A Jobbik nem mer nyíltan Dobrev mellé állni

A Jobbik közösségi médiafelületein alkalmazott kommunikációja a DK egyik emberéhez köthető – mondta lapunknak Sneider Tamás egykori pártelnök. A Polgári Válasz politikusa szerint a baloldali párt azért nem támogatja nyíltan Dobrev Klárát az előválasztáson, mert a jobbikos szavazók jelentős része Márki-Zay Péterrel szimpatizál, akiket a vezetőség meg akar tartani. A Jobbik sajtóirodája lapunknak adott válaszában mindezt „komolytalannak” nevezte, visszautasítva, hogy a Jobbik bárkit támadna a nyilvánosságban.

Hertelendy Gábor
2021. 10. 16. 8:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nyilvánvalóan pozíciókért megy a harc a Jobbik vezetőségen belül, az új jobbikosok már teljes mértékben DK-kompatibilisek – mondta a Magyar Nemzetnek Sneider Tamás, a Jobbik egykori elnöke arról, hogy a párt a napokban valóságos hadjáratot indított Márki-Zay Péterrel szemben. A Polgári Válasz politikusa azt állította: olyan információ is kering a párt körül, hogy kimondottan a DK küldött embert a Jobbik számára a közösségi médiakommunikációjának kezelésére. 

– Ezt alátámaszthatja az is, hogy az utóbbi másfél-két hétben a Jobbik hangvétele és Jakab Péter szövegei is radikálisan megváltoztak a platformokon – jelezte Sneider Tamás. Kitért arra is: bár Jakab Péter egyértelműen Dobrev Klárát támogatja az előválasztáson, ezt nyíltan nem vállalja fel, ugyanis a szimpatizánsi kör jelentős részben Márki-Zay Péterre adja le a voksát. – A Jobbik vezetősége nem akarja teljesen kihúzni maga alól a szőnyeget, hiszen a Márki-Zay Péter által elért eredmény nyolcvan százaléka a régi, 2018-as jobbikos szavazótábornak köszönhető, azaz azoknak, akik a jobbközép, konzervatív irányvonalat szerették volna a pártban látni – tette hozzá a volt pártelnök. 

A Jobbik sajtóosztálya lapunk érdeklődésére komolytalannak nevezte, és tagadta Sneider állításait. „Sem a DK, sem más párt nem küldött senkit a közösségi médiás felületünk kezelésére” – állították, hozzátéve: „határozottan visszautasítjuk, hogy a Jobbik bárkit támadna a nyilvánosságban”. „Természetesen a választók sértegetését szóvá tesszük, hisz nem megosztani kell őket, hanem egyesíteni” – tudatták, majd közölték: „a választókra bízzuk, kit támogatnak a miniszterelnök-jelöltek közül”.

Érdemes felidézni, hogy ehhez képest Jakab Péter már a baloldali előválasztás második fordulója előtt azt állította: Márki-Zay Péter már tavaly arra kérte őt, lépjen vissza a javára, amit a Jobbik elnöke – elmondása szerint – elutasított. A pártelnök korábban azt is tagadta, hogy Dobrev Klárát támogatnák, Jakab úgy fogalmazott: „nem Dobrevvel álltam össze, hanem összesen hat párttal és számtalan civillel.” 

Jakab mellett a Jobbik alelnökei is élesen kritizálták a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét. Legutóbb Z. Kárpát Dániel nevezte vádaskodásnak Márki-Zay Péter azon állítását, miszerint „nem a jobbikosok az árulók, hanem Jakab Péter bútorozott össze a DK-val.” Az alelnök mindemellett tagadta, hogy a Jobbik és a DK paktumot kötött volna, és arra hivatkozott, az LMP-vel többször szövetkeztek a baloldali előválasztáson.

 Ezzel szemben – mint arról beszámoltunk – a százhatból több mint harminc választókörzetet érintően állapodott meg egymással a DK és a Jobbik. A kérdésre, hogy miért nem állt be a Jobbik Márki-Zay Péter mögé, miközben a Mindenki Magyarországa Mozgalom néhány képviselőjelöltjét nyíltan támogatták, Z. Kárpát Dániel úgy reagált, hogy a miniszterelnök-jelölti versengés „teljesen más műfaj”, mint a képviselőjelöltek megmérettetése. 

A párt másik alelnöke, Lukács László György is bírálta Márki-Zayt, rámutatva arra, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester állításával szemben a Jobbik nem csak az első, de a második forduló sikeres megrendezését is erőn felül segíti „mind aktivistákkal, mind pénzzel”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.