Kovács Béla túlélte az agyműtétet, most covidos

A KGBélaként ismertté vált volt jobbikos EP-képviselő Moszkvában agyműtéten esett át, ma pedig Covid-fertőzés miatt nem tud hazautazni Pilisszentkeresztre, ahol felesége várja. Kovács Béla hétfőn azonban Magyarországra érkezhet, és a Kúriára is elmegy, ha hívják. A kémügyben első fokon felmentett, majd másodfokon elítélt politikus Moszkvából hívta a Magyar Nemzet bűnügyi tudósítóját. Arról is beszélt, hogy a szivárványkoalíció jövőre képtelen nyerni.

2021. 11. 18. 5:55
null
20200923 MN Budapest Budapest Környéki Törvényszék Kovács Béla politikus KGBéla per Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogilag még mindig nem tudjuk, Kovács Béla, a Jobbik volt európai parlamenti képviselője orosz kém-e vagy sem, ennek jogerős eldöntése a Kúriára hárul. Minderről szakmai körökben beszélgettek ma már inaktív nemzetbiztonsági tisztek a minap egy budai kávézóban. Egyikük felvetette nekem, miért nem kérdezem meg magát Kovácsot erről, a válaszom rövid volt: az elsőfokú ítélet óta nem találkoztam vele, beszélni sem tudtam vele, az üzeneteimre nem reagált. Ebben maradtunk, majd szerda este Messengeren hívott Kovács Béla. Lehet, nem véletlenül.

Oroszországból szeretettel

A volt pártjában csak KGBélaként emlegetett, az unió intézményei elleni kémkedés vádja alól első fokon felmentett, majd másodfokon kémkedés kísérletéért elítélt volt radikális politikus állítása szerint Moszkvából hívott. A Messenger-kapcsolat eleinte szakadozott, Kovács egyébként feltűnően rekedtes hangja hol eltűnt, hol visszajött. Végül tisztán lehetett hallani, hogy a november 15-ei, A Kúria dönti el, hogy Kovács Béla kém vagy sem című Magyar Nemzet cikkből idézett: „Úgy tudjuk, Kovács Béla feleségével együtt jelenleg is Oroszországban él. Még februárban kórházi kezelésen is átesett odakint egy klinikán, mivel szívproblémái voltak.” (A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú tárgyalásán nem is vett részt a vádlott.) A közbevetésre, hogy talán tévedtünk volna, a válasz annyi volt: „Ez nem ennyire egyszerű”. Kovács elmondta, már tavaly decemberben voltak egészségi problémái itthon, Magyarországon. Be is feküdt egy hétre kórházba, de azt mondták, „magát operálni kell”, és hogy a Covid-járvány miatt nem fogják tudni megműteni. Úgy pontosított, hogy nem a szívével van gond.

Köszönhetően az akkori politikai akaratnak, hogy takarítsanak el már végre a térképről, meg is lett hét év múlva a következménye. 

Mint azt az operáló főorvossal kielemeztük, nekem több tucat mini agyvérzésem volt. Ebből az következett, hogy a fejem bal oldalán, a bal kamrában összegyűlt a vér, amit utána eltávolítottak… Nekem felvágták a fejemet…, agyműtétem volt…, amit nem tudtak otthon elvégezni – ismertette megromlott egészségi állapotát Kovács Béla. – Erről kellene tudniuk, mivel a tárgyaláson felolvasták a moszkvai orvos szakvéleményét, bár lehet, hogy csak a zárt ülésen, ahol a sajtó nem lehetett jelen – tette hozzá. Itt közbe kell vetni, hogy a Fővárosi Ítélőtáblán, a másodfokú tárgyaláson Szikinger István, Kovács védője orosz nyelvű orvosi igazolást mutatott be, mondván: védence számos betegséggel küszködik, és februárban egy orosz klinikára is befeküdt gyógykezelésre.

Sikeres agyműtét

Kovács Béla most azt mondta: nem titok, amit a zárójelentés tartalmaz, ő sem csinál belőle titkot, tudja, hogy a betegség egyébként magánügy, de mindattól függetlenül engedélyezi, hogy akit ez érdekel, tájékozódhasson.

– Összefoglalva, több agyvérzésből összejött, hogy felvágják a fejemet…, csökkentették a belső nyomást, illetve kiszívtak onnan két és fél deci alvadt vért. Márpedig két és fél deci alvadt vér még egy agyvérzésből is piszok sok. Mivel otthon a Covid miatt nem lehetett agyműtétet végrehajtani, körbenéztem, hol lehet, végül az Egyesült Államok és Oroszország maradt, mint szóba jöhető helyszínek. Gondolom, nem meglepő, hogy én Oroszországot választottam. Moszkvában másfél napos vizsgálat után úgy döntöttek, sürgősen műteni kell, mivel kezdett a jobb oldalam lebénulni. A műtét – hála a jó Istennek – jól sikerült. Gratulált nekem mind az intézményt vezető professzor, mind a műtétet vezető főorvos, de mondtam, nem nekem kell gratulálni, nektek kell gratulálni, hiszen ti csináltátok, én csak feküdtem ott, vártam, hogy vagy túlélem, vagy nem – részletezte Kovács a moszkvai beavatkozást. Hozzátette: annyira jól sikerült a műtét, hogy több mindenre emlékszik, mint korábban. Arról is beszélt, hogy amikor az ítélőtábla június 23-án meghozta a döntését, akkor volt felülvizsgálaton a moszkvai klinikán, azért nem vett részt a tárgyaláson. – Az új MRT-felvételből látszott, teljesen tiszta a koponyatér. Most pedig olyasmire is emlékszem, amire nem is kellene – fűzte hozzá sejtelmesen, majd visszatért a mini agyvérzések okaira. 

Megfogalmazása szerint az elmúlt hét év, az ügyészség, a bírósági tárgyalások, az ítéletek, a hatalmas médianyomás mind előidézője volt a betegségének.

Kovács szerint nem csoda, hogy ez történt vele, mindenkivel ez szokott történni, aki ebbe a helyzetbe kerül, egyetlen szerencséje, hogy ő túlélte. – A fejem olyan, mintha kicserélték volna, az előzőt kicsavarták és a helyére raktak egy másikat. Valami fantasztikusan jól működik az agyam – szögezte le sokadszorra.

A volt jobbikos politikus azt is leszögezte: politikával nem szeretne többet foglalkozni. – Nem megyek vissza a politikai életbe. Bár volt ilyen kérdés az elsőfokú tárgyalás végén valamelyik újságírótól. Akkor is azt mondtam, tartom magam ehhez – váltott hirtelen témát.

Egyedül, covidosan 

– Jelenleg is Oroszországban tartózkodom. A feleségem azonban nincs velem, és ez most egy meglepő mondat lehet tőlem, otthon van Pilisszentkereszten a két kutyával és a két macskával. Nem élünk itt együtt Oroszországban, pontosabban Moszkvában – közölte kérdés nélkül, majd arra a felvetésre, hogy mikor jön haza, csak annyit válaszolt: hamarosan.

– Holnap 10 óra 45 percre lett volna repülőjegyem, de közbejött a Covid. Attól függetlenül, hogy megkaptam már a harmadik oltást is, mégiscsak elkaptam a koronavírust. Ma a főorvosnő azt mondta: örüljön neki, mert ilyenkor ez három-öt nap alatt lefut, utána viszont biztos lehet abban, hogy még egyszer nem fogja elkapni. Mindhárom vakcina orosz volt. Az utolsó két héttel ezelőtt. Az ismétlő oltás egy évre szól. Megvan minden igazolásom, QR-kódos, az oroszok nagyon profin csinálják a védekezést, az adminisztrációt, és működik is – avatott be az orosz járványkezelés rejtelmeibe.

Kovács Béla arra a kérdésre, hogy ha a Covidon túljut, hazajön-e, azt mondta: – Pénteken visszamegyek kontrollra, és hétfőn már megyek is haza.

Amikor azt firtattuk, hogy továbbra is azt vallja, hogy nem kém, holott első fokon a bíró kimondta, hogy kiképezték, Kovács Béla kissé megemelte a hangját:

Kiképezte az anyja akármicsodáját! Soha az életben nem képezett engem senki ki, sem az egyetemen, sem pedig utána! Én ilyen kémtanfolyamokra, megmondom őszintén, soha nem jártam, ahol ki szokták őket képezni

 – hárított határozottan. A közbevetésre, hogy az ítélőtábla azt mondta ki, hogy Kovács Béla elkövette a kémkedés kísérletét, a volt politikus a háziorvosa hasonlatát idézte. – Ez olyan, mint amikor reggel felébred a beteg, van egy normális életingere, el kellene mennie a mellékhelyiségbe, csak közben meglát valamit és elfelejti, és továbbmegy, csinál valami mást. Magyarul elfelejtette azt, hogy könnyíteni akart magán – vont párhuzamot.

Valamiből élni kell

Kovács Béla arról is beszélt, hogy jelenleg miből tartja fenn magát Oroszországban. 

– Miből élek? Éppen ez a gondom. Magyarországon, ahogy azt a cikkében leírta, kiszálltam a politikai életből 2019-ben, lejárt az EP-képviselői mandátumom, utána az átmeneti ellátásom 2020. május 20-ig tartott, ám ez idő alatt képtelen voltam Magyarországon munkát találni. Ezért most munkát keresek. Van három lehetőségem, vagy elmegyek Közép-Ázsiába, mondom az országok nevét is, nincs benne semmi titok: Üzbegisztán, Kazahsztán, Mongólia. A negyedik, hogy maradok Moszkvában, a volt egyetemem visszafogad egyetemi oktatónak – vázolta fel tervét Kovács, majd hirtelen leszögezte: él, virul és jól van, és nagyon várja a Kúria ítéletét. – A Kúria dönti el, hogy Kovács Béla kém-e vagy sem – idézi ismét legutóbbi, vele kapcsolatban írt cikkünk címét, hozzátéve: ezt nagyon pontosan és jól megírta a lap.

– Véleményem szerint a Kúria igazságosan fog dönteni, a valóságnak megfelelően, és fel fognak menteni mindenféle vád alól. Az első és másodfokon két különböző ítéletet hozott a bíróság. Reménykedem a felmentésben. 

Mindentől függetlenül, ha a Kúria engem behív, hogy személyesen jelenjek meg, oda fogok menni, és szeretnék büszkén távozni onnan

 – mondta arról, hogy mire számít, majd azért politizált még egy kicsit – egyfajta hattyúdalként.

Marad a kormány

– Ez az egész politikai nyomásra történt velem, az elejétől kezdve ezt mondom. 

Nem hiszek abban, hogy áprilisban nem a Fidesz fog győzni. Valaki moslékkoalíciónak, valaki szivárványkoalíciónak mondja az úgymond összefogó ellenzéket, ám szerintem képtelenek arra, hogy nyerjenek.

Megkeresett a másik oldalról egy párt, egy szép nagy párt, ám mondtam, köszönöm szépen, de a magyar politikai életben nem akarok részt venni. Meggyőződésem, mondtam az engem megkeresőknek, hogy önök, ha volt rózsadombi paktum, ha nem, megállapodtak arról, hogy Magyarországon kétpártrendszer lesz. Addig volt egypártrendszer, a paktum óta kétpártrendszer, az pedig a jobboldal vagy a baloldal. A jobboldalt képviseli a Fidesz, a baloldalt korábban az MSZP, most már a DK (Demokratikus Koalíció). Nem hiszek abban, hogy itt harmadik befutó lehet. A műtét utáni héten, amikor még nyitva volt a koponyám, rájöttem, hogy Magyarországon harmadik erőnek helye nincs, és nem is lesz egy jó ideig. Ez maradni fog. Biztos vagyok abban is, hogy marad a jelenlegi felállás, amiről azt mondom, talán így jobb – zárta Messengeren tett moszkvai „vallomását” Kovács Béla.

Az eddigi ítéletek

A Fővárosi Ítélőtábla június 23-án marasztalta el Kovács Bélát, aki az ítéleti tényállás szerint előkészületeket tett, hogy az oroszoknak kémkedjen az unió intézményei ellen. Ismeretes, hogy a volt jobbikos politikust 2020-ban első fokon a Budapest Környéki Törvényszéken felmentették a kémkedés vádja alól bűncselekmény hiányában, bár Holdampf Gusztáv bíró kimondta, hogy beszervezték és kiképezték. A költségvetési csalás miatt a politikust hatszázezer forint pénzbüntetésre, valamint egy év hat hónap, végrehajtásában három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A fellebbviteli főügyészség szerint Kovács Bélát nemcsak beszervezte az egyik orosz titkosszolgálat, hanem kémkedett is az unió intézményei ellen, pontosabban előkészületeket tett a kémkedésre. Az ítélőtábla, egyetértve a vádhatósággal, a kémkedés kísérletéért − és a költségvetési csalásért − végül két év szabadságvesztésre ítélte, a büntetés végrehajtását öt évre felfüggesztve.

Borítókép: a volt EP-képviselő szerint a baloldali koalíció képtelen lesz győzelmet aratni (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.