időjárás 25°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Javuló kilátások: egyre derűlátóbbak a magyarok

Magyar Nemzet
2021.07.05. 06:13
Javuló kilátások: egyre derűlátóbbak a magyarok

Idén nyár elejére a saját életszínvonaluk javulásában bízók aránya már eléri a 29 százalékot, azaz tízből három magyar már most hisz abban, hogy egy év alatt előreléphet. Ez az arány majdnem a kétszerese a pesszimista tábor méretének: ugyanis csak a megkérdezettek 16 százaléka tart az élete romlásától.

Tízből három magyar arra számít, hogy egy év múlva jobban fog élni, mint most – derül ki a Real-PR 93. Kft. június végi kutatásából. Ez a lakossági hangulatindex javulását mutatja: múlt ősszel a magyaroknak még csak alig több mint ötöde volt optimista.

A magyarok közel fele nem tart a koronavírus hatásaként a lecsúszástól, 47 százalékuk azt mondta a felnőttlakosságot reprezentáló kutatásban, hogy egy év múlva az élete „ugyanolyan lesz, mint most”. Tavaly, október közepén hasonló értéket (45 százalék) jelzett a Real-PR 93. lakossági hangulatindexe, amely azt is mutatja, hogy a kormánynak sikerült a koronavírus időszakára a szociális védőhálót megerősítenie, a válságidőszakban a veszélyes társadalmi hangulatromlásnak korlátot szabnia. A járványkezelés más kutatásokból kiolvasható sikerének ez lehetett az egyik forrása.

2021 nyár elejére a saját életszínvonaluk javulásában bízók aránya már eléri a 29 százalékot, azaz tízből három magyar már most hisz abban, hogy egy év alatt előreléphet. Ez az arány majdnem a kétszerese a pesszimista tábor méretének: ugyanis csak a megkérdezettek 16 százaléka tart az élete romlásától. Múlt októberhez viszonyítva itt egyértelmű átrendeződés tapasztalható. Akkor a magyarok alig több mint ötöde (22 százaléka) volt optimista, s negyede (26 százalék) pesszimista a saját életkilátásaival kapcsolatban.

Magyarországon a legtöbb kérdés megítélése függ a válaszadók pártpreferenciájától, a hangulat esetében ez azonban csak korlátozottan érvényes. A kormánypártiak harmada (33 százalék), a kormánykritikusok negyede (26 százalék) optimista. Mindez azt is mutatja, hogy a Karácsony Gergely és más baloldali politikusok által építgetett depressziókampány társadalmi háttere hiányzik, ezért annak sikere megkérdőjelezhető.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.