időjárás 36°C Pál, Péter 2022. június 29.
logo
A titokban felvett beszélgetések elemzése szerint Portik manipulálni próbálhatta Gyárfást

Az igazságügyi pszichológus szakértőt hallgatják meg a Gyárfás–Portik-perben

Szemán László János
2022.05.24. 07:15
Az igazságügyi pszichológus szakértőt hallgatják meg a Gyárfás–Portik-perben

A nyári ítélkezési szünet előtt várhatóan heti két tárgyalási napon folytatódik a Fenyő János meggyilkoltatása miatt kezdődött büntetőper a Fővárosi Törvényszéken. Kedden az igazságügyi pszichológus szakértő tér vissza, aki Gyárfás Tamást és Portik Tamást is jellemezte az egymás közötti beszélgetések alapján. Portik manipulálni próbálhatta Gyárfást.

Felpörög a bizonyítási eljárás a Fenyő János meggyilkoltatása vádjával a Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen zajló büntetőperben. Heti két tárgyalási napra lehet számítani a nyári ítélkezési szünet előtt.

Kedden Kitanics Márk igazságügyi pszichológus szakértő tér vissza a Fővárosi Törvényszékre. A szakértő tavaly szeptemberben már szóbeli tanúvallomást tett, ám akkor az írásos szakvéleményt még nem csatolta be a peranyaghoz. Azóta ez megtörtént, és Póta Péter úgy döntött, hogy Kitanics Márkot másodszor is meghallgatja, ezúttal még részletesebben, mint hónapokkal ezelőtt. A vád képviselője nem tartotta szükségesnek az igazságügyi pszichológus szakértő ismételt meghallgatását, ám Gyárfás Tamás és védője, Zamecsnik Péter igen. Lapunk úgy tudja, hogy a védelem egy sor kérdéssel várja a szakértőt.

Ismert, a 2000-es évek elején Portik Tamás kérésére Gyárfás Tamás több alkalommal is találkozott az olajozásból ismert Energol Rt. egykori marketingigazgatójával. Az ezeken a találkozókon zajló beszélgetéseiket Portik titokban rögzítette, és ezeket a hangfelvételeket találták meg néhány éve a Farkasréti temetőben. A vádhatóság szerint ezek a beszélgetések ügydöntők lehetnek. 

Az ügyészség szerint ugyanis a felvételek egyértelműen bizonyítják, hogy a médiavállalkozó Portikot bízta meg azzal, hogy ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost; Portik a vád szerint a szlovák bérgyilkossal, Jozef Roháccsal végeztette ki az egykori Vico-birodalom tulajdonosát.

Kitanics Márk ezeket a hangfelvételeket vizsgálta pszichológusként. Szerinte a hangfelvételekből egyértelműen kiderül, hogy Portik és Gyárfás gyanakvók voltak egymással, szerinte gyakran ezért zavarosak a beszélgetések. A szakértő mindkét vádlottat szenzitív paranoid személyiségként írta le, ami Portiknál dominánsabb jelenség. 

Kitanics szerint az is egyértelmű, hogy Portik manipulatív magatartással teszi fel a kérdéseket Gyárfásnak.

Ugyanakkor érezhetően mind a ketten kerülgetnek valamilyen témát, amelyet egyikük sem mond ki direktben. Kitanics szerint Gyárfás érezhetően felismeri Portik szándékait, és az is lehetséges, hogy a médiavállalkozó manipulálta Portikot. 

Póta Péter bíró szeptemberben többször visszatért arra, hogy Gyárfás miért nem tiltakozik egyértelműen, amikor Portik utalásokat tesz a merényletre. A szakértő erre nem tudott egyértelmű választ adni, ugyanakkor felvetette, hogy Gyárfás kíváncsi lehetett, Portik mit akarhat tőle. Kitanics szerint a háttérben az állhat, hogy köztudott volt, Portik mindent felvesz, amiről Gyárfás azt mondta, hogy neki fogalma sem volt erről.

Csütörtökön ismét Óvári Győzőt, a Vico volt ügyvédjét, H. Bíró Lászlót, a Népszava vádbeli belpolitikai rovatvezetőjét – aki később a lap főszerkesztője is volt – hallgatja meg két televíziós társaságában a TV2 megvételével kapcsolatban. 

Ismert, Óvári korábbi tanúvallomásában beszélt egy általa a TV2 alapítása mögött álló német cégnek írt, Gyárfást befeketítő levélről. 

A vallomás nyomán a vád képviselője azonnal beemelte a vádpontok közé ezt is, mondván: újabb ok Gyárfásnak, hogy megölesse üzleti ellenfelét. Csakhogy aztán kiderült, Gyárfás Tamásnak megvan az Óvári által emlegetett levél, és abban nem szerepel az a kitétel, hogy Gyárfás ellen büntetőeljárás zajlik, és ez alapján nem is szakadhattak meg a TV2-vel kapcsolatos tárgyalások.

A vád szerint Gyárfás Tamást felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettével vádolja. A törvényszék ezen ügyhöz egyesítette a Portik Tamás elleni perújítást.

Borítókép: Gyárfás Tamás a titokban rögzített hangfelvételek szerint nem adott megbízást Fenyő megölésére (Fotó: Kurucz Árpád)