időjárás 18°C Csanád, Emil 2022. május 28.
logo

Politico: Enged az olaj ügyében Magyarországnak Brüsszel

A baloldal tömeges kórházbezárásokra készül + videó

Forrás: Origó.hu
2022.01.24. 08:30 2022.01.24. 09:19
A baloldal tömeges kórházbezárásokra készül + videó

Kevesebb kórház is elég lenne a Gyurcsány-párt polgármestere és egészségügyi szakpolitikusa, László Imre szerint. Nemrég Komáromi Zoltán, a DK másik politikusa beszélt kórház- és osztálybezárásokról arra az esetre, ha hatalomra kerülne a baloldal. Komáromi egyébként a baloldal hivatalos egészségpolitikusa. Eközben Márki-Zay Péter, a baloldal jelöltje veszélyes egészségügyi elképzeléseit ismerteti folyamatosan a közvéleménnyel fűszoknyás felszolgáló lányokkal és indiai szemműtétekkel. És persze vizitdíjjal, kórházi napidíjjal, magánosítással, vagyis: fizetős egészségügyi ellátással – írja az Origó.

A baloldalon (hivatalosan is) Gyurcsány Ferenc pártjához, a Demokratikus Koalícióhoz (DK) tartozik az egészségügy területe. Ez többek között abból is látszik, hogy a baloldal egészségügyi programjának felelőse Komáromi Zoltán DK-s politikus. 

Azonban nem ő az egyetlen, aki ezen a területen véleményformáló Gyurcsány pártján belül: feltűnik László Imre, a korábbi kórházigazgató, Újbuda DK-s polgármestere. (Természetesen ez egy formai kérdés, hogy az egészségügy a DK-é – közismert, a baloldal vezetője Gyurcsány Ferenc, így nincs olyan terület, ahol ne az ő akarata érvényesülne. De itt formailag, hivatalosan is.)

Úgy tűnik, hogy a kórházbezárások kérdésében nem vita, hanem teljes egyetértés van a baloldalon. Érdemes felidézni ezzel kapcsolatban László Imre tavaly ismertetett véleményét.

 Magyarországon jelen tudomásom szerint 164 fekvőbeteg-gyógyintézet van. Ez nagyon sok. Ez indokolatlanul sok – mondta a DK-s politikus az ATV reggeli műsorában.

László Imre a megoldást is felvázolta: 

90-100 kórház nagyon biztonsággal, magas szakmai színvonalon az országot el tudja látni – mondta László Imre.

A kórházbezárásokról a közelmúltban is beszéltek a baloldalon. A már említett Komáromi Zoltán például azt a tervet vázolta fel, hogy10-15 egészségügyi centrumot hoznának létre országszerte, és megszüntetnék azokat a szülészeteket, ahol évente kevesebb mint ötszáz csecsemő jön világra.

Márki-Zay Péter, a baloldal jelöltje nemrég kijelentette, hogy a szüléshez nem kell orvos.

Márki-Zay Péter egyébként képtelen állításokkal próbálja népszerűsíteni a baloldal egészségügyi programját.

Ha kell, akkor fűszoknyás lányok mojitót szolgálnak föl, hogyha ezt valakinek fedezi a biztosítása vagy a pénztárcája – próbálta felvázolni a fizetős egészségügy előnyeit Márki-Zay Péter. 

De olyan ötlet is elhangzott, miszerint ha valaki külföldön jobb ellátást kaphat, akkor az egészségbiztosításnak ezt fizetnie kéne, példaként pedig az indiai szemműtéteket említette. A baloldali jelölt többek között arról is beszélt, hogy a korábban a Fidesz által kikényszerített népszavazással eltörölt vizitdíjat és a kórházi napidíjat is visszahozná.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: László Imre, a Demokratikus Koalíció képviselője interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. szeptember 17-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)