Csak üres ígéret a fővárosi költségvetés?

Immár másodjára próbálkozik Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi költségvetéssel, ám a tavalyi tapasztalatok azt mutatták: csak egy szűk balliberális kör aktív a szavazáson, és ezáltal az ő akaratuk érvényesül Budapesten. A tavalyi közösségi költségvetés nyertese a hajléktalanok és a közillemhelyek ügye tarolt, ám látszatja ennek még nincsen. Ugyanakkor a főváros idén is fenntartja az egymilliárdos keretet. A Budapesti Fidesz szerint megint csak a hangzatos ötletek, elképzelések, de a valódi munka hiányzik. Pedig az önkormányzati cégvezetők milliós prémiumot kaptak tavaly.

2022. 02. 18. 16:50
null
2022.02.21 Budapest Összegyűlt az ellenzék által kezdeményezett népszavazás megtartásához szükséges aláírás. Az egységes ellenzék Karácsony Gergely vezetésével leadta az íveket. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hónapokkal ezelőtt zárult a főváros első közösségi költségvetése, az eredményhirdetéskor azt ígérték a győztes tervek megvalósítását még tavaly elkezdik, de mégsem lett belőlük semmi. Most is csak ott tartunk, hogy a főváros előterjesztést nyújtott be az olyan egyszerű projektek kapcsán, mint például a kerékpártámaszok létesítése. 

A legtöbb beígért fejlesztés terén azonban nincs előrelépés: nem tudni, hogy hol tart például a „példamutató” közvécék létesítése – közölte közösségi oldalán a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója. A kormánypárt szerint érthetetlen, hogy a főváros ennek ellenére meghirdette az újabb programot.

– Nem kellene előbb valami eredményt felmutatni? Ez ugyanis a képmutatás újabb jele! Megint csak a hangzatos ötletek, elképzelések, de a valódi munka hiányzik. Pedig az önkormányzati cégvezetők milliós prémiumot kaptak tavaly. Kérdeznénk Főpolgármester urat, hogy ha nem veszi komolyan a saját ötletét, és egyben a budapestiek javaslatait, akkor miért készített el és hirdet meg egy ilyen kezdeményezést? - tette fel a kérdést a budapesti Fidesz.

Mint ismert: a tavaly indított közösségi költségvetés érdektelenségbe torkollott, ennek ellenére a Főváros újra megpróbálkozik a lakosságot szavazásra bírni. A tavalyi győztes projektek közül első helyen végzett a hajléktalanok lakáshoz juttatása, erről 3902 szavazattal erről döntöttek a voksolók. Azaz a kétmillió főt számláló Budapesten, néhány ezer szavazattal győzni tudott a hajléktalan lobbi.

 A kevés szavazat ellenére a főváros győztest hirdetett, abszolút tarolt az „Üres lakások felújítása és bérbeadása hajléktalansággal küzdőknek” című pályázat, melyet az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) adott be. A Józsefváros újság szerint az ULE ötven millió forintot kért arra, hogy üres lakásokat újítsanak fel és adjanak bérbe hajléktalan embereknek. Egyelőre nem tudni, hogy a pénz felhasználásra került-e, vagy hogy sikerült-e akár egyetlen hajléktalant is ezen a csatornán keresztül lakáshoz juttatniuk. 

A Magyar Nemzet a fővároshoz fordult, hogy megtudjuk: történt-e előrelépés a győztes projektek kapcsán, hol alakítanak ki illemhelyeket vagy éppen a „megfizethető lakhatás fiataloknak” nyertes ötlet milyen formában valósul meg. A főváros eddig nem adott választ a kérdéseinkre.

Megjegyzendő: a közösségi költségvetés tisztaságát az is megkérdőjelezheti, hogy az abszolút győztes ötletet beadó civil szervezet az ULE több baloldali kerülettel és a fővárossal együtt dolgozik a fővárosi lakásügynökség megvalósításán azaz partnere a fővárosi baloldalnak. 

A főváros korábban kiadott közleményéből kiderül: idén új kategóriákban lehet szavazni az egymilliárd forintos keretösszegű részvételi költségvetésen: a Zöld Budapest kategóriába több mint 350 ötletet adtak be, az Esélyteremtő Budapest kategóriába közel 100 ötlet érkezett, a Nyitott Budapest kategóriába pedig közel 150 javaslatot küldtek be a budapestiek. Ebből a hatszáz ötletből választja ki majd a fővárosi önkormányzat által erre a célra felállított magánszemélyekből és civil szervezetek delegáltjaiból álló tanács azokat a javaslatokat, amelyeket szavazásra bocsát majd a tavasz folyamán. 

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.