A főváros lemondott a Biodómról

Egy forintot sem kíván költeni a Karácsony Gergely vezette főváros a Fővárosi Állat- és Növénykertben található Biodóm befejezésére. Az új, gigantikus állatkerti attrakció épületében szinte már csak belsőépítészeti munkálatokat kell elvégezni, ám a főváros úgy döntött: inkább egy telekalakítási eljárás során leválasztja a Biodóm és a Pannon Park területét, és átadja azt az államnak. Az egy éve tartó késlekedés milliárdokkal növelte meg a beruházás költségeit, körülbelül húszmilliárd forintot kell rákölteni, hogy az eddig 43 milliárd forintba kerülő impozáns létesítmény ne legyen az enyészeté.

2021. 10. 20. 15:49
null
Fotók: Bach Máté Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Budapest vezetése úgy látja, nincs más megoldás, mint hogy átadja a Biodómot az államnak azért, hogy az minél előbb látogatható legyen a nagyközönség számára – jelentette ki Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a Biodóm mai sajtóbejárásán. Karácsony Gergely helyettese szerint torzó maradhat az elmúlt évek legnagyobb állatkerti fejlesztése Budapesten, amennyiben a kormány nem fejezi be a Biodóm építését. 

A főpolgármester-helyettes elmondta: még tavasszal az Enviroduna Kft. által elkészített jelentés megállapította, hogy a főváros kényszerpályán van a befejezésben, még legalább 16,4 milliárd forintos ráfordítás szükséges az átadásig. Ám azóta a megemelkedett építési költségek miatt ez az összeg akár húszmilliárdra is rúghat. 

A főváros azt kezdeményezi, hogy az állam telekátalakítás után vegye át a Biodómot és a Pannon Park területét, ezek a Fővárosi Állat- és Növénykert történelmi területétől jogilag is elhatárolt területen legyenek. 

A Biodóm és a Pannon Park önálló ingatlanként történő szabályozása után a Biodóm telke a felépítménnyel együtt átadhatóvá válna az államnak. Ennek előkészítése tíz hónapot vesz igénybe, azaz egy évig biztos nem kezdődhetnek meg a Biodóm belsőépítészeti munkálatai. 

Gy. Németh kijelentette: 

Három év múlva nyithat meg a Biodóm, ha az állam folytatja a munkálatokat.

A Magyar Nemzet kérdésére Szabó Roland operatív igazgató elmondta: 2020 októberének végére a vállalkozó elvégezte a vállalkozási szerződésben elrendelt feladatokat, azóta nem történt az épületben kivitelezéssel kapcsolatos munkálat. A tartalom, a berendezések elrendezésein az állatkert szakemberei folyamatosan dolgoztak. Ám ez idő alatt a Városházán arra vártak, hogy a kormány adjon forrást a létesítmény befejezésére. Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár korábban leszögezte: amit a kormány vállalt, azt teljesítette, a fővárosnak csak a ziccert kellene berúgni a kapuba. 

Fürjes most az ATV-nek reagált a fejleményekre, szerinte lehet szó átadás-átvételről, de ha valaki okozott egy problémát, annak a megoldásában is részt kell vállalnia. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány információhiányban szenved, mert a fővárostól nem kapnak semmiféle tájékoztatást arról, hogyan áll a beruházás. Azt is mondta: 

A kormány már adott 43 milliárdot, amiből be lehetett volna fejezni a Biodómot.

Éppen ezért sajnálja, hogy a főváros a kormányzati támogatás ellenére sem tudott megbirkózni a feladattal.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a kormányzat ragaszkodik a hatalmas parkolóház, a Hermina Garázs megépítéséhez, amely hétszáz autó parkolására lesz alkalmas a Városliget szélén, a parkot pedig teljesen autómentessé tennék. A főváros azon terve, amely szerint szálloda épült volna a parkolóház területére, ezáltal semmissé vált. 

Arról is szó esett, hogy a főváros feljelentést tett a kormányzati projekttel kapcsolatban. Gy. Németh Erzsébet újságírói kérdésre elmondta: 

a rendőrség elutasította a feljelentést, nem találtak szabálytalanságokra utaló nyomokat. 

Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője a Biodóm bejárásán úgy tájékoztatott, hogy már csak a belsőépítészet hiányzik az épületben, mint a műsziklák, a vízesések, a burkolatok, az álmennyezetek kialakítása. 

Minden más, mint az állatkifutók, a kilátók és a közösségi terek, a sétányok, az akváriumok, a gigantikus cápamedence, a liftek, a hőszabályozó  berendezés és a gépészet már rendelkezésre áll,

sőt az állatkert már megkezdte a növények betelepítését is.

A Lánchídhoz hasonlóan drágulhat meg a Biodóm

Mint ismert, Karácsony Gergely és a fővárosi vezetés új, csökkentett műszaki tartalommal és egyéves késéssel írta ki a Lánchíd rekonstrukciójára szóló tendert is. Az eredeti tartalomban még szerepelt a Váralagút felújítása, a főváros baloldali vezetése azonban úgy döntött: csak a Lánchídra írja ki a tendert. A késlekedés ötmilliárd forintos többletköltséget eredményezett, így egy éves késéssel, drágábban újul meg Budapest jelképe. A Biodóm munkálatai szintén egy éve állnak, és a jogi és tulajdoni viszonyok megváltoztatása miatt további egy évet csúszhat, ami négymilliárd forinttal is megdrágíthatja a projektet. Ráadásul a Pannon Park területén található a műemlék hullámvasút is, eredeti tervek szerint azt is magába foglalta a kormányzati projekt. Ám a költségek növekedése miatt annak felújítását félretolta a főváros, a hullámvasút rekonstrukciója is a kormányra hárulhat majd.

Borítókép: Magyar Nemzet/Bach Máté

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.