időjárás 1°C Miklós 2021. December 6.
logo

Bajnai attól tart, nem lesz törvényes jövőre a választás

Kreft-Horváth Márk
2021.10.19. 14:56 2021.10.19. 14:56
Bajnai attól tart, nem lesz törvényes jövőre a választás

Egy baloldali kezdeményezést osztott meg a Facebook-oldalán Bajnai Gordon, amelyben szavazatszámláló biztosokat keresnek a jövő évi országgyűlési választásokra. – Tudtad? 2018-ban a szavazókörök negyven százalékában nem volt, vagy nem volt elég ellenzéki szavazatszámláló! – írják a felhívásban. A volt miniszterelnök a megosztáshoz írt kommentárjában elárulta, szerinte minden szavazókörbe két, baloldal által delegált számlálóbiztos kellene.

Garanciára van szükség, hogy a 2022-es választásokon a szavazatok leadása és összesítése törvényes lesz

– írta Bajnai, aki szerint biztosítaniuk kell egy alternatív szavazatszámláló rendszer működését is, 

hogy a hatalom, ha akarná se tudja meghamisítani a választások eredményét.

A választási eredmények esetleges meghamisítása a baloldali politikai pártok visszatérő témája, legutóbb is azt az elméletet terjesztették, amely szerint a kormánypártok elcsalták a választásokat.

 A számolásban ténylegesen csalni viszont a gyakorlatban elég nehéz lenne, és nagyon sok embert be kellene vonni, hogy az ilyen ügy ne derüljön ki. A voksolások lebonyolításáért ugyanis minden településen helyi választási iroda felel, amelynek vezetője a jegyző. Ezek az országgyűlési választások előtt választási bizottságokat állítanak fel, amelyek választott tagokból állnak. A számlálást is végző állampolgárokra pedig szigorú összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak, munkájukért napi díjazásban is részesülnek. 

A választott tagok mellett a voksoláson induló szervezetek is delegálhatnak önkéntes számlálóbiztosokat. 

A baloldali pártok már régóta emberhiánnyal küzdenek, így habár a választásokon különböző koalíciókat felállítva rendre el tudnak indulni, a delegált biztosokat (akik ingyen dolgoznak a választás vasárnapján reggel hattól gyakran éjfélig) csak nehezen tudják kiállítani. Emiatt rendre más ernyőszervezetek toboroznak baloldali számlálókat. A legutóbbi országgyűlési választások előtt például a Társaság a Szabadságjogokért is ezt tette.