Bajnai attól tart, nem lesz törvényes jövőre a választás

A volt miniszterelnök baloldali szavazatszámláló biztosokat verbuvál a közösségi oldalán.

2021. 10. 19. 14:56
Bajnai Gordon
A volt kormányfő egy korábbi kampányrendezvényen. Nem adja fel Fotó: Bruzák Noémi Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A volt miniszterelnök baloldali szavazatszámláló biztosokat verbuvál a közösségi oldalán.

Egy baloldali kezdeményezést osztott meg a Facebook-oldalán Bajnai Gordon, amelyben szavazatszámláló biztosokat keresnek a jövő évi országgyűlési választásokra. – Tudtad? 2018-ban a szavazókörök negyven százalékában nem volt, vagy nem volt elég ellenzéki szavazatszámláló! – írják a felhívásban. A volt miniszterelnök a megosztáshoz írt kommentárjában elárulta, szerinte minden szavazókörbe két, baloldal által delegált számlálóbiztos kellene.

Garanciára van szükség, hogy a 2022-es választásokon a szavazatok leadása és összesítése törvényes lesz

– írta Bajnai, aki szerint biztosítaniuk kell egy alternatív szavazatszámláló rendszer működését is, 

hogy a hatalom, ha akarná se tudja meghamisítani a választások eredményét.

A választási eredmények esetleges meghamisítása a baloldali politikai pártok visszatérő témája, legutóbb is azt az elméletet terjesztették, amely szerint a kormánypártok elcsalták a választásokat.

 A számolásban ténylegesen csalni viszont a gyakorlatban elég nehéz lenne, és nagyon sok embert be kellene vonni, hogy az ilyen ügy ne derüljön ki. A voksolások lebonyolításáért ugyanis minden településen helyi választási iroda felel, amelynek vezetője a jegyző. Ezek az országgyűlési választások előtt választási bizottságokat állítanak fel, amelyek választott tagokból állnak. A számlálást is végző állampolgárokra pedig szigorú összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak, munkájukért napi díjazásban is részesülnek. 

A választott tagok mellett a voksoláson induló szervezetek is delegálhatnak önkéntes számlálóbiztosokat. 

A baloldali pártok már régóta emberhiánnyal küzdenek, így habár a választásokon különböző koalíciókat felállítva rendre el tudnak indulni, a delegált biztosokat (akik ingyen dolgoznak a választás vasárnapján reggel hattól gyakran éjfélig) csak nehezen tudják kiállítani. Emiatt rendre más ernyőszervezetek toboroznak baloldali számlálókat. A legutóbbi országgyűlési választások előtt például a Társaság a Szabadságjogokért is ezt tette. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.