Hegyvidéken is bevezetik a kizárólagos lakossági parkolást

Kísérleti jelleggel a Hegyvidéki Önkormányzat is bevezeti a kizárólagos parkolási rendszert, amely a helyi lakosok számára biztosít parkolóhelyeket este hat és reggel nyolc óra között. Szentgyörgyvölgyi Péternek, az V. kerület polgármesterének az ötlete számos kerületi polgármester tetszését elnyerte, amelyre a főváros is rábólintott.

2021. 09. 24. 14:50
null
20200911 MN Budapest Pokorni Zoltán XII. kerület polgármester FIDESZ Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kerületi lakosok parkolási nehézségei évek óta visszatérő problémát jelentenek Budapest XII. kerületében is, számos jelzés érkezik azzal kapcsolatban, hogy a lakóhelyek környékén az esti órákban is nehéz parkolóhelyet találni, gyakran nem kerületi gépkocsik foglalják el az amúgy is korlátozott számú parkolóhelyet

– áll a Pokorni Zoltán vezette Hegyvidéki Önkormányzat előterjesztésében. Megjegyezték: több európai nagyvárosi jó gyakorlatot találni a probléma kezelésére – például ilyen Bécs –, és Budapesten is elindult már kísérleti jelleggel olyan parkolóhelyek kijelölése, amelyeket kizárólag a környék állandó lakosai használhatnak.

Mielőtt a parkolási téma napirendre került volna, a XII. kerületi önkormányzat egy felmérést készített igényfelmérési célzattal, amelyből kiderült: a kerületi lakosok 83 százaléka a javaslat mellett áll.

„A XII. kerület sűrűn lakott, parkolással érintett területein szándékunkban áll a jelenlegi parkolóhelyek egyharmadát kijelölni, ahol este 6 és reggel 8 óra között kizárólag az engedéllyel rendelkező helyi lakosok várakozhatnak, a nap többi részében azonban továbbra is bárki igénybe veheti azokat. 

Kísérleti jelleggel először az 5. parkolási zónában (Márvány utca – Győri út – Avar utca – Hegyalja út – Alkotás utca által határolt terület, beleértve a határoló utakat és tereket) vezetjük be”

 – írták az előterjesztésben, és hozzátették: a tapasztalatok alapján további területekre is tervezik kiterjeszteni a kedvezményt. 

Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere 

Az intézkedéssel lehetővé válik, hogy a munkaidő végeztével parkolóhelyet kereső helyiek ne csak a lakásuktól távol vagy esetleg hosszas körözést követően tudják letenni autójukat. Mint írták: a szabályok betartását a közterület-felügyelők ellenőrzik, hiszen aki kerületi engedély nélkül várakozik ezeken a helyeken, szabálysértést követ el, megszegi a KRESZ-szabályokat.

A kizárólagos lakossági parkolás ötletét tavaly még Szentgyörgyvölgyi Péter, Budapest V. kerületének fideszes polgármestere fogalmazta meg. 2020 novemberében addig egyedülálló ötletként, elsőként nyújtotta be javaslatát Karácsony Gergely főpolgármesternek, kérve, hogy a Fővárosi Közgyűlés tűzze napirendjére azt, hogy a fővárosi parkolási rendelet módosításával minden budapesti polgármester az általa vezetett kerület lakosai számára kizárólagos várakozóhelyeket jelölhessen ki. 

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere dobta be a kizárólagos parkolás ötletét  Fotó: Balogh Zoltán

A főváros először elutasította Szentgyörgyvölgyi kérést, majd ugyanazt a javaslatot tette Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere. Érdekes módon a baloldali plagizált ötletet befogadta a Karácsony Gergely vezette főváros. Így az első kerület, ahol a lakók tesztelhették Szentgyörgyvölgyi Péter ötletét, a baloldali vezetésű Terézváros lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.