Karácsonyék megfúrták, a lakosság kiharcolta a józsefvárosi utca felújítását

Célba ért a lakók petíciója, visszakerült a Blaha Lujza tér felújítási tervébe a Somogyi Béla utca korszerűsítése. A főváros korábban elkaszálta a már eldöntött felújítást, de a kívülről érkező tőkeinjekció meggyőzte a baloldali városvezetést, hogy mégis végezzék el a munkálatokat. Mivel a főváros erre a projektelemre nem hajlandó továbbra sem költeni, így a józsefvárosi önkormányzat állja a számlát. A józsefvárosi Fidesz szerint Karácsony Gergely 220 millió forintot kihúzott a VIII. kerületi lakosok zsebéből.

2021. 11. 26. 17:30
null
2021.08.31. Budapest Forgalmi dugó a Blaha Lujza térnél. Munkások a felújításnál "dolgoznak". Magyar Nemzet Éberling András Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győzött a lakossági akarat, mégis korszerűsítik a Blaha Lujza térről nyíló Somogyi Béla utcát. Még Tarlós István főpolgármestersége idején döntött úgy a főváros, hogy a szóban forgó utcát beemelik a tér felújítási tervébe. 

Kocsis Máténak, Józsefváros országgyűlési képviselőjének kezdeményezése akkor partnerre talált, sőt a Fidesz frakcióvezetője azt is elérte, hogy a kormány biztosítson forrást a Blaha Lujza téren álló Corvin Áruház homlokzatának helyreállítására, amely a térrel és a környező utcákkal egy időben újulhat meg.

A szépreményű terveket viszont hamar átírta a politikai gőg. A 2019-es önkormányzati választások után Karácsony Gergely főpolgármester nem érezte fontosnak az utca rekonstrukcióját, és a főváros egy tollvonással kihúzta az elemet a projektből. Bezzeg akkor Pikó András – a közösségi portálokon köztudottan nagyon buzgó – balliberális józsefvárosi polgármester valamiért nem írt felháborodott Facebook-posztot sem a beígért és egyébként pénzügyileg biztosított felújítás elmaradása miatt, ahogy azt sem tette szóvá, hogy a főpolgármester egy személyben hozott döntésével nem ért egyet. 

Ezzel szemben a józsefvárosi Fidesz és a Somogyi Béla utcában lakók nem törődtek bele Karácsony döntésébe, és petícióval tiltakoztak az elkaszált projektelemért. Közel kétszáz támogató aláírás gyűlt össze a felújításra. A közösség nyomásának engedve végül november 18-án a józsefvárosi képviselő-testület döntött az utca felújításáról. 

A képviselő-testületi ülésen Pikó András polgármester azt állította, hogy ő lobbizott a fővárosnál, de mivel nem sikerült, így kénytelenek voltak átvállalni a fővárostól a 220 milliós költséggel járó fejlesztést.

Vörös Tamás, a józsefvárosi Fidesz frakcióvezetője nehezményezte, hogy a főváros ezzel a lépéssel kihúzott a józsefvárosiak zsebéből 220 millió forintot, amit más fejlesztésre lehetett volna fordítani. Szerinte ugyanakkor mindez jól példázza, hogy mennyire van „kivéreztetve” Józsefváros, ha ekkora összeget csak így, egy úri gesztussal át tud vállalni a fővárostól, tudva azt, hogy arra korábban már megvolt a fedezet.

Nyáron a józsefvárosiakkal összefogva petíciót indítottunk annak érdekében, hogy mégis sor kerüljön a felújításra. Most lehetne őszinte az örömünk, amikor a városvezetés végre döntött róla, hogy kifizeti saját büdzséből a 220 millió forintos felújítást, de mégsem lehetünk boldogok. Ezt a pénzt ugyanis korábban a főváros biztosította volna, most pedig a józsefvárosiak fizethetik. Szomorú, hogy a városvezetésnek megint fontosabb volt a főpolgármesterhez való dörgölőzés, mint kiállni az itt élők érdekei mellett

– véleményezte a döntést közösségi oldalán Sára Botond, a józsefvárosi Fidesz alelnöke.

A héten a fővárosi közgyűlés is elfogadta a józsefvárosi önkormányzat javaslatát, így 2022-ben elkezdődhet a kivitelezés. Az útfelújításnak köszönhetően egyirányú lesz a forgalom a Stáhly utca felé, biztonságosabbá teszik az iskola előtti útszakaszt, a parkolókat újraosztják, újabb fákat ültetnek, szélesebb járdák épülnek, megújul a burkolat és korszerűsítik a közvilágítást. A Blaha Lujza tér felújítása várhatóan jövő őszre készül el.

Borítókép: Blaha Lujza tér (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.