Letartóztatásban marad a vallási téveszmés magyar iszlamista

Februárban, zárt ajtók mögött kezdődik a bizonyítási eljárás az Iszlám Államra felesküdött, majd terrorcselekményekre készülő V. Kende büntetőperében. Az egyetemista marad letartóztatásban. Tagad, védője szerint vallási téveszmés.

2022. 01. 27. 14:36
null
Varga Kende Ákos tárgyalás iszlám terrorcselekmény előkészülete 2021.12.14. Fotó: Horváth Péter Gyula
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Államtitok, hogy miként jutott a Terrorelhárítási Központ (TEK) V. Kende nyomára, így 

februárban zárt ajtók mögött kezdődik meg a terrortámadásokat fontolgató magyar iszlamista ügyében a bizonyítási eljárás. 

A Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly novemberben emelt vádat a ma 23 éves egyetemista ellen terrorcselekmény, terrorista csoportban történő elkövetése érdekében megvalósított előkészület bűntette miatt. 

A Fővárosi Törvényszék 2021. december 14-én tartott előkészítő ülésén V. Kende tagadta a vádban szereplő bűncselekmények elkövetését és nem mondott le a tárgyalásról, így februárra ki is tűzték a bizonyítási eljárás kezdetét.

Az előkészítő ülésen a letartóztatásban lévő vádlott védője indítványozta a legszigorúbb kényszerintézkedés megszüntetését és a vádlottal szemben bűnügyi felügyelet elrendelését, amelyet az eljáró törvényszék végzésével elutasított. A vádlott és védője e döntés ellen fellebbezést jelentett be, melyet megvizsgálva a Fővárosi Ítélőtábla – egyetértve a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségnek a letartóztatás indokolt fenntartását kifejtő álláspontjával – a napokban hozott másodfokú végzésével a bejelentett fellebbezéseket, mint alaptalanokat elutasította, így a vádlott az elsőfokú eljárásban továbbra is letartóztatásban marad.

A vádirat szerint az egyetemista 2020 júniusában egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, 2021. év tavaszára pedig már az iszlám radikális, dzsihadista irányzatának követője és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett. Később esküvel hűséget is fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek úgy, hogy saját maga elkészítette a terrorszervezet zászlaját, amit az otthona szobájának falára tűzött, majd elmondta a kifejezetten ebből a célból beszerzett angol nyelvű esküszöveget.

A terrorszervezet támogatásának jegyében a vádlott egy merénylet végrehajtását tervezte, és ehhez a lehetséges célpontokat, valamint az elkövetés módját kereste. Ennek során tudatosan keresett iszlamista terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat, illetve le is töltött ilyeneket az internetről. Emellett 2021. március és május között több személlyel folytatott kommunikációt különböző online felületeken terrorcselekmények elkövetéséről.  

Az online kommunikáció keretében, V. Kende 2021. május elején az egyik felhasználótól szöges csőbomba házi elkészítésével kapcsolatos írásos anyagokat és tanácsokat kapott, amely alapján megkezdte a csőbomba legyártásához szükséges anyagok beszerzését. Ennek során egy webáruházból megrendelt egy távirányítót.

2021. május végén pedig szintén az online térben, egy másik beszélgetőpartnerével abban állapodott meg, hogy közösen, egy időben követnek el nagy hírértékkel bíró, egész Európa lakosságának rettegését kiváltó merényletet úgy, hogy a vádlott autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajt, eközben társa pedig Budapesten követ el – a vádlott által elkészített csőbombával – bombamerényletet.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség 2021. június 1-jén a Terrorelhárítási Központ közreműködésével megszakította a vádlott cselekményét.

Az előkészítő ülésen kiderült, az igazságügyi szakértő megállapítása szerint a vádlott autista, és skizoid tünetei vannak. Védője, Jován László szerint az úgynevezett vallási téves eszme elnevezésű betegségben szenved.

Az ügyvéd azt nyilatkozta korábban: 

„Ez a fiú először katolikus volt, aztán zsidó szeretett volna lenne, majd iszlám vallású. Ebből is látszik, hogy beteg, egyébként ezt a fajta kórt nagyon régóta ismeri az orvostudomány. Ami a lényeg Kendével kapcsolatban: ő egy kis szürke egér a való életben, a virtuális térben azonban próbált nagyfiú lenni. De soha, esze ágában sem volt ténylegesen megvalósítani, ami a fantáziájában lezajlott.”

Sem a védő, sem V. Kende nem vitatja, hogy a bizonyítékként felhozott internetes csevegésekben valóban részt vett, mint ahogy azt a vádiratban is leszögezik, ám a csevegésen túl nem jutott, sőt esze ágában sem volt elkövetni a terhére róttakat.

Borítókép: V. Kende a Fővárosi Törvényszéken (Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.