A kerékpárosok is kiakadtak Karácsonyra

Nehezményezi a Magyar Kerékpárosklub, hogy a főpolgármester nem egyeztetett velük a napokban bejelentett közlekedési változtatásokról.

Schmidt Gábor
2021. 08. 28. 7:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehezményezi a Magyar Kerékpárosklub, hogy Karácsony Gergely nem egyeztetett velük a napokban bejelentett közlekedési változtatásokról, többek között a nagykörúti lámpaprogramnak az autósok számára kedvező átállításáról, a kerékpársáv részleges leszűkítéséről, valamint a forgalomcsillapított utcák forgalom előtti újranyitásáról. A szervezet a Facebook-oldalán úgy fogalmazott: 

ők is csodálkoznak, hogy a fővárossal meglévő együttműködési megállapodásuk ellenére velük nem, csak a Magyar Autóklubbal egyeztettek. 

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója szerint súlyos közlekedéspolitikai aránytévesztés a főpolgármester intézkedése a nagykörúti villamosok lassítására a 2012-ben bevezetett villamosbarát lámpaprogram felszámolásával. Vitézy kiemelte, hogy a Nagykörúton a legtöbb ember villamossal jár, háromszor annyian, mint autóval, és legalább tizenötször annyian, mint biciklivel. A 4-6-os villamosokat egy átlagos munkanapon 330-350 ezren használják. 

A villamosbarát lámpaprogram felszámolása épp a legzöldebb közlekedési módot választó utasokat, naponta százezreket hoz hátrányosabb helyzetbe. 

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) is élesen bírálta Karácsony intézkedéseit. Mint közösségi oldalukon írták, Karácsony „egymásnak gyökeresen ellentmondó, szakmai­lag zavaros és a közösségi közlekedést súlyosan visszavető intézkedések bevezetését jelentette be”. 

Bírálta Karácsonyt Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője is.

 „A budapesti, nagykörúti lámpaprogram (a 4-6-os villamos hátráltatása) és a biciklisávok áthelyezése hiba. 

Olyan terv, amely nem egy befektetés, amiből a budapestiek profitálhatnak, hanem kiadás, mely sokba fog kerülni minden fővárosinak” – írta közösségi oldalán a politikus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.