Idén rendkívüli influenzaszezonra kell számítani

A tavaly elmaradt influenzaszezon, az enyhébb járványügyi intézkedések, valamint az újonnan megjelent influenza vírustörzsek miatt a korábbiakhoz képest idén sokkal súlyosabb influenzajárványra lehet számítani. Jó hír azonban, hogy az influenza ellen Magyarországon többféle védőoltás áll rendelkezésre, amely a Covid–19 oltás után két héttel minden további következmény nélkül beadható.

Forrás: Uniomedia2021. 12. 09. 7:42
null
Budapest, 2015. november 11. Egy egészségügyi dolgozó influenza elleni védõoltást ad be egy férfinak a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) háziorvosi rendelõjében, Budapesten 2015. november 11-én. MTI Fotó: Kallos Bea Fotó: Kallos Bea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar lakosságnak általában a 15-20 százaléka fertőződik meg influenzavírussal. Tavaly ez az arány gyakorlatilag nulla volt, idén viszont az előrejelzések 30-40 százalékos, rendkívül magas fertőzöttségről szólnak – hívta fel a figyelmet Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott vezetője. Mint rámutatott, a 2020–2021-es szezonban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések miatt az influenzajárvány elmaradt. A lezárások nyomán Dél-Kelet-Ázsiából – ahol az adott évi influenzajárványt elindító influenzatörzs rendszerint kialakul – nem volt repülőforgalom és általában utasforgalom sem, tehát a vírus Európába is csak minimális mennyiségben jutott el, a következetesen betartott védőintézkedéseknek köszönhetően ugyanakkor esélye sem volt elterjedni. A szakember szerint azonban az idei év más, mivel van utasforgalom és a védőintézkedések is hézagosabbak, így a vírus H3N2 törzse már Horvátországban, Hollandiában, Oroszországban, Skóciában Írországban és Svédországban is megjelent, így biztosra vehető, hogy hazánkat sem fogja elkerülni. Hozzátette,

az influenzaaktivitás egyelőre alacsony, de ahol nem vezetnek be a koronavírus miatt szigorúbb védőintézkedéseket, és ahol engedélyezik a tömegrendezvényeket, ott a berobbanás szinte elkerülhetetlen.

A járványügyi szakértő hangsúlyozta: mivel tehát az idei fertőzésveszély nagyjából a kétszerese a szokásosnak, különösen fontos az influenza elleni védőoltás felvétele, amit a párhuzamosan jelenlévő koronavírus-járvány még inkább indokolttá tesz. Ócsai Lajos arra is kitért, hogy

a koronavírushoz hasonlóan közvetlenül az influenzavírus következtében is kevesebben halnak meg, ugyanakkor mindkét fertőzés azért veszélyes, mert a meglévő alapbetegségeket teheti súlyosabbá.

Emellett az influenzának is rengeteg poszt-tünete van: a stroke valószínűsége a hatszorosára, az infarktus és más súlyos szív-érrendszeri betegségeké az öt-tízszeresére nő influenza után – magyarázta a szakember. Ócsai Lajos tájékoztatása szerint az influenzavírus ellen idehaza három, a magyar, a francia, valamint az orrspray formátumú, elsősorban egészséges immunrendszerű gyermekeknek adható oltóanyag érhető el, mindhárom a klasszikus oltásiskola terméke. A legszélesebb spektrumban azonban a francia oltóanyag adható a pácienseknek, a klinikai tanulmányok szerint akár a terhesség alatt is – jegyezte meg.

A járványügyi szakérő végül jelezte:

a koronavírus elleni védőoltásnak semmi köze az influenza elleni oltóanyaghoz, így a Covid–19 oltás után két héttel minden további következmény nélkül az influenza elleni védőoltás is beadható.

– Idén minden érv a mielőbbi oltásfelvétel mellett szól, tehát aki számol az influenza elleni oltás lehetőségével, mielőbb lépjen kapcsolatba a háziorvosával – hangsúlyozta Ócsai Lajos.

Borítókép: influenza elleni védőoltást adnak egy férfinak a MOSZ háziorvosi rendelőjében (Fotó: MTI/Kallos Bea)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.