A 444 faji érzéketlenséggel vádolta a TV2-t, de megfeledkezett RTL Klub-os kedvencéről

Ha a TV2 műsorában játszik el valaki fekete szereplőt, az vérlázító. Ha az RTL-en, az rendben van.

Forrás: Tűzfalcsoport2021. 10. 19. 11:31
KERN Andrs; HERNDI Judit
Budapest, 2021. június 17. Hernádi Judit (b) Nancy és Kern András (j) Bill szerepében Bess Wohl Válaszfalak címû drámájának próbáján a Városmajori Szabadtéri Színpadon 2021. június 16-án. A darab õsbemutatója Szabó Máté rendezésében június 18-án lesz. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 444.hu veretes írással a „címlapon” számolt be arról, hogy „kirúgtak egy amerikai professzort, mert diákjainak megmutatta az 1965-ös Othellót”, miután „faji érzéketlenséggel” vádolták meg. Az írásban idézett New York Times cikke szerint az egyetem zenészhallgatói lehetőséget kaptak, hogy az iskola egyik leghíresebb professzorától ismerjék meg egy klasszikus irodalmi szöveg operává alakításának folyamatát, végül azonban mindenki mást tanult Sheng első órájából – írja a Tűzfalcsoport.

És miközben az Egyesült Államokban egy tanárt azért távolítanak el a diákjai közeléből, mert azoknak levetített egy több mint ötven éves filmet, amiben egy fehér színész feketének maszkírozva énekel – fokozza a hangulatot a cikkíró –

Magyarországon heti rendszerességgel tapsol sikoltozva Till Attila vezetésével és a nézőkkel együtt Majka, Köllő Babett, Tóth Gabi, illetve Pápai Joci, amikor minden héten eléjük állítanak legalább 3-4, barnára mázolt arcú embert.

A műsor, amiről szó van, a TV2-n futó Sztárban Sztár leszek, aminek lényege, hogy a műsorba jelentkező énekesek hírességeket utánozva lépjenek színpadra, az utánzás ebben az esetben pedig a külsőségekre is kiterjed. Vagyis ha valaki Janet Jacksont, Lionel Richie-t, vagy LL Juniort utánozza, 

akkor bizony bekenik az arcát jó vastagon sötétbarna alapozóval, hogy pont olyan legyen a hangulat, mint azokon a 19. századi, amerikai előadásokon, ahol feketére festett arcú fehérek figurázták ki a feketéket a hangosan nevetgélő fehér közönségnek.

Azt már persze elmulasztja megemlíteni a cikkíró, hogy az Egyesült Államokban is létezik az a fránya kettős mérce, amikor Joy Behart, a szélsőségesen liberális, az ABC országos amerikai csatornán futó the View című műsor egyik állandó műsorvezetőjét Donald jr. leleplezte, annak semmilyen következménye nem lett az érintettre nézve – hívja fel a figyelmet az oldal.

Ha a 444 következetességét magunkévá tesszük, akkor nem mehetünk el szó nélkül az RTL Klub állócsillagának, a Heti Hetes sztárjának egy 1979-es produkciója mellett sem.

Történt ugyanis, hogy Hernádi Juditot 1979 szilveszterén Gálvölgyi János így konferálta fel:

köszöntsük a stúdióban hihetetlen gyorsasággal itt termett, párductestű kreolbőrű énekesnőt, maDonnát a Sommeréktől dalának címe: Love to Love you baby, a színpadon Donna Summer!

És ekkor jön a 444-esek valódi rémálma, Hernádi Judit, az RTL Klub „szupersztárja”, akinek egy korábbi performansza kapcsán „bizony bekenik az arcát jó vastagon sötétbarna alapozóval”, sőt nem csak az arcát, de szemlátomást az egész testét. Íme a „megdöbbentő” produkció:

Az eredeti, teljes írás ITT olvasható el.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.