időjárás 15°C Hedvig 2021. October 17.
logo
Nem kizárt, hogy külföldre is kerülhettek a választók személyes adatai

Csak adatgyűjtési kampány a baloldali előválasztás

Hertelendy Gábor–Bákonyi Ádám
2021.09.23. 06:18
Csak adatgyűjtési kampány a baloldali előválasztás

Külföldre is kerülhetnek a baloldali előválasztáson résztvevők személyes adatai, holott Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke szerint ezek különleges adatnak minősülnek. Az MSZP vezetésén belül továbbra is kitartanak Tóth Bertalan elnök véleménye mellett, miszerint az online szavazófelület összeomlását belső szabotázs okozhatta. Az előválasztás lebonyolításánál egyébként éppen az online szavazás váltotta ki a legnagyobb konfliktust a baloldali pártok között.

Az előválasztási folyamat gyakorlatilag egy adatgyűjtési kampány, és ha az informatikai rendszer ennyire sérülékeny, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy mi történik ezekkel az adatokkal – mondta tegnap a TV2 Mokka című műsorában Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője arról is beszélt, hogy nem megfelelő az előválasztás hivatalos honlapján található adatkezelési szabályzat. – Ha megnézzük az IP-címeket, akkor azt látjuk, hogy 

külföldre is kerülhetnek személyes adatok, amely szintén sok kérdést vet fel, főleg egy ilyen sérülékeny rendszernél 

– jelezte a szakértő, majd hozzátette: nehezen ellenőrizhető, hogy hányan vesznek részt, és egy személy hányszor szavaz a megméretésen, hiszen ez nem egy hivatalos választási folyamat.

SZIGORÚBB SZABÁLYOK ÉRVÉNYESEK

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke korábban azt mondta: a magyar jog nem ismeri az előválasztás intézményét, ezért erre a GDPR, azaz az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének szabályai vonatkoznak. Ez kiterjed az adatkezeléstől kezdve az adatbiztonságig minden részletre. Az előválasztás résztevőinek adatai különleges személyes adatnak minősülnek, mivel politikai véleményt tartalmaznak – magyarázta az elnök, aki szerint ráadásul nem csak a szavazat leadása, hanem már a regisztráció kapcsán is fennáll ez a helyzet, azaz, hogy ezen adatok védelmére szigorúbb szabályok vonatkoznak.

Megkerestük Magyar Györgyöt, a Civil Választási Bizottság elnökét is az adatkezelési tájékoztató hiányosságairól. – Ezt nem tudom elképzelni, hiszen mindenkinek a szavazáskori nyomtatványán és az ajánlóívek aláírási ívén is fel lett tüntetve az adatkezelési szabályzat, amelyet a résztevők tudomásul vesznek és aláírnak – mondta a Magyar Nemzetnek az elnök, majd megjegyezte: 

„senki nem él vissza más adatával és nem használja fel más célra.”

 Szóba került Tóth Bertalan szocialista társelnök nyilatkozata is, aki belső szabotázsra utalt, amikor azt mondta: tudatosan hagyhattak nyitva egy informatikai kaput, amely az előválasztási rendszer leállását okozhatta. – Jogászemberként csak azt tudom mondani, ha lesz szakvélemény és bizonyítékok is előkerülnek, akkor szabad erről megalapozottan nyilatkozni. A politika nagyon távol áll tőlünk, mi civil kontrollként működünk; alapelvünk az átláthatóság, nyilvánosság és törvényesség – tette hozzá a választási bizottság elnöke. 

AZ MSZP TOVÁBBRA IS GYANAKSZIK

Azt is szerettük volna megtudni, mennyire szabályszerű az előválasztás hivatalos oldalán jelenleg elérhető adatkezelési tájékoztató, és miért fordulhatott elő, hogy az előválasztás küszöbén még nem volt elérhető nyilvánosan a szabályzat. Magyar György azonban – állítása szerint – „informatikai témakörökben” nem tud nyilatkozni, abban nem kompetens. Ugyanezen okból arra sem kaptunk választ, miként lehetséges az, hogy az IP-címek alapján akár külföldi szervereken is landolhatnak a személyes adatok. 

 Az MSZP-ben továbbra is fenntartják Tóth Bertalannak, a párt társelnökének minapi állítását, miszerint egyfajta belső szabotázs tette lehetővé az előválasztási rendszer szombati összeomlását.

 „Az informatikai rendszerben egy kapun keresztül (…)  egy elég komoly támadás érte a rendszert. Ez a kapu pedig nem véletlenül maradt nyitva” – mondta Tóth. 

CSAK BELSŐS TUDHATTA

Megkeresésünkre a szocialista párt vezetésében megerősítették, hogy a szerver megtámadásához valamilyen feltétel adott volt, amiről „csak egy, a szervert működtető belsős tudhatott”. 

Forrásaink bár hangoztatták, hogy maga a támadás egyértelműen kívülről érkezett, szerintük „aki a támadást intézte, az tudott valamit, amit tudnia kellett”.

Elmondták azt is: az előválasztás egy külső, bérelt szerveren keresztül zajlik, így a szabotázzsal nem az informatikai rendszerért felelős aHangot vádolják, hanem a szerver üzemeltetőjére gyanakodnak, szerintük onnan származhatott a támadáshoz szükséges információ. A szocialisták vezetésében elismerték, hogy jelenleg komoly küzdelem zajlik a baloldalon, ám azt nem tartották valószínűnek, hogy valamelyik miniszterelnök-jelölthöz lenne köthető a rendszer szombati összeomlása, szerintük ez csak a kormány érdeke lehetett. MSZP-s forrásaink közölték, hogy az ügyben feljelentést tettek. 

Emlékezetes: az előválasztás lebonyolításával kapcsolatos legsúlyosabb vita éppen az online szavazás miatt alakult ki, amihez a Momentum feltétlenül ragaszkodott, míg az MSZP és a DK ellenezte azt. Utóbbiak fő kifogása az volt, hogy nem jó azt üzenni a baloldali választóknak: nem kell kimozdulniuk otthonról, ha le akarják váltani a Fideszt. 

A baloldali média szerint ugyanakkor a vita mélyebb szinten sokkal inkább arról szólt, hogy a Momentum és a Jobbik inkább számít az online szavazókra, különösen a külföldön élők miatt. 

Ezek is érdekelhetik

Ilyen harmadik oltást kapott Orbán Viktor miniszterelnök

origo.hu

Márki-Zay Péter csak a szavazatok miatt akar konzervatívnak látszani

magyarnemzet.hu

Fricz Tamás: Egész Európának üzen az október 23-i Békemenet

origo.hu

Angela Merkel Magyarországot és Lengyelországot védte

hirtv.hu

Egy magyar ötlet: fenyő helyett lombosakat!

magyarnemzet.hu

Mintegy 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok

vg.hu

Márki-Zay Péter csak a szavazatok miatt akar konzervatívnak látszani

magyarnemzet.hu

Életét vesztette a Sztárban sztár leszek 16 éves versenyzője

hirtv.hu

Küszöbön az élelmiszerháború

vg.hu

A baloldal törte össze a fiatalok politikai beállítottságával kapcsolatos narratíváját

magyarnemzet.hu

Küszöbön az élelmiszerháború

vg.hu

Újabb pofon a baloldali cenzoroknak: Megkapta az ART minősítést az Elk.rtuk

origo.hu

Újabb pofon a baloldali cenzoroknak: Megkapta az ART minősítést az Elk.rtuk

origo.hu

Fricz Tamás: Egész Európának üzen az október 23-i Békemenet

origo.hu

Óvja otthonát és szeretteit modern, digitális eszközökkel!

origo.hu

Mintegy 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok

vg.hu

Deutsch Tamás: Márki-Zay legalább annyira Gyurcsány embere, mint Karácsony

hirtv.hu

Óvja otthonát és szeretteit modern, digitális eszközökkel!

origo.hu

Egy magyar ötlet: fenyő helyett lombosakat!

magyarnemzet.hu

Angela Merkel Magyarországot és Lengyelországot védte

hirtv.hu

A baloldal törte össze a fiatalok politikai beállítottságával kapcsolatos narratíváját

magyarnemzet.hu

Életét vesztette a Sztárban sztár leszek 16 éves versenyzője

hirtv.hu

Ilyen harmadik oltást kapott Orbán Viktor miniszterelnök

origo.hu

Deutsch Tamás: Márki-Zay legalább annyira Gyurcsány embere, mint Karácsony

hirtv.hu