időjárás 25°C Ivó, Milán 2022. május 19.
logo

Rengeteg határsértőt tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

Forrás: Police.hu
2022.05.14. 08:14 2022.05.14. 08:21
Rengeteg határsértőt tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

A rendőrök az éjszaka során 114 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében, és egy embercsempészt jelenleg is keresnek.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei a cseh rendőrökkel és a polgárőrökkel együttműködve 2022. május 13-án 22 óra és május 14-én 6 óra között összesen 114 illegális migránst tartóztattak fel Ásotthalom, Röszke és Szeged-Gyálarét külterületén, valamint Ruzsa belterületén.

Ellenőrzésük során a csoportok tagjai pakisztáni, afgán és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A rendőrök 2022. május 14-én 1 órakor a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztály székesfehérvári osztálya jelzése alapjánRuzsa belterületén ellenőrzés alá akartak vonni egy kisteherautót, azonban az intézkedés megkezdése előtt a jármű vezetője és további két utas elfutott a helyszínről. A gépkocsi átvizsgálása során a raktérben 17 férfit találtak, akik magukat afgán állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni. 

Az embercsempészt jelenleg is keresik a rendőrök.A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság ismeretlen elkövetővel szemben indít eljárást embercsempészés bűntett miatt.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Borítókép: Rendőr és katona járőrözik a röszkei közúti határátkelőhely szomszédságában épült kerítésnél (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)