időjárás 6°C Gál 2021. October 16.
logo
A baloldali miniszterelnök elhitte tanácsadóinak: a beszéde olyan jól sikerült, hogy politikai haszonnal járna a nyilvánosságra kerülése

Gyurcsány szivárogtathatta ki az őszödi beszédet, de elszámította magát

Mediaworks Hírcentrum
2021.09.20. 05:55
Gyurcsány szivárogtathatta ki az őszödi beszédet, de elszámította magát

Sokféle elmélet látott napvilágot arról, hogyan kerülhetett nyilvánosságra az őszödi beszéd, azonban kétségkívül a legerősebb bizonyítékok, a legtöbb kutatómunka azon leghitelesebb verzió mögött áll, amit a polgári titkosszolgálat derített ki: maga Gyurcsány szivárogtatta ki a beszédet. A napvilágra került titkosszolgálati dokumentumokból és más tényekből viszonylag pontos kép bontakozik ki arról, mi volt a hangfelvétel útja.

A titkosszolgálatok által rekonstruált forgatókönyv nagyon kínos Gyurcsányék számára is, ugyanis olyan kép bontakozik ki, amely szerint Gyurcsány Ferenc beleszerelmesedett a saját hangjába és egy idő után elhitte tanácsadóinak: a beszéde olyan jól sikerült, hogy politikai haszonnal járna a kiszivárogtatása. Az eredmény azonban pontosan az ellenkezője lett az általuk vártnak.

Gyurcsány titkosszolgálati főnöke egy maffiózóval tárgyal

2008 júniusában Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH, jogutódja a mai Alkotmányvédelmi Hivatal) vezetője és műveleti helyettese, Glemba Zoltán, valamint Vajtó Lajos MSZP-közeli üzletember két alkalommal is találkoztak Portik Tamással, az azóta emberölésre való felbujtásért többször is elítélt maffiózóval, aki ellen jelenleg is több eljárás zajlik. 

A találkozókon Portik felajánlotta a segítségét a 2010-es választásra készülődő MSZP-nek, ugyanis attól tartott, hogy ha a Fidesz kerül hatalomra, akkor kénytelen lesz felelősséget vállalni az általa elkövetett bűncselekményekért. 

Portik azt ígérte: felhasználva befolyását az alvilágban, terhelő adatokat gyűjt fideszes politikusok ellen, amelyet aztán a szocialisták bevethetnek a választási kampányban. Emellett médiabirodalmát is politikai eszközként bocsátotta a szocialisták rendelkezésére. A felek közötti második találkozó a Menza étteremben történt 2008. június 26-án. A beszélgetést rögzítették a szolgálatok, a jegyzőkönyvek átirata pedig később a Pestisrácok.hu-n nyilvánosságra került. A négyes találkozóra Glemba és Laborc előbb érkezett, így kettesben kezdődött a beszélgetés. A felek között szóba került egy 2008-as, akkor még nem nyilvános interjú, amelyben Rózsa-Flores Eduardót faggatja egy újságíró négy órán keresztül az őszödi beszéd kiszivárgásának körülményeiről.

Laborc Sándor nem ismerte a teljes, négyórás interjút, így műveleti helyettese ismertette vele az elhangzottakat. „Szilvásy György” – hangzott el a kiszivárogtató neve Glemba szájából, aki ezzel Rózsa-Flores állításait ismételte meg. Az interjúalany azt mondta, hogy Szilvásy György, aki akkor a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterként dolgozott a második Gyurcsány-kormányban, nem egyedül tervezte meg a kiszivárogtatást, Gyurcsány Ferenc és tanácsadói köre döntött róla, ugyanis Szilvásy Gyurcsány egyik leglojálisabb embere volt. 

Rózsa-Flores kiemelte: ő maga egy Tóth György nevű informatikustól kapta az őszödi beszéd anyagát, akinek egy, az MSZP számára megbízásokat teljesítő személy adta át. Bár Rózsa-Flores a felvételen nem nevezi meg az illetőt, azt elmondja, hogy az MSZP kézbesítője a kommunista diktatúrában a III/II-es ügyosztály ügynöke volt, a Horn-kormány idején a Nemzetbiztonsági Hivatal tanácsadójaként dolgozott, majd „Szekeres cégeit vitte”.

A két NBH-s tiszt beszélgetéséből az is kiderült, hogy a nyomozás 2008. júniusi állása szerint két helyről szivároghatott ki a beszéd. Az egyik a hangmérnök volt, az ő személyére csak később derült fény a nyilvánosság előtt, azonban az NBH az elsők között beszélgetett el vele: Welsz Tamásról van szó, aki akkor lett ismert, amikor 2014 júniusában öngyilkosságot követett el kígyóméreg felhasználásával, miközben egy rendőrautó hátsó ülésén vitték be kihallgatásra. (Ekkor Simon Gábor ex-MSZP-s alelnök ügyével kapcsolatban találta meg a hatóság, akinek útlevelet hamisított, hogy Simon azzal nyithasson külföldön számlát és letétbe helyezhessen illegális pénzeket.) Welsznél másfél-két napig volt ott a felvétel. A másik lehetőség pedig az volt, hogy Gál J. Zoltán, a Gyurcsány-kormány kommunikációs ügyekért felelős államtitkára (Gyurcsány egyik legfőbb bizalmasa, jelenleg Karácsony Gergely kommunikációs embere, még a főpolgármester Facebook-bejegyzéseit is ő írja) az asztalán tartotta a beszéd digitális verzióját, ekkor is lemásolhatta bárki, több napon át is lehetőség volt erre. A felvételek tehát innen indulhattak útjukra. 

„Gyümölcsöskert” és „Gerilla”

A „Gyümölcsöskert” akció célja az volt, hogy kiderítsék: illetéktelenek lehallgatták-e az őszödi kormányüdülőt, vagy pedig a szocialisták közül adta ki valaki Gyurcsány beszédének hangfelvételét. A 2007. május 21-i dátummal keltezett jelentés szerint „a nyilvánosságra hozott kalózfelvétel nem másolata az MSZP részére készült felvételnek. Nem készülhetett titkosszolgálati eszközökkel, azaz sem az épületből, sem kívülről nem hallgathatták le a beszédet”. Vagyis a nyilvánosságra került felvétel maga az eredeti, amelyet a Miniszterelnöki Hivatalban őriztek – tehát Gyurcsányék lehetnek a kiszivárogtatók.

A jelentés a kiszivárogtatót, megrendelőt nem tudta – vagy nem merte – megnevezni. Csak azt írták le, hogy a felvétel Rózsa-Flores Eduardóhoz jutott el.

Létezett egy „Gerilla” fedőnevű akció is. A célszemély itt Rózsa-Flores Eduardo volt, aki ellen „terrorszervezethez, valamint szélsőséges szervezethez tartozás gyanúja” miatt vizsgálódtak. Az akció 2009 nyaráig tartott, Rózsa-Flores Bolíviában bekövetkezett haláláig, vagyis még folyamatban volt a Portik–Laborc-találkozók idején.

Az NBH szerint „Guevara”, azaz Rózsa-Flores ismerte az őszödi beszéd kiszivárogtatóit és kapcsolatban is volt velük. A polgári titkosszolgálatnak sikerült felderítenie azt is, hogy a hanganyag kikerülésétől a nyilvánosságra hozatalig kik vettek ebben részt. 

Az interjú

Érdekesség, hogy Rózsa-Flores interjúja, amelyben felfedi az őszödi beszéd kiszivárgásának történetét, 2008-ban készült, de csak 2013 májusában látott napvilágot a Hunhír.info portálon. A négyórányi beszélgetést 12 részletben közölték, az anyag címe szerint Szurdokpüspökiben vette fel a Hunhír egyik szerkesztője.

Mindez azért is fontos, mert a kiszivárgott jegyzőkönyvek szerint Laborc és Glemba között szóba került ez az interjú 2008. június 26-án. A beszélgetés szerint eddigre a titkosszolgálati szakemberek „egy az egyben, a Tóth Györgytől a megjelenésig tutira” összerakták, hogy mi történt. Amikor a műveleti helyettes elmondja, hogy Szilvásy adta ki a felvételt, akkor nem merülnek fel kételyek a két titkosszolgálati tisztben, sőt kiemelik, hogy a Rózsa-Flores által felvázolt eseményláncolat egybeesett az NBH által addig feltárt adatokkal is.

Az, hogy a 2008-as interjúról az elhangzása pillanatától tudomásuk volt a szolgálatoknak, mutatja, hogy mennyire komolyan vették a Gerilla fedőnevű akciót: a beszélgetést vélhetően a helyszínen lehallgatták. Végső soron a titkosszolgálati berkekből nyilvánosságra került dokumentumok azt a verziót támasztják alá, hogy Gyurcsány Ferenc és tanácsadói beleszerelmesedtek a miniszterelnök hangjába, és ezért hozták nyilvánosságra a beszédet. 

Az önszivárogtatás egyik politikai célja az lett volna, hogy bedobjanak egy „gumicsontot”: a beszédről és annak értelméről szóló viták háttérbe szorítják a költségvetési kérdéseket és a körvonalazódó brutális megszorításokat, amelynek eredményeképpen a lakossággal fizettették meg a dilettáns gyurcsányi gazdaságpolitika árát.

Jelenleg ez a leghitelesebb történet. Ez viszont azt jelenti, hogy Gyurcsány ezt is elrontotta: a szöveg és a megszorítások nem egymás versenytársai lettek a médiában, hanem egymást erősítő tényezők, amelyek óriási felháborodáshoz vezettek. Az őszödi beszéd legvalószínűbb útja tehát Welsz Tamásnál, a hangmérnöknél kezdődik, aki a feltételezések szerint Szilvásy György (közvetve Gyurcsány) utasítására juttatta el azt egy informatikushoz, Tóth Györgyhöz, aki Rózsa-Flores Eduardónak és Brády Zoltánnak, a Kapu folyóirat szerkesztőjének adta tovább. Rajtuk keresztül jutott el végül a Magyar Rádióhoz. Szilvásy György tagad, azonban Rózsa-Flores Eduardo és Brády Zoltán elismerte szerepét a kiszivárogtatásban. 

Ezek is érdekelhetik

Az evangélikus egyház cáfolja Dobrevet

magyarnemzet.hu

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait, 67 milliót nyert valaki a Jokeren

origo.hu

Drónok segítik a horvát faültetési dömpinget

vg.hu

Reaktiválta magát

magyarnemzet.hu

Az evangélikus egyház cáfolja Dobrevet

magyarnemzet.hu

Az államfőválasztásból is házibajnokságot csinálna a baloldal

magyarnemzet.hu

Nem tarthat örökké a makaói nyerő széria

vg.hu

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait, 67 milliót nyert valaki a Jokeren

origo.hu

Reaktiválta magát

magyarnemzet.hu

„Súlyos történetek”

magyarnemzet.hu

Nem tarthat örökké a makaói nyerő széria

vg.hu

Drónok segítik a horvát faültetési dömpinget

vg.hu

Karácsony szerint akkor lesz alkotmányos béke, ha a Fidesz és szavazói megszűnnek

magyarnemzet.hu

Ők a leggazdagabb pornószínésznők - és így néznek ki

origo.hu

Ők a leggazdagabb pornószínésznők - és így néznek ki

origo.hu

Rabszolgaként tartott több férfit egy enyingi pár

origo.hu

Rabszolgaként tartott több férfit egy enyingi pár

origo.hu

Óvja otthonát és szeretteit modern, digitális eszközökkel!

origo.hu

Óvja otthonát és szeretteit modern, digitális eszközökkel!

origo.hu

Fogyni szeretnél, de nassolnál is? Ha okos vagy, együtt is lehet!

gyogyzona.hu

Fogyni szeretnél, de nassolnál is? Ha okos vagy, együtt is lehet!

gyogyzona.hu

„Súlyos történetek”

magyarnemzet.hu

Karácsony szerint akkor lesz alkotmányos béke, ha a Fidesz és szavazói megszűnnek

magyarnemzet.hu

Az államfőválasztásból is házibajnokságot csinálna a baloldal

magyarnemzet.hu