott dolgozó kapta már meg legalább az első oltást.

Az államtitkár hangsúlyozta,

a szociális ellátórendszerben tapasztaltak is azt mutatják, hogy a vakcinák hármas védelmet jelentenek: egyrészt a saját élet védelmét, másrészt a közösség – család és munkahely – védelmét, harmadrészt pedig az egészségügyben emberfeletti munkát végző orvosok és nővérek védelmét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.