„Szégyen!” – siket képviselők reagáltak Márki-Zay minősítésére

A fogyatékossággal élőket képviselő szervezetek sok éves munkája nyomán ma már a fogyatékos szó önmagában nem is használatos – emelte ki a lapunknak nyilatkozó két képviselő, akiket Márki-Zay Péter tegnap esti kijelentéséről kérdeztünk. Kósa Ádám szerint önmagában a fogyatékos megmaradt szitokszónak, amit a közbeszédben eddig szerencsére senki nem használt. Tapolczai Gergely lapunk kérdésére rámutatott: a pozitív folyamatnak hatalmas kárt okozhat, ha egy miniszterelnök-jelölt így minősíti politikai ellenfeleit.

2022. 01. 24. 16:40
20211008 Budapest Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter sajtótájékoztatója Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost Fotó: Máté Krisztián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez Márki-Zay Péter szégyene és azon támogatói szégyene is, akik ezt szó nélkül hagyják. Ez egy vállalhatatlan kijelentés, aminek nincs helye a közbeszédben – reagált lapunknak Kósa Ádám (Fidesz) EP-képviselő a baloldal miniszterelnök-jelöltjének tegnap esti kijelentésére. A politikus elmondta: a fogyatékossággal élőket képviselő érdekvédelmi szervezeteknek nagyon sok éves munkájuk van abban, hogy 

ma már a fogyatékos jelző önmagában nem is használatos. 

– A különböző érintett csoportok saját identitásuknak megfelelő szavakat használnak magukra, önazonosságuk kifejezésére. 

Én például siket vagyok, 

mások autisták, esetleg pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek – részletezte Kósa Ádám. Tapasztaltai szerint a fogyatékosságügy ma már egyfajta gyűjtőfogalom, amely nagyon sok különböző, bár valamennyire hasonló élethelyzetben lévő ember sorsával foglalkozik. – Önmagában a fogyatékos mint kifejezés megmaradt szitokszónak, az ilyen pejoratív kifejezést pedig az ember a közbeszédben biztosan nem használja – magánszemélyként sem –, mert ilyen mélyre nem szabad süllyedni – hívta fel a figyelmet az európai parlamenti képviselő. 

Kósa Ádám az EP-ben. Fotó: Koszticsák Szilárd

Márki-Zay Péterről általánosságban azt mondta: Ő a szeretet nyelvén beszél, ezt hangoztatja. 

Az ominózus kijelentése után is azt mondta, hogy a „fogyatékosakat szeretjük”. Nos, nála ez a szeretet a jelek szerint. Az elmúlt hónapokban annyi mindenkit szeretett már, hogy csak sértésekkel tudja számon tartani őket. Most rajtunk volt a sor, fogyatékossággal élő embereken

– vélekedett Kósa Ádám. 

Szerinte a baloldali miniszterelnök-jelölt kijelentései olyanok, mint egy atyai pofon, csakhogy míg Márki-Zay az ellenfeleit célozza, mindenkinek kijut ebből. – Senki nem kíváncsi az ilyen kioktató, brutálisan nyers kifejezésekre, tiszteletre lenne leginkább szükség – tette hozzá. 

Szövegkörnyezettől függetlenül a kijelentés nem helyénvaló, sértő, megalázó és kirekesztő

– ezt már Tapolczai Gergely mondta a Magyar Nemzetnek. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) korábbi ügyvezető igazgatója, 2010 óta a parlamentben politizál a kormánypártok színeiben. – Mint érintett siket országgyűlési képviselő a magam nevében és sorstársaim nevében is kikérem magamnak a fogyatékos szónak és annak bármilyen szinonimájának negatív jelzőként való használatát – szögezte le Tapolczai Gergely. 

Ő is megemlítette, hogy a fogyatékossággal élő személyeket képviselő országos érdekvédelmi szervezetek 

évtizedek óta azért küzdenek, hogy a sorstársakkal kapcsolatos definíciók, fogalmak egyértelműek legyenek, a pejoratív kifejezések helyett helyesen, a fogyatékossággal élők megkérdőjelezhetetlen emberi méltóságát elismerve használjuk azokat.

– A jelenlegi kormány, a Miniszterelnökség és jómagam is országgyűlési képviselőként, az Emmi és annak szociális ügyekért felelős államtitkársága 

rengeteg munkát, időt és energiát tett abba, hogy fogalomtárak, kiadványok, tájékoztató és érzékenyítő előadások készüljenek az elmúlt években, 

együttműködésben az országos érdekvédelmi szervezetekkel, azok tisztségviselőivel, munkatársaival – sorolta a területen tett kormányzati lépéseket az országgyűlési képviselő. 

Szerinte ennek a széleskörű munkának egyértelműen érezhető a pozitív hatása. Tapolczai Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy ma már példaképek is lehetnek a fogyatékossággal élő személyek, sportolók, művészek, akikről elsőre nem feltétlenül a fogyatékosságuk jutna eszünkbe. 

A fogyatékosságügy területén elvégzett munkánk egyértelmű eredményeként értékelem azt, hogy a fogyatékos szó használata szitokszóként kikopott a politikai és közéleti nyelvből 

– jelentette ki a politikus. Hozzátette: 

Ennek a hosszú és pozitív folyamatnak hatalmas kárt okozhat az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének – szövegkörnyezettől függetlenül – negatív értelemben minősítő szóhasználata. 

– Márky-Zay Péter nyilatkozata egyetlen szóval rombolja le a hosszú évek munkáját és az általunk elért jelentős eredményeket. Egy miniszterelnök-jelölt esetében a fogyatékosság mint fogalom nem megfelelő használata nem megengedhető, nyilatkozatának súlyos következményeivel Márky-Zay Péter kénytelen lesz szembenézni – vélekedett Tapolczai Gergely.

Szerinte amennyiben el is ragadták az érzelmei, az indulatai, egy miniszterelnök-jelölt ezt nem engedheti meg magának, különösen nem a fogyatékos vagy fogyatékosság kifejezésekkel és szinonimáival kapcsolatban. – A magyar társadalom egyetlen rétegét sem minősítheti és annak szakmai képviselőit sem. Sajnos ez nem az első eset, hogy különböző jelzőkkel megsérti valamely társadalmi réteget. 

Nagyon szomorú, hogy az ellenzéknek ilyen miniszterelnök-jelöltje van

– zárta gondolatait a képviselő.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Máté Krisztián/Ripost)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.