Zsíros megbízást kapott Lamperth Mónika a bajai városvezetéstől

Bár a baloldal vég nélkül az önkormányzatok vélt kivéreztetése miatt kongatja a vészharangot, megbízható politikusaiknak mindig jut jól fizető pozíció. A helyszín ezúttal Baja, ahol a baloldali városvezetés tavaly december közepétől tanácsadóként alkalmazza a 2010 előtti Gyurcsány-korszak meghatározó politikusát, Lamperth Mónikát, Gyurcsány Ferenc volt belügy- és önkormányzati miniszterét. Az expolitikus szép összegért ad tanácsokat.

2022. 01. 22. 13:22
Milliárdos kórházfelújítás indul.
Automatikusan generált description Fotó: Új Dunántúli Napló/Löffler Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lamperth Mónika 2021. december 15. és 2022. június 15. között jogi tanácsadó tevékenységet végez Nyirati Klára bajai balliberális polgármester mellett– derül ki a birtokunkba jutott megbízási szerződéből. A 2010 előtti Gyurcsány-korszakban belügyminiszteri és önkormányzati miniszteri tisztséget is betöltő politikus havi bruttó 400 ezer forintot kap a tanácsaiért.

Lamperth december 22-én meg is kapta az első feladatát: neki kell kivizsgálnia a Polgármesteri Tanácsadó Testülettel (PTT) kapcsolatos visszásságokat. Mint ismert, rögtön a 2019-es önkormányzati választások utáni első képviselő-testületi ülésen állították fel az öttagú testületet az új városvezető, a momentumos Nyirati Klára mellé. Mindez jelentős felháborodást okozott Baján, hiszen nem volt egyértelmű, mi lesz a PTT szerepe.

A helyiek közül többen is csak kilencvenmilliós tanácsadó testületnek hívták a grémiumot, amely egy idő után olyannyira kellemetlenné vált a városvezetésnek, hogy – a koronavírus leple alatt – 2020 őszén megszüntették, de az öt tagból négyet tovább foglalkoztatott az önkormányzat.

Az Origó beszámolója szerint Búcsú Lajos, a polgármester főtanácsadója havi bruttó 480 ezer, míg Járai Zoltán közlekedéstechnikai szakértő 250 ezer forintos megbízási díjjal dolgozott tovább. A másik két testületi tag, Gömzsik Zita és Pittenauer Zoltán önkormányzati cégek átvilágításával megbízott szakértők pedig – a Baja Vagyon Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása alapján – havi bruttó 384 ezer, illetve 350 ezer forintos megbízási díjért folytathatták az önkormányzatnál.

A PTT története azonban itt még nem ért véget: a Nyirati Klára vezette önkormányzat 2021. augusztus 26-án egy vizsgálóbizottság felállításáról döntött, amely a testület két évvel ezelőtti megalakulásának jogszerűségét, valamint működésének szakszerűségét és jogszerűségét hivatott vizsgálni. A vizsgálat ugyanakkor elakadt, két tagot nem hallgattak meg, és a vizsgálóbizottság tagjai is eltérően döntöttek a folytatásról.

A jogszerűség vizsgálatával 2021. december 22-én Lamperth Mónikát bízta meg Nyirati Klára, aki a polgármester tanácsadójaként egy héttel korábban állt munkába.

A korábban a bajaiak felháborodása mellett létrehozott és működtetett PTT tehát még a 2020. őszi megszűnése után is viszi Baja pénzét. Lamperth Mónika további feladatairól egyelőre nincs hírünk.

Borítókép: Lamperth Mónika (Forrás: Új Dunántúli Napló/Löffler Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.