Vádkiegészítés a Gyárfás-perben

A Fenyő János médiavállalkozó megöletése ügyében folyó Gyárfás–Portik-per keddi tárgyalásán az ügyészség vádkiegészítéssel élt: egy újabb konfliktussal bővült az indítékok köre. Egy frekvencia megszerzéséért versengett Fenyő és Gyárfás, ám mindketten elestek a lehetőségtől.

Magyar Nemzet
2022. 01. 25. 20:09
null
Budapest, 20200213 Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolják. fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Gyárfás Tamás médiavállalkozó Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Portik–Gyárfás-per keddi tárgyalási napjának kezdetén az ügyészség vádmódosítást kért, amire a vádhatóságnak az eljárás során lehetősége van. A Portik Tamás maffiózó és Gyárfás Tamás sportmenedzser, médiaproducer elleni vádirat egyetlen, hosszabb bekezdéssel bővült. Az ügyészség a néhai Fenyő János ügyvédje, Óvári Győző múlt heti vallomása alapján egészítette ki a vádiratot egy olyan történettel, amely szintén indítékként szolgálhatott Gyárfás Tamás számára, hogy megölesse üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost.

„Az 1995 és 1996-os években mind Gyárfás Tamás vádlott, mint Fenyő János sértett előtt ismert volt, hogy frekvenciapályázatot írnak ki. Mindketten fontolgatták, hogy indulnak ezen. Mindkettejük cégének bankkölcsönre, befektetőre volt szüksége a pályázaton való elinduláshoz” – olvasható a vádirat kiegészítésében. Az ügyészség szerint míg Fenyő János nem talált olyan befektetőt, aki beszállt volna mellé a frekvenciapályázat elnyeréséhez, Gyárfás Tamás külföldről várt segítséget. Szakmai partnerként a West Deutsche Allgemeine Zeitungot, míg pénzügyi partnerként a Bank Austriát vonta volna be az üzletbe. 1996 januárjában elkészült egy írásos ajánlás, amelyben felvázolták a Nap TV gazdasági helyzetét. Ezt a dokumentumot valaki ellopta a tévéből, és eljuttatta Fenyő Jánosnak. Fenyő ezt követően értesítette a bankot és a West Deutsche Allgemeine Zeitungot, hogy Gyárfás ellen adócsalás miatt folyik éppen eljárás Kaposváron. Emiatt azonban Gyárfás elesett az üzlettől, annak ellenére, hogy később tisztázta nevét az adócsalási vádak alól. 

A vádirat szerint Gyárfás értesült arról, hogy Fenyő János miatt maradt ki a bizniszből.

A vádirat új részét a bíróság a következő, csütörtöki ülésnapon tárgyalja, amikor is a védelemnek lehetősége lesz részletesen kifejteni álláspontját a történet kapcsán. A keddi tárgyalás szünetében Zamecsnik Pétert, Gyárfás Tamás védőjét kérdeztük az új fejleményről.

– A vád kiterjesztése ezzel a tényállási ponttal ugyanolyan pontatlan, mint az eddigi, a vádban foglalt tényállítások, figyelemmel arra, hogy a vádban megfogalmazott irányú terve és elképzelése Gyárfás Tamásnak nem volt – reagált a védő kérdésünkre. 

Zamecsnik szavaiból az következik, hogy a védelem nem aggódik túlzottan a vádirat kiterjesztése miatt. Gyárfás Tamás a per során számos alkalommal hangsúlyozta, hogy 1996 után, amikor Fenyő Jánossal elmérgesedett vitáját egy választott bíróság a javára döntötte el, minden konfliktus megszűnt kettejük között, legalábbis Gyárfás ezt érzékelte. A Fenyő János tulajdonában lévő Népszava is visszafogottan írt Gyárfásról és a sportmenedzser ügyeiről ettől az időponttól, miközben előtte lejárató cikkek jelentek meg a Nap TV egykori elnökéről.

A szünetet követően – tavaly szeptember után – ismét Székely Ferenc, az MTV volt ügyvezető alelnöke tanúskodott. Ő 1989-től mindaddig, amíg 1994 augusztusáig át nem ment az MTV-be, a Nap-kelte alapító főszerkesztőjeként dolgozott. A döntésének eredményeként jöhetett létre 1994. november elsején a Stáb TV, amely az MTV által folyósított pénzből a Nap-kelte alkotóit, szerkesztőit, műsorvezetőit, riportereit fizette. A választott bíróság 1996. október 11-i döntését követően Peták István elnök 1997. január elsejei hatállyal felmondta az MTV szerződését a Stáb TV Rt.-vel és Born Ádám főszerkesztővel. Ezzel lezárult a Gyárfás–Fenyő-háború a Nap TV-ért. 

Kérdésre válaszolva Székely úgy fogalmazott: a bíróság döntése után „16:0 volt a meccs” Gyárfás javára. Miért akarta volna megöletni Fenyő Jánost? – vetette fel a tanú.

Gyárfás Tamás megkérdezte Székelytől, tapasztalt-e olyat, hogy ő Fenyő János gazdasági megsemmisítésére törekedett volna. Székely határozott nemmel felelt. A vádlott egyébként Óvári Győzőtől is ugyanezt kérdezte korábban, és Fenyő János egykori bizalmasa, ügyvédje szintén nemmel felelt a kérdésre.

Ismert, Gyárfást azzal vádolják, hogy felbujtotta Portik Tamást, ölesse meg üzleti ellenségét. Portik ezt a gyilkosságot a vád szerint Jozef Roháccsal el is végeztette, a szlovák bűnöző 1998. február 11-én lelőtte a médiacézárt. Rohács ezért, valamint az Aranykéz utcai, négy halálos áldozatot követelő robbantás miatt életfogytiglani fegyházbüntetést kapott jogerősen. Portik az Aranykéz utcában életét vesztő Boros Tamás megöletéséért 13 év fegyházat kapott szintén jogerősen. Amikor új bizonyítékok merültek fel a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban, Portik esetében csak perújításra volt lehetőség a büntetőeljárásról szóló törvény értelmében. A perújítást azonban egyesítették a Gyárfás Tamás ellen folyó eljárással.

Borítókép: Gyárfás Tamás vádlott érkezik a Fővárosi Törvényszékre (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.