Egyhetes európai razzia indult a menet közben mobilt használók kiszűrésére

Tilos gépjárművezetés közben mobiltelefont használni, azt viszont kevesen tudják, hogy akkor sem szabad kézbe venni a mobilt, ha egy bejövő hívást akarunk kinyomni. A mai naptól razziáznak a rendőrök, a vezetés közbeni mobilhasználatot ellenőrzik.

2021. 09. 16. 11:36
Forrás: police.hu

Tilos gépjárművezetés közben mobiltelefont használni, azt viszont kevesen tudják, hogy akkor sem szabad kézbe venni a mobilt, ha egy bejövő hívást akarunk kinyomni. A mai naptól razziáznak a rendőrök, a vezetés közbeni mobilhasználatot ellenőrzik.

Egyhetes nemzetközi razzia kezdődött ma éjféltől Magyarországon az európai kezdeményezéshez kapcsolódva. A rendőrök a vezetés közben mobilozókra fókuszálnak.

Az ORFK közleménye szerint a Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (Roadpol) 2021. szeptember 16-22. között Focus on the road elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozott.

A rendőrség Magyarország egész területén elsősorban a menet közbeni mobiltelefon-használatot ellenőrzi, de nagy hangsúlyt kapnak a személy- és vagyonbiztonságot a figyelem elvonásával veszélyeztető egyéb cselekmények, mint például a jármű vezetőjének menet közben bármilyen elektronikai eszköz működtetésének, ilyen eszközön képi vagy szöveges adatok megtekintésének felderítése is.

A Rodapol Safety Days (Roadpol közlekedésbiztonsági napok) baleset-megelőzési programjához a magyar rendőrség 2021. szeptember 21-én közúti ellenőrzéssel, baleset-megelőzési előadásokkal és gyermekeknek is szóló foglalkozásokkal csatlakozik. A meghirdetett program kitűzött célja, hogy ne történjen halálos baleset Európa közútjain.

Fontos tudnivaló, hogy nemcsak a vezetés közbeni mobiltelefonálást tiltja a KRESZ, hanem a mobil bármilyen okból történő használatát. Így például a mobilhívás megszakításához sem veheti kézben a készülékét a gépjárművezető.

Az Érthető jog című szakportál egy példán keresztül mutatja be a vezetés közbeni mobilhasználat tilalmát. A közlekedésben résztvevőkre vonatkozó általános rendelkezések között található az előírás, amely alapján nem lehet vezetés közben mobilozni. A KRESZ-ben megfogalmazott szabály pontosan így szól:

A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.

A bíróság elé került azonban egy eset, ahol egy ellenőrzés során egy sofőrt járművezetés közben kézben tartott mobiltelefon-használatáért büntettek meg. A jegyzőkönyvben azt rögzítették, hogy a sofőr a szabálysértés elkövetését nem ismerte el, úgy nyilatkozott, hogy „a hívást azonnal kinyomta”. És itt jött a kérdés.

Ha a mobilra beérkező hívást nem vesszük fel, hanem azt a telefont kézben tartva kinyomjuk, akkor is vétünk a szabály ellen?

A megbüntetett sofőr azzal érvelt, hogy vezetés közben nem telefonált, és SMS-t sem írt. Vagyis nem használta a mobiltelefont. Csak rövid ideig volt a kezében a készülék, amíg a hívás elutasításához megnyomott egy gombot. Azt is elmondta, hogy pont azért utasította el a hívás fogadását, hogy ne kövessen el jogsértést. A bíróság ítéletében kimondta, hogy a KRESZ fenti előírását a mobiltelefon vezetés közben történő kézben tartása önmagában nem valósítja meg. Az ítéletben így fogalmaztak:

A szabályszegéshez szükséges az is, hogy a gépjárművezető a kézben tartott mobiltelefon valamilyen funkcióját használja. A vezetés közbeni telefonhasználat megtiltása a közlekedés biztonságát szolgálja, mert a mobiltelefon használata elvonhatja a gépjárművezető figyelmét és veszélyhelyzet alakulhat ki. A veszélyhelyzet kialakulásához bármilyen rövid időtartamú mobiltelefon-használat elegendő, így a mobiltelefon egyik gombja megnyomásának időtartama is.

Vagyis minden tiltott, amikor a mobiltelefon funkcióját használják. Ilyen a beérkező hívás elutasítása is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.