Öt nagy fogyatékosügyi szervezet bocsánatkérést vár Márki-Zaytól

Elfogadhatatlannak tartják, és tiltakoznak a baloldal miniszterelnök-jelöltje által tegnap tett kijelentés ellen.

Forrás: MTI2022. 01. 24. 17:55
null
20211008 Budapest Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter sajtótájékoztatója Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek tiltakoznak Márki-Zay Péter 2022. január 23-i elfogadhatatlan kijelentésével kapcsolatban – olvasható a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) által ma délután kiadott közleményben. Eszerint öt nagy szervezet: az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete is elítéli Márki-Zay Péter tegnap esti kijelentését. Mint írták: 

az autistákat, mozgáskorlátozottakat, siketeket, nagyothallókat, siketvakokat, pszichoszociális értelmi fogyatékossággal élő személyeket tömörítő szervezeteink hosszú ideje küzdenek azért, hogy a közbeszédből végleg eltűnjenek a pejoratív, mindannyiunk számára sértő kifejezések.

– A „fogyatékos” szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személyre – legyen az ép vagy fogyatékossággal élő – negatív jelzésként használja valaki, 

kifejezetten sértő 

– írták a szervezetek közös kommünikéjükben. 

Az érdekvédelmi társulások fontosnak tartják, hogy a közszereplők példát mutassanak a társadalomnak, és tevékenységük során fel se merüljön, hogy bárkit pejoratív módon illessenek ilyen jelzővel. Világosság teszik azt is, hogy zéró toleranciát várnak el, az ilyen tett nem relativizálható, nem pusztán nyelvbotlás, elhamarkodott kijelentés. 

– A sértő jelzők használatának nincs helye a közbeszédben. Felszólítunk minden közszereplőt, politikust és véleményformálót, hogy mindenkor tartózkodjanak az ilyen kijelentésektől, pártállástól függetlenül – szögezték le. 

A fogyatékossággal élő emberek szervezeteiként felszólítjuk Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett közösségtől, a fogyatékossággal élő emberektől. 

– áll a közleményben.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) mellett siket politikusok is elítélték Márki-Zay tegnapi kinyilatkoztatását, amelyben fogyatékos fideszesekről beszélt.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.