Az Országgyűlés a mai ülésén módosíthatja az alaptörvényt

Délután esküt tesznek a plénum előtt az új kormány miniszterei.

Forrás: MTI2022. 05. 24. 7:19
BENKÕ Tibor; PALKOVICS László; PINTÉR Sándor; ROGÁN Antal; MÁGER Andrea; SEMJÉN Zsolt; ORBÁN Viktor; GULYÁS Gergely; Varga Judit; SZIJJÁRTÓ Péter; KÁSLER Miklós; NAGY István; SÜLI János; VARGA Mihály
Budapest, 2022. április 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Benkõ Tibor honvédelmi miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter, Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelõs tárca nélküli miniszter, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes, Orbán Viktor miniszterelnök, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, Varga Judit igazságügyi miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere, Nagy István agrárminiszter, Süli János, a Paksi Atomerõmû bõvítéséért felelõs tárca nélküli miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter (b-j), Orbán Viktor negyedik kormányának tagjai a Karmelita kolostor teraszán 2022. április 20-án. MTI/Fischer Zoltán Fotó: Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 11 órakor kezdődő ülésen a napirend előtti felszólalások után fogadhatják el a képviselők az egyes törvényeknek a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényhez kapcsolódó módosítását, amely a minisztériumi feladat- és hatásköröket érinti.

A parlament dönt a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnése után a szabályozási átmenet egyértelmű és kiszámítható legyen.

Az Országgyűlés határoz Magyarország alaptörvényének tizedik módosításáról és azzal összefüggésben a katasztrófavédelmi törvény megváltoztatásáról. Ez a két előterjesztés kezdeményezi lehetővé tenni, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdessen a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is.

A határozathozatalok után hosszabb szünet következik, majd 16 óra után lesz a miniszterek eskütétele.

A minisztert a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, ezért ismertetik Novák Katalin államfő átiratát a miniszterek kinevezéséről. Ezt követően Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Országgyűlésben, bemutatja kormányának tagjait, akik a parlament előtt esküt tesznek.

Borítókép: Orbán Viktor negyedik kormányának tagjai a karmelita kolostor teraszán 2022. április 20-án. (Fotó: MTI/Fischer Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.