Óriási elismerést kapott a Magyar Honvédség a NATO-tól

Hivatalosan is elismerték, hogy a Magyar Honvédség zászlóalj-harccsoportja elérte a kezdeti műveleti készenlétet, amely alkalmassá teszi az alegységet a szövetség által meghatározott feladatok ellátására – olvasható a Magyar Honvédség oldalán.

Forrás: Honvedelem.hu2022. 02. 27. 18:10
VAY Ádám
Hajdúhadház, 2022. február 25. T72-es típusú harckocsik gyakorlatoznak az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzõ Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 25-én. A Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan érkeznek a keleti országrészbe. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döntést Tod D. Wolters vezérezredes, a Szövetséges Fegyveres Erők Európai Főparancsnoka (SACEUR) jelentette be, miután elfogadta Roger L. Cloutier altábornagy, a NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság (LANDCOM) parancsnokának felterjesztését.

Cloutier altábornagy még február 21–22. között tett látogatást Magyarországon, amely során egyeztetett Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával, majd megtekintette a Székesfehérváron települő NATO Erőket Integráló Elemet (NFIU HUN), illetve a Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot (HQ-MNDC). Magyarországi tartózkodása során felkereste a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárt is.

E látogatására utalva elmondta, hogy az elmúlt napok során lehetősége nyílt megfigyelni a Magyar Honvédség tagjait.

Rendkívül lenyűgözött a felkészültségük, a fegyelmük és a készenlétük

– fogalmazott.

Teljesen biztos vagyok benne, hogy képességeik megfelelnek majd a kihívásoknak és NATO-s bajtársaikkal vállvetve állnak helyt. Az elmúlt hetekben számos országot felkerestem a szövetség keleti határának mentén, és büszke vagyok arra a szolidaritásra és elkötelezettségre, amelyet szövetségeseink a napjainkat meghatározó orosz agresszió idején felmutatnak. Szárazföldi erőink még sosem voltak ilyen erősek, alkalmazhatóak és hatásosak a kívülről érkező fenyegetések kezelésében – jelentette ki Coultier altábornagy.

A NATO keleti felének instabilitására válaszul a szövetség Európa egészében megemelte a készenlétet és éberséget. A védelmi intézkedések egyúttal magukba foglalják a légtérrendészet, valamint a haditengerészeti járőrtevékenység fokozását, csakúgy mint a nemzeti erők átcsoportosítását Kelet- és Délkelet-Európában – írja a Honvédelem.hu.

Magyarország is megerősítette határvédelmét, egyúttal jelezte: a zászlóalj-harccsoport készen áll támogatni a NATO további törekvéseit. Mindemellett Magyarország – JAS–39 Gripen vadászbombázóival – hozzájárul a NATO légtérrendészeti missziójához is.

Eredeti szöveg: SHAPE Public Affairs Office. A Magyar Honvédség oldalán megjelent magyar nyelvű írás ITT érhető el.

Borítókép: T72-es típusú harckocsik gyakorlatoznak az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 25-én. A Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan érkeznek a keleti országrészbe. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.